фирми продукти
представяме
работа
 
11 храсти и дървета за есенни багри

Една от характеристиките на есента са богатите багри на дърветата и храстите, които покриват като с пелена градините и горите. Ако искате да имате двор или градина с феерия от есенни тонове, трябва внимателно да подберете растенията в тях. Има дървета и храсти, които трансформират зеленината си във взрив от багри.


1. Захарен явор


 11 храсти и дървета за есенни багри

Латинското наименование на захарния явор е Acer saccharum и от него се прави прочутият в Северна Америка кленов сироп. Обагря се в червено, оранжево и жълто. Вирее при сянка и при слънце, върху влажна, добре дренирана почва. Расте на височина до 2-2.5 метра.


2. Кучешки дрян

 11 храсти и дървета за есенни багри

Латинското наименование на кучешкия дрян е Cornus kousa. Дръвчето изглежда чудесно по всяко време на годината, а сезонните оттенъци на листата му са червено и пурпурно. Дрянът вирее при сянка и при слънце, върху влажна, добре дренирана почва. На височина дръвчето достига 8-10 метра.


3. Арония

 11 храсти и дървета за есенни багри

Аронията, Aronia arbutifolia, е чудесен храст за всяка градина, който се обагря в тонове на червено и бургунди. Неговите плодове са много полезни за консумация като сокове и компоти. Аронията вирее при слънце и частична сянка, върху влажна, добре дренирана почва. На височина достига до 3 метра.


4. Гинко Билоба


 11 храсти и дървета за есенни багри

Гинкото носи латинско наименование Ginkgo biloba и е истински феномен, тъй като е единственият съществуващ и днес вид в отдел Ginkgophyta. Гинкото е съществувало още в юрата, когато Земята е била подвластна на динозаврите, и се е запазило непроменено до нашето време. Листата му се обагрят в наситени жълти оттенъци. Дървото вирее при сянка и при слънце, върху влажна, добре дренирана почва, и достига до височина 25-30 метра.


5. Гиналски явор


 11 храсти и дървета за есенни багри

Растението може да се засади като малко дърво или голям храст, в зависимост от това как го подрязвате. Неговото латинско наименование е Acer ginnala, а свежите оттенъци на жълто, оранжево и яркочервено са сезонното очарование на гиналския явор за всяка градина, двор или горичка. Яворът вирее при слънце, върху влажна, добре дренирана почва, а на височина достига до 7.5-8 метра.


6. Смрадлика, тетра

 11 храсти и дървета за есенни багри

Смрадликата, Cotinus coggygria, е позната със своите лечебни свойства и затова хората използват листата й в изсушено състояние за отвари. В градината или двора тя оформя красиви овални листа с ярко обагрени тонове на оранжево и розово. Храстът вирее при частична или силна сянка, върху влажна, добре дренирана почва. Смрадликата достига до 4.5 метра височина и широчина.


7. Дъболистна хортензия


 11 храсти и дървета за есенни багри

Листата на хортензията са груби и с формата на тези на дъбовете. Храстовидното растение се обагря сезонно в наситени розови и червени тонове, които подчертават текстурата на листата. Растението, чието латинско название е Hydrangea quericifolia, вирее при сянка, върху влажна, добре дренирана почва. То достига до височина 1.8 метра.


8. Боровинков храст

 11 храсти и дървета за есенни багри

Боровинковите храсти са не само красиви, но и полезни заради вкусните плодове, богати на витамини. Те са разпространени в по-студените части на Северното полукълбо и виреят добре при сенчести условия, хладен климат и каменисти почви. Листата на боровинковите храсти се оцветяват в наситени червеникави тонове, а плодовете им подчертават свежите оттенъци на зеленината. На височина растенията достигат между 45-60 сантиметра, но в някои части на света виреят храсти с височина до 2-3 метра.


9. Трепетлика

 11 храсти и дървета за есенни багри

Латинското наименование на дървото е Populus tremula. Трепетликата вирее при почти всякакви условия, на слънце или на лека сянка, върху почти всякакви почви. Кръглите листа на дърветата се обагрят сезонно в яркожълти тонове, които повеят раздвижва в короните на дърветата. На височина дърветата достигат 35 метра.


10. Бреза

 11 храсти и дървета за есенни багри

Брезата е красиво растение с оцветена в бяло и кафяво кора, която допълва красивите сърцевидни листа на короната. Латинското наименование на брезата е Betula lenta, а сезонните оттенъци на листата му преливат от зелено в жълто. Дървото вирее при сянка и при слънце, върху влажна, добре дренирана почва, и достига височина до 15 метра.


11. Чашкодрян

 11 храсти и дървета за есенни багри

Латинското име на чашкодряна е Euonymus alatus. Той е издръжлив на почти всякакви климатични условия храст, наричан нерядко ‘огнен’ заради наситените червеникави тонове на сезонната шума. Непретенциозният храст може да се отглежда и на закрито, но през горещите месеци трябва да се поддържа в условия с не много висока температура. Чашкодрянът вирее при силно слънце, върху добре дренирана почва. На височина достига до 6-7 метра.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
есенни багри, идеи за градината, дървета и храсти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg