фирми продукти
представяме
работа
 
Импрегнирана срещу неимпрегнирана дървесина

Екзотичните дървесни видове притежават естествена издръжливост на атмосферни влияния и към нападения от гъби и насекоми. Тези дървесини са подходящи за външни конструкции, но основният им недостатък е, че са много скъпи. Единствено импрегнираната под налягане иглолистна или широколистна дървесина може да замести ефективно екзотичната при изграждането на външни подове, обшивки, огради, парапети, детски съоръжения. Консервантите, които се внедряват под налягане в структурата на дървесината, осигуряват гарантирано трайна защита от плесени, гъби, насекоми, включително термити.

Импрегнирана срещу неимпрегнирана дървесина

Изделия от импрегнирана дървесина
Импрегнираната под налягане дървесина е обработена с водоразтворими консерванти, които с помощта на вакуум-налягане технология се фиксират в дървесната структурата. Тези вещества правят дървесината издръжлива и устойчива на атмосферни влияния и въздействието на насекоми. Възможно е използването на водоотблъскваща добавка към консервантите за дървесина, с което се осигурява перлоподобно отслояване на водата върху дървесната повърхност. Импрегнираната под налягане с водоотблъскване дървесина е подходяща за външни подове около басейни, огради, парапети, градински изделия. Третираната под високо налягане дървесина е по-евтина от естествено устойчивите дървесини.

Естествено устойчиви дървесини

Някои дървесни видове, чиято дървесина е естествено устойчива срещу гъби, причиняващи гниене и насекоми, не се нуждаят от третиране. Това са секвоята, кедърът, кипарисът, лиственицата, акацията и някои тропически дървесни видове (тик, меранти, мербау и др.). Те са еволюирали в среда с висока влага и изобилие от вредители, затова са изградили резистентност към тези фактори. Това обаче се отнася само за ядрото, не за беловината им. Ако се нуждае от такава устойчива дървесина, потребителят трябва да бъде сигурен, че купува елементи само от устойчивата ядровинна дървесина.

Приложение на импрегнираната под налягане дървесина

Импрегнираната под налягане дървесина може да бъде използвана за различни видове изделия. Всяко импрегнирано изделие трябва да е обработено с консервант според това за какво ще бъде използвано. Един от най-важните фактори, определящ защитата на дървесината, е количеството пропит консервант. Количеството на пропиване на консерванта определя продължителността на защита на дървесината.

Крайната употреба на третираната дървесина е класифицирана в четири основни категории (класове на защита):

Кратко изложение на класовете на защита
1 клас: Греди и летви за покривни конструкции, вътрешни  ламперии, обшивки, дървени елементи в интериора
2 клас: Елементи за покривни конструкции с риск от намокряне, външни стенни панели за сглобяеми къщи
3 клас: Дървесина за външни конструкции без контакт със земя: перголи, пейки, парапети, обшивки (сайдинг, сачак), челни дъски, външни подове (декинг)
4 клас: Дървени конструкции, които имат директен контакт със земя (почва) и вода: Дървени колони за огради, дървени мостове, градински траверси, кашпи, дървени пътеки и декинги







Няма коментари


ключови думи
импрегнирана дървесина, устойчиви дървесини, импрегнирана под налягане дървесина

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg