фирми продукти
представяме
работа
 
8 ароматни растения за градината

Багрите на градинските растения са само част от положителните характеристики на това да се занимавате с градинарство. Изберете ароматни разновидности, за да "парфюмирате" двора и терасата си.


1. Люляк

8 ароматни растения за градината

Люлякът, Syringa, е много ароматна разновидност за двора, независимо от неговите размери, но може да се постави в саксия на терасата. Той може да се намери в разнообразие от багри – бяло, пурпурно, синьо, розово. Представлява не много висок храст, с височина 180-250 сантиметра, а широчината рядко надвишава 160-180 сантиметра. Люлякът обича слънцето и вирее чудесно на силно слънце или лека сянка даже в зони, в които топлите месеци са със сравнително високи температури, а студените – с ниски.


2. Червена салвия

8 ароматни растения за градината

Салвията, Salvia elegans, може да се намери в стандартни синьо-люлякови нотки или в отчетливи червени разцветки. Разновидност 'Scarlet Pineapple' е храстовидна и достига височина 130 сантиметра. Тя разцъфтява с яркочервени цветчета, а зеленината й има лек ананасов аромат с екзотична нотка.


3. Хелиотроп

8 ароматни растения за градината

Хелиотроп, Heliotropium arborescens, е разновидност, която обикновено разцъфтява в пурпурно, но ако търсите по-ароматни сортове, потърсете такива в бяло. Произхожда от Южна Америка и обича зони в двора и градината, които имат поне няколко часа слънцегреене и са защитени от силни ветрове. Трябва да внимавате с растението, тъй като стеблото съдържа отровен алкалоид.


4. Роза

8 ароматни растения за градината

Ароматната роза, Rosa, включва разнообразие от разцветки и сила на аромата. Най-ароматичните вероятно са Bourbon, China, Дамаска роза, която се използва за розово масло. Има разновидности, които не са толкова пищни и изглеждат семпло, но имат силен аромат.


5. Здравец и мушкато с лимонов мирис

8 ароматни растения за градината

Миризливото мушкато, Pelargonium, има силна миризма и разнообразие от багри. Можете да избирате разцветките не само на цъфките, но и на зеленината, която може да комбинира зелено с бяло и жълто. Сортове като 'Prince Rupert' и 'Mabel Gray' са особено добро решение за градинката пред дома или на терасата.


6. Тубероза

8 ароматни растения за градината

Нежната тубероза, Polianthes tuberose, има множество цветчета, които са обагрени в бяло и имат силен аромат. Нейна родина е Мексико, а характерна особеност е това, че цъфти през нощта. Това е вечнозелено растение и достига на височина до малко повече от сто сантиметра. Обича зони с много слънце, а в студени области може да се постави в саксия.


7. Магнолия

8 ароматни растения за градината

Звездовидна магнолия, Magnolia stellata, разцъфтява от розови пъпки, които се разтварят в искрящи цветчета. Сладкият цитрусов аромат е любим на много хора, които поставят храстите или малките дървета с височина до шест метра в градините си. Обича зони с много слънце или частична сянка. Особено интересна е разновидност на магнолия 'Royal Star'.


8. Жасмин

8 ароматни растения за градината

Жасминов храст, Jasminum polyanthum, е не само ароматен, но и много цветен избор за градината. Цветчетата са в бяло и розово, а миризмата е цветна и сладникава. Жасминът е с пълзящи стебла и достига до височина повече от шест метра. Може да се употребява върху основа и във висящи кошници, обича сектори с много слънце и частична сянка.


Източник: sunset.comНяма коментари


ключови думи
цветя, градина, идеи за градината

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg