фирми продукти
представяме
работа
 
Ъглова градинка

Ако се чудите какво да правите с ъгловите сектори на градината или двора си, ето една идея. Подбраните растения подчертават малкото пространство и го изпълват с цвят. Размерите на показаната схема са 3.3 х 3.3 метра. Подбрани са лесни за поддръжка растения, например цветно калдъръмче, космос и вероника, а отстрани е включена орнаментна трева. Можете да оформите градинката от двете страни на градинската ограда, ако тя е достатъчно ниска. При желание можете да добавите от вътрешната страна не много висок храст или овощно дръвче за сянка.

 Ъглова градинка


Списък на предложения за растенията

(Забележка:Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и алтернативни, което означава, че Вие трябва да изберете едно от тях или друго растение по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ:Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

 Ъглова градинка

A. Калдъръмче (Portulaca grandiflora) - 9 броя
B. Теснолистна циния (Zinnia angustifolia) – 9 броя
C. Сребрист спореж (Senecio cineraria ‘Silver Dust’) – 12 броя
D. Хибридна петуния (Petunia × hybrida) – 2 броя
E. Цъфтящ тютюн (Nicotiana alata) – 6 броя
F. Космос (Cosmos bipinnatus) – 12 броя
G. Рудбекия (Rudbeckia hirta ‘Irish Eyes’) – 4 броя
H. Пъстролистен каламагростис (Calamagrostis × acutiflora) – 2 броя
I. Пенстемон (Penstemon ‘Maurice Gibbs’) – 3 броя
J. Будлея / пеперуден храст/ (Buddleja davidii ‘Nanho Blue’) – 1 брой
K. Клеоме (Cleome hassleriana ‘White Queen’) – 7 броя
L. Вероника (Veronica ‘Fairytale’) – 1 брой

 Ъглова градинка А. Калдъръмче  Ъглова градинка G. Рудбекия
 Ъглова градинка B. Теснолистна циния  Ъглова градинка H. Пъстролистен каламагростис
 Ъглова градинка C. Сребрист спореж  Ъглова градинка I. Пенстемон
 Ъглова градинка D. Хибридна петуния  Ъглова градинка J. Будлея
 Ъглова градинка E. Цъфтящ тютюн  Ъглова градинка K. Клеоме
 Ъглова градинка F. Космос  Ъглова градинка L. Вероника1. Подготовка

При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:
• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта, но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите, като спазите съществуващото съотношение и увеличите/ намалите броя на растенията от всеки вид (или пък като премахнете от плана някои растения).
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Повечето от избраните растения не са капризни в това отношение, но добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.

 Ъглова градинка2. Създаване на основата

За да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехите. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на всяка леха.

Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.

Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.

3. Засаждане
Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
ъглова градинка, идеи за дома, дизайн

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg