фирми продукти
представяме
работа
 
Малка водна градинка

Тази малка водна градинка е страхотно решение за вилата или за дворчето на къщата. В центъра й можете да поставите всякакви водни акценти, фонтанче, водна каскада, чешмичка, баня за птици. Тя може да е оформена на осмоъгълник или като кръгче, с желаните от Вас размери, които могат да паснат на размерите на свободното пространство в градинката до вилата или къщата. Двете окръжности на водната градинка могат да се оформят от камък или от парчета тухла, а ако желаете, можете да ги оформите с цветни керамични фризове. Тя може да се постави на нива като се оформят повдигнати лехи в центъра на градината.

Малка водна градинка

Легенда
Можете да използвате зеленина според характеристиките на климата, в който живеете и възможностите си да се грижите за нея.

Списък на предложения за растенията
Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там.

ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.

A. Канна (Canna spp.) – 1 брой
B. Хилядолистник (Myriophyllum aquaticum) – 5 броя
C. Стрелолист (Sagittaria spp.) – 3 броя
D. Дива мащерка (Thymus serpyllum) – 9 броя
E. Лавандула джудже (Lavandula angustifolia ‘Nana’) – 9 броя
F. Върбинка (Verbena) – 10 броя
G. Исландски мак (Papaver nudicaule) – 7 броя

Малка водна градинка


 A. Канна

Малка водна градинка
 
E. Лавандула джудже

Малка водна градинка

 B. Хилядолистник

Малка водна градинка

 F. Върбинка

Малка водна градинка

 C. Стрелолист

Малка водна градинка

 G. Исландски мак

Малка водна градинка

 D. Дива мащерка

Малка водна градинка

1. Подготовка
При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:
• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта, но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите, като спазите съществуващото съотношение и увеличите/ намалите броя на растенията от всеки вид (или пък като премахнете от плана някои растения).
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Повечето от избраните растения не са капризни в това отношение, но добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.

2. Създаване на основата
За да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехите. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на всяка леха.

Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.

Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.

3. Засаждане
Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.

Източник: bhg.bgНяма коментари


ключови думи
градинка, водна градинка, идеи за градината

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg