фирми продукти
представяме
работа
 
Входната врата

Входната врата и прозорците на всяко едно пространство са местата, от където прониква благотворната енергията Ци. В идеалната ситуация Ци се натрупва в пространството пред дома, а потоците на Ци се активизират от движение на хората, които влизат и излизат. Във фън шуй входната врата се нарича "устата на Ци" и се счита че нейното място и посока са от голяма важност.

Една добре подчертана и представителна врата на къща привлича много енергия. Още преди проектирането на къщата, може да се определи къде е най-подходящото място на вратата и накъде е добре да гледа. Понякога 5-6° завъртане на вратата, съответно и на фасадата дават коренно различно разпределение на енергиите.

От голяма важност в класическия ФЪН ШУЙ е посоката и мястото на входната врата. Тук се разглеждат няколко аспекта: посоката като благоприятност за всеки член на семейството или на шефа, ако говорим за офис; посоката като благоприятност спрямо самото пространство. Често се получава така, че за някои членове на семейството тя е добра, за други – не е добра. Тук не бива да забравяме, че човекът, с който най-много се съобразяваме е главата на семейство. От него зависи издръжката на семейството и неговата енергийна поддръжка е най-важна. А за да преценим дали вратата е в благоприятна посока и благоприятен сектор, ще ни е нужно да знаем годината на построяване, годината на нанасяне на собствениците, географската ориентация. 

В съвременните условия, важността на вратата е голяма за къщите и не съвсем толкова определяща за многоетажните блокове. В блоковете енергията трудно достига високите етажи, а и често качеството и се влошава докато стигне до горе. Какво влошава качеството и: мръсни стълби, олющени стени, струпани от години вещи по стълбите, саксии със сухи цветя, слабо осветление, всяко нещо което ви се препречва, докато се качвате по стълбите. Добре действат цветята, които често добрите домакини, които нямат място в къщи отглеждат по стълбищните площадки. Добре действа хубаво осветление, добро проветряване. Виждала съм галерии от детски рисунки по стените на стълбите – много приятно и интересно.

Хубаво е да направим така, че да подобрим качеството на енергията, която влиза от входната врата и да разсеем неблагоприятните фактори. Какви са неблагоприятните фактори отвън? 
• Разположение на врата точно срещу стълби, независимо накъде водят. Ако водят надолу, има тенденции много възможности в живота да ни се изплъзват. Ако водят нагоре, тенденциите са пречки в живота, трудности при всяко начинание. Имам предвид стълби в кооперации, няколко стъпала пред входната врата на къщата не създават такива тенденции.
• Разположение на врата срещу вратата на съседа на разстояние по-малко от 2 м. 
Врата в дъното на дълъг коридор. По дългия коридор енергията се ускорява и се превръща в Ша Ци (неблагоприятна остронасочена енергия). По същия начин действа и права дълга пътека в градината, която е насочена към вратата на къщата. За всяко от тези положения има различни видове корекции. Вътре в дома неблагоприятно е: 
Огледало на близко разстояние срещу вратата. При такова разположение огледалото отразява обратно влизащата през вратата енергия и тя не може да обиколи и подхрани дома. 
Санитарен възел близо до входната врата, врата на санитарен възел срещу входната врата. Тези положения създават условия влизащата енергия Ци да изтече през канала без да обиколи и подхрани дома.

В много традиции се използват статуи и символи за защита на входната врата, като идеята е, че те ще защитават и целия дом. В различните традиции това са статуи или релефи на грифони, лъвовете, две кучета Фу, символа Ом, богинята Лакшми върху лотос, текстове на мантри или молитви и др.
В Китай често се слагат кучета Фу. Те са пазители, слагат се симетрично от двете страни на входната врата. Женското куче е с малко кученце и се слага отдясно, мъжкото куче е с кълбо и се слага отляво.

От дизайнерското оформление и техническото състояние на вратата също зависи ще привлечем ли Ци в своя дом и офис или не. Външната врата трябва да е плътна, без стъкло по нея, да внушава стабилност. Стъклото е добър вариант за вратите вътре, но не и за входната врата. Не бива вратата да скърца, да се опира в пода, да се отваря частично (по-малко от 90°). Освен това, тя трябва да е най-голямата в дома.

Влизайки във всеки дом или офис, ние веднага усещаме доколко е хармоничен интериора. Ако още при входа се натъкнем на ръб на стена или на страничната част на голям гардероб, то веднага ще ни се развали настроението.

Прагът пред вратата контролира мощните земни енергии и е добре да се слага. Благотворно действат електрически звънец или истински звънчета. Те задължително трябва да имат приятен мелодичен звук. Тогава и прибирането у дома, и идването на гости ще се възприема радостно и спокойно.

Автор: инж. Елза Панайотова - Фън Шуй експертНяма коментари


ключови думи
входна врата, благотворна енергия, Ци, фън шуй, разположение на вратата, символи, защита

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg