фирми продукти
представяме
работа
 
Фън шуй и вятърни чанове

Във ФЪН ШУЙ има един особен и популярен инструмент за балансиране на енергиите – вятърен чан. Вятърни чанове се продават вече "под път и над път", както в китайските магазини, така и в магазини за сувенири и подаръци. Вятърният чан представлява няколко тръбички с тежест в средата. При движение на въздуха тежестта се удря в тръбичките и те издават звук. Тръбичките може да са метални или дървени, а металните тръбички може да са кухи или плътни, дървените са винаги кухи. Като съвсем екзотично предложение, се намират и чанове с мидички, стъклени или керамични висулки. Често се слагат безразборно, без да се знае действието им. Но те не са само предмет за украса и имат определено въздействие върху енергиите в пространството. Както може да помогнат, така и може да навредят, ако не са поставени на точното място. Сега ще разгледаме няколко положения, които могат да ни ориентират при избора на място за чан или принципно нужен ли ни е чан или не.

В класическия ФЪН ШУЙ се използват вятърни чанове с кухи метални тръбички, 6 или 7 на брой, с метална тежест. Този инструмент представлява елемента МЕТАЛ по всички показатели: тръбички от метал, броят 6 или 7 тръбички е също число на елемента Метал, самият звук е на удар на метал в метал. И се използва за отслабване на елемента Земя, там където това е необходимо. Помним, че според цикъла на Петте елемента, елементът Земя подхранва Метала, като при това тя сама се изтощава. Най-често това се налага да се прави в "Школата на летящите звезди", за неутрализиране на неблагоприятните звезди 5 и 2 (които се свързват с неприятности и болести). Мястото на тези звезди се изчислява спрямо датата на построяване на жилището или офиса, датата на нанасяне на собствениците и географската ориентация на сградата. Разбирате, че това е предмет на цяла една школа и не е просто. Това, което може да се приложи лесно от тази школа, без изчисления, е неутрализиране на годишното въздействие на някои звезди. През 2008 година метален вятърен чан с 6 тръбички може да се постави в южния или в северозападния сектор на дома или офиса. Защото там се намират въпросните неблагоприятни звезди 5 и 2. Това е особено важно, ако в тези сектори се намират входната врата или спалнята.

Метални вятърни чанове често се слагат на врата на магазин или над нея. Хубавото е, че звънят при всяко влизане на клиенти - раздвижват енергиите и известяват за посетителя. Но, ако това са чанове с кухи тръбички, какво се получава? Част от енергията, която влиза през входната врата, вместо да обиколи пространството и да го захрани, минава през кухините на тръбичките и тръгва към тавана и пода. Не е желателно. В такъв случай много по-добър вариант са чанове с плътни тръбички или просто звънчета.

Дървените чанове с кухи тръбички са обикновено от бамбук. Звукът е много по-различен от металните – мек, приглушен. Дървен чан може да се сложи в градината и при полъх на вятъра ще звъни, но не така натрапчиво, както би звънял метален чан. Този звук би могъл да се използва за привличане на енергия към определено място, за неутрализиране на някои вредни въздействия отвън и т.н.

Не е маловажен и цветът. Златисто, сребристо, бяло са най-подходящите цветове за металните чанове. Ако изберем сини или червени метални чанове, силата на елемента Метал ще е доста по-малка. Синьото е цвят на елемента Вода, а Водата отслабва Метала. Червеното е цвят на елемента Огън, Огънят контролира Метала и също го отслабва.

Някои специалисти свързват броя на тръбичките с Петте елемента: 3 и 4 тръбички с елемента Дърво, 5 и 8 – с елемента Земя, 6 и 7 – с елемента Метал, 9 – с елемента Огън. Но аз смятам, че по-важен е материалът, от който са направени, както и цветът. Освен това, за стимулиране на елементите Земя, Огън и Дърво има други много по-подходящи начини.

Често върху чана има някаква фигурка: ангелче, слънце, луна, риба, корабче, сърце, цвете и др. Изборът на този символ оставям на вашия вкус и предпочитания. Важно е обаче чанът да има приятен за притежателя му звук.

Автор: инж. Елза Панайотова - Фън Шуй експертНяма коментари


ключови думи
Фън шуй, енергия, чанове, вятърен чан, дървени чанове, метални чанове

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg