фирми продукти
представяме
работа
 
11 често срещани, но отровни градински растения

Градинарството е любимо занимание на много хора, но малцина са тези, които познават добре растенията. Независимо дали разполагате с градина или използвате за своите растения пространството на терасата, трябва да знаете кои растения са отровни и кои трябва да държите далеч от малки деца и животни. Така няма да рискувате и да ги засаждате, без да осъзнавате рисковете от инциденти. Вижте няколко от най-често срещаните в домовете и градините растения, които могат да причинят проблеми и отравяне при допир или изяждане.


1. Зокум(Nerium Oleander)

11 често срещани, но отровни градински растения

Зокумът, познат и с името олеандър, е много красиво растение под формата на храст. Олеандърът обаче е силно отровен и е особено опасен за малки деца. Ароматните му цветчета и сочните листа могат да създадат много проблеми даже само при допир, а както знаем малките деца обичат да поставят в уста всичко, което им се струва интересно. Погълнатите листа могат да причинят повръщане, диария и слюнкоотделяне. В Индия доста хора извършват самоубийства чрез пресовани зокумени семена.


2. Манчинелово дърво(Hippomane Mancinella)


11 често срещани, но отровни градински растения

Регионът, в който вирее това дърво, обхваща Флорида, Бахамските острови, Карибските острови, Централна и Южна Америка. Испанското име на растението е ‘manzanilla de la muerte’, което се превежда като ‘малка ябълка на смъртта’. Не само плодовете, но и всички части на дървото са токсични за хора и животни. При дъжд по кората на дървото започва да се стича бял сок, който може да причини поява на мехури по кожата на стоящите под растението. При изгаряне дървесината отделя силно отровни изпарения. Токсични са плодовете, кората и листата на дървото, чиито малки зелени плодове Колумб описва като ‘ябълки на смъртта’. Местните хора обикновено поставят табели до тези дървета, при които трябва да избягвате всякакъв контакт.


3. Беладона(Atropa Belladonna)


11 често срещани, но отровни градински растения

Наричано още ‘лудо биле’, растението беладона е много токсична. Ако попаднат в организма части от това растение, могат да причинят делириум, разширени зеници, размазано зрение, болки, обриви, халюцинации, пресъхване на устата и прочее. За да се неутрализира отровата пострадалият трябва да изпие противоотрова.


4. Рицин

11 често срещани, но отровни градински растения

Рицинът е растение от семейство Млечкови, често срещано в градините заради красиво оформените си листа. Макар рициновото масло да е безопасно за пиене, цялото растение е силно отровно. За да се произведе маслото, семената на рицина преминават през гореща обработка, за да се премахнат отровите рицин и рицинин. Ако се погълне директно от растението, даже семенце може да бъде опасно за възрастен човек. Токсините предизвикват диария, замаяност, дори припадъци. Дръжте далеч от деца и животни.


5. Чикута(Cicuta)

11 често срещани, но отровни градински растения

Познато и като ‘воден бучиниш’, растението е разпространено в умерените ширини на Северното полукълбо, основно в Европа и Северна Америка. Расте в блатисти местности и влажни поляни. Наричат го ‘най-токсичното растение в Северна Америка’, а отровата се намира в сока на корените. Причинява проблеми при допир и при поглъщане.


6. Тис (Taxus Baccata)

11 често срещани, но отровни градински растения

Тисът е силно отровен, тъй като съдържа таксин и таксикатин в цялото растение и семената. Едно от най-отровните в световен мащаб дървета, то расте в горите на Европа и произвежда малки червени плодове. Плодовете на тиса не са отровни, но всички други части са токсични за човека и животните. Някога тисът се е използвал за аборти, макар често отровата да е била фатална и за майката, и за детето. Консумацията на тисови листа и части предизвиква сърдечни проблеми, като отровата действа бързо и за нея няма противоотрова.


7. Ревен

11 често срещани, но отровни градински растения

Макар да е от семейството на лапада, листата на това растение са отровни. В някои западни страни използват ревена за направа на ястия, но за храна са подходящи само стеблата му. Поглъщането на листата може да причини трудности с дишането, изгаряне на устата и конвулсии.


8. Див люляк (Daphne)

11 често срещани, но отровни градински растения

Растението носи още имената ‘бясно дърво’ и ‘вълче лико’. То е дребен храст отсемействоThymelaeaceae, който се среща вЕвропа. В България може да се види по влажни, сенчести или каменисти райони, из горите и по високите планини. Всички части на растението са отровни, особено плодовете, тъй като съдържат мезерин и други отровни вещества. Заради ароматните си цветчета растението често се използва при висящи кошници, но даже шепа от плодовете на дафнето може да причини изгаряне на устата и вътрешностите.


9. Дифенбахия(Dieffenbachia)

11 често срещани, но отровни градински растения

Харесвано от градинарите сенчестолюбиво домашно растение, което произхожда от тропиците. Силната му отрова се съдържа във всички части на растението и може да причини интензивни болки в устата, слюнкоотделяне и подуване на носоглътката, което може да причини задушаване.


10. Татул(Datura Stramonium)

11 често срещани, но отровни градински растения

Едно от растенията, които причиняват най-често отравяне, татулът бил използван от заселниците в Северна Америка, които отровили британските войници. Те изкарали няколко дена в полусъзнание и състояние на лудост, а когато се свестили не помнели нищо. Те обаче се отървали сравнително леко, тъй като татулът може да създаде много по-сериозни проблеми, например силна жажда, дезориентация, кома. Растението е от семейството на картофите, а при разцепване частите му миришат неприятно. Проблем може да причини дори невинното на пръв поглед помирисване на огромните тромпетообразни цветчета. В Южна Америка наричат семената му ‘луди’, тъй като често се използват като халюциноген, без обаче да може да се определи точната доза, която е безопасна за употреба.


11. Момина сълза

11 често срещани, но отровни градински растения

Макар и много красиво и ароматно, растението може да се отглежда само при надзор на възрастен. Всички части са токсични, а при изяждане могат да доведат до проблеми със стомаха, повръщане и засилен сърдечен ритъм. Пазете растението и от животните, тъй като то е силно отровно за тях.


Източник: oddee.comНяма коментари


ключови думи
отровни растения, градински растения

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg