фирми продукти
представяме
работа
 
Спасение за зеленината у дома

Също както хората, растенията обикновено клюмват, когато изпитват силна жажда, но за разлика от нас те не могат да кажат кога имат нужда от поливане. И за този проблем обаче вече има решение – специална саксия, с помощта на която можете да разберете дали цветята Ви са жадни. Тя се нарича Roly-Poly Pot (от англ. roly-poly - шишкав, пълничък и pot – гърне, саксия), а идеята за нея е на корейския дизайнер Samgmin Bae.

За да изпълнява предназначението си, саксията разбира се е създадена със специален дизайн – кръгло, вместо стандартното плоско дъно и балансираща система вътре в него. Системата включва отделение за водата и уравновесителна противотежест, която може да бъде нагаждана спрямо типа на растението и нуждата му от вода. Когато водата в отделението намалее, противотежестта накланя саксията настрани, за да алармира собственика, че растението има нужда от поливане. Ъгълът на накланяне пък показва нивото на водата в отделението. При наливане на допълнително вода, тя натежава в другата посока и саксията отново възвръща баланса си.

Моделът е носител на наградите на Red Dot 2007 в категорията "Интериорни аксесоари". Единственият проблем е, че Roly-Poly Pot засега съществува само като концепция.
Като продължение на идеята се явява един друг аксесоар – ваза, която индексира спадащото ниво на водата в нея. Тя е създадена от дизайнерите David Sweeney, Jeff Virangkabutra и Michael Korn. Вазата е направена от оловно – калаена сплав и работи на приблизително същия принцип като саксията – когато нивото на водата в нея намалее, тя се накланя настрани, а при наливане на допълнително количество вода, тя отново възстановява баланса си. По този начин и двата продукта всъщност представляват една своеобразна метафора на живота.


www.yankodesign.com


Няма коментари


ключови думи
зеленина у дома, поливане, озеленяване, домашни растения, интериор, дизайн

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg