фирми продукти
представяме
работа
 
Градински проекти: Английска градина с викториански чар

Англичаните са известни със своята стриктност и усет към красивото. Затова можете да им се доверите при оформянето на градината, в която основна роля играят цветовете и ароматните растения. И разбира се, не може да се създаде екстериор по британски, ако в него няма розови храсти. Типичната за викторианската епоха визия е пресъздадена чрез растения в свежи тонове на жълто, розово, червено, синьо и пурпурно. Градината е с приблизителна площ 32 кв.м. и е изградена в лехи, и допълнена от растения в саксии. Меките извивки и несиметрична форма допълват усещането за непринуденост, а сред растенията може да се смести дървена пейка или дори кът за сядане.

 Градински проекти:Английска градина с викториански чар

Списък на предложения за растенията

(Забележка:Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и алтернативни, което означава, че Вие трябва да изберете едно от тях или друго растение по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ:Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

 Градински проекти:Английска градина с викториански чар

A. Жълта лисичина (Corydalis lutea) – 3 броя
B. Градинска теменуга (Viola x wittrockiana) – 12 броя
C. Лобелия (Lobelia erinus) – 10 броя
D. Тагетес (Tagetes Gem Series) – 8 броя
E. Спореж (Senecio cineraria) – 1 брой
F. Рози (Rosa spp.) – 3 броя
G. Скевола (Scaevola aemula) – 3 броя
H. Лайка (Tanacetum parthenium) – 8 броя
I. Бакопа (Sutera cordata ‘Snowflake’) – 3 броя
J. Паричка (Bellis perennis) – 5 броя
K. Диасция (Diascia) – 6 броя
L. Хелихризум (Helichrysum petiolare) – 1 брой

 Градински проекти:Английска градина с викториански чар A. Жълта лисичина
 Градински проекти:Английска градина с викториански чар G. Скевола
 Градински проекти:Английска градина с викториански чар
B. Градинска теменуга
 Градински проекти:Английска градина с викториански чар H. Лайка
 Градински проекти:Английска градина с викториански чар C. Лобелия  Градински проекти:Английска градина с викториански чар I. Бакопа
 Градински проекти:Английска градина с викториански чар
D. Тагетес
 Градински проекти:Английска градина с викториански чар J. Паричка
 Градински проекти:Английска градина с викториански чар
E. Спореж
 Градински проекти:Английска градина с викториански чар
K. Диасция
 Градински проекти:Английска градина с викториански чар F. Рози  Градински проекти:Английска градина с викториански чар L. Хелихризум


1. Подготовка
При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:
• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта, но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите, като спазите съществуващото съотношение и увеличите/ намалите броя на растенията от всеки вид (или пък като премахнете от плана някои растения).
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Повечето от избраните растения не са капризни в това отношение, но добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.

 Градински проекти:Английска градина с викториански чар

2. Създаване на основата

За да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехите. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на всяка леха.

Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.

Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.

3. Засаждане

Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
креативен проект, идеи за градината, английска градина

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg