фирми продукти
представяме
работа
 
Фенери от боядисани кратунки

Кратунките са лесно достъпни есенни растения, често срещани по българските села. Ако успеете да си набавите няколко изсушени кратунки, можете да ги боядисате и пробиете, за да ги използвате като фенери за интериорите. Аксесоарите са ефектен цветен акцент за есенните и зимни интериори, като могат да се използват за създаване на приглушена атмосфера в помещенията чрез меката светлина на фенерите.

Фенери от боядисани кратунки


Необходими материали:

* няколко кратунки със стеблата
* макетен нож
* стъклени съдчета за чаени декоративни свещи
* дрелка или инструмент за обгаряне на дървесина
* бургия с размер 6 милиметра
* четка за боядисване
* кафяв маркер
* водни бои
* водосъдържащ оцветител за дървесина – спрей
* декоративни чаени свещи


Инструкции:


1. Тествайте здравината на кратунките, преди да ги изсушите. Имайте предвид, че при сушенето някои от плодовете плесенясват. Свежите кратунки можете да сушите на топло и сухо място, с добра циркулация на въздуха. Завъртайте ги ежеседмично. В зависимост от мястото, от размерите и от влагата на плодовете, сушенето може да продължи няколко седмици или няколко месеца.

2. Изсушените кратунки трябва да са с повърхност, която на пипане наподобява хартия. Този слой трябва да се обели, като за целта накиснете плодовете в топла вода и след обелването ги изсушите.

3. За да улесните пробиването на отворите върху повърхностите на кратунките и да намалите рисковете от напукване и счупване на плодовете, очертайте секторите за рязане и пробиване с молив или маркер. С макетен нож започнете да правите къси, стегнати разрези върху очертанията, сякаш очертавате прекъсната линия. Минете с ножа между разрезите и изравнете по ръбовете.

4. Върху дъното на кратунките очертайте и изрежете отвор с диаметър 7-8 сантиметра. Тествайте дали основите стоят стабилно. Ако е необходимо обработете отворите с шкурка или пила за дървесина.

5. Поставете аксесоарите в добре проветриво помещение и използвайте дрелката или инструмента за обгаряне на дървесина, за да пробиете отворите върху повърхността на кратунките. Можете да оформите букви или някакви мотиви, или да създадете отвори по три на няколко сектора. Разпределете секторите на поне 4-5 сантиметра. Пробийте всички кратунки, които ще използвате в интериорите.

6. Нанесете боя на тънък слой, а маркерът използвайте за стеблата на кратунките. Нанесете със спрея върху повърхностите оцветителя за дървесина и оставете да изсъхне. Поставете декоративните чаени свещи в стъклените поставки и внимателно поставете върху тях кратунките. Ако стъклените съдове са по-високи, това намалява рисковете от обгаряне на вътрешността на аксесоарите. Уверете се, че огънят не докосва повърхността на аксесоарите. Никога не оставяйте запалените свещи без надзор.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
интериор, декорация, цветен акцент, аксесоари

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg