фирми продукти
представяме
работа
 
Интересни сгради по света - част 1

Тези нестандартни сгради са истински творби на изкуството, а в тяхната визия е претворено въображението на хората, които са ги оформили като идея. Те често са прочути по цял свят и са една от отличителните характеристики на градовете, в които се намират.


Концертна зала и конферентен център Харпа

Интересни сгради по света, част 1

Сградата се намира в столицата на Исландия, Рейкявик, а идеята е на две групи архитекти, Henning Larsen и Batteríið. Завършена е през 2011 г. Още преди да бъде изградена напълно, сградата с форма на скъпоценно бижу в разнообразни разцветки разчупва визията на северния град. Кристалната обвивка е дело на артиста Olafur Eliasson. Цветната фасада привлича погледите в иначе сивата зона, а геометричната форма на сградата оформя текстура в пейзажа. Когато се стъмни, се активират външни LED лампи, които трансформират тъмната вода в обагрена в множество разцветки повърхност.


Бурж Халифа

Интересни сгради по света, част 1

Сградата се намира в Дубай и е построена от архитектите от Skidmore, Owings & Merrill. Завършена е през 2010 г. Модерната сграда се издига на 828 метра и включва 162 етажа. На 124-я етаж се намира тераса, от която се вижда невероятна панорама. В острата сграда се помещават офиси, ресторанти, резиденции, хотел Армани и споменатата тераса. Конструкцията е обгърната от стъклена завеса със стоманени вертикални части.


Градини до залива

Интересни сгради по света, част 1

Сградата е разположена в Сингапур и е дело на архитекти от Wilkinson Eyre Architects. Завършена е през 2012 г. Тя се състои от долепени една до друга параболични конструкции от стъкло и стомана. Структурата е изградена за ботаническа градина недалеч от водата. Структурите са оформени, за да пресъздадат определени климатични черти, като едната е със сух климат, а другата е с влажен.

Интересни сгради по света, част 1

Недалеч от сградата се намират вертикални ботанически градини, които са дело на Grant Associates. Хората могат да се разходят по издигнатите пътеки, които са свързващо звено между "дървета", които са с вградени фотоволтаични системи.


Хибрид с връзки

Интересни сгради по света, част 1

Сградата се намира в китайската столица Пекин и е дело на архитекти от Steven Holl Architects. Построена е през 2009 г. Тя представлява няколко структури, които са с топла връзка помежду си. Комплексът има за основна тема представата за градската конструкция през 21 век. Архитектите имат за цел да преодолеят изолацията, която е характерна за луксозните сгради, особено онези, които са оградени. Хората могат да минават през топлата връзка и да достигат до обществени зони, учебни зони, магазини, ресторанти. Свръзките между частите са не само на приземната част, но и на по-високите етажи.


Късче стъкло

Интересни сгради по света, част 1

Сградата е разположена на брега на река Темза в Лондон. Дело е на архитекти от Renzo Piano Building Workshop. Завършена е през 2012 г. и често можете да чуете нейното прозвище, "късче стъкло", което на английски език е "шард". Небостъргачът е на повече от 70 етажа и е най-високият в Западна Европа. Сградата трансформира крайбрежната част на британската столица и се издига над конструкциите в централната зона. Отразителната фасада на конструкцията наподобява характеристиките на кристал, а вътрешността й включва офиси, хотел, ресторанти и жилища.

Следва втора част


Източник: architecturaldigest.com







Няма коментари


ключови думи
интересни сгради, архитектурен дизайн, архитектура

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg