фирми продукти
представяме
работа
 
31 неочаквани употреби на готварската сол - 2

Готварската сол е едно от най-многофункционалните неща, които могат да бъдат намерени във всеки дом. Наред със содата за печене и оцета, тя е евтин ии достъпен начин да почистите дома си, да поддържате чистота и да решите някои ежедневни проблеми. Според специалистите, солта има към 14 000 приложения – за дома, в градината, при пране, за лична употреба. Вижте някои от най-практичните приложения на готварската сол.

Първа част

 31 неочаквани употреби на готварската сол - 2

Вероятно няма друг толкова многофункционален продукт на минерална основа – хилядолетия наред солта е била използвана за съхранение на храни, за почистване и за други проблеми в ежедневието си. Натриевият хлорид, най-често наричан трапезна сол, е най-често срещаната форма, но в дома могат да се използват също нерафинирана морска сол и йодирана сол. По-полезна за организма пък е калиевата сол.


 31 неочаквани употреби на готварската сол - 216. Премахнете петната от кръв
– накиснете тъканите в студена подсолена вода и ги изперете с топла сапунена вода. Ако тъканите са от памук, лен или други натурални материали, които могат да се перат в гореща вода, след изпиране ги накиснете във вряща вода. Със сол можете да премахнете и петна от мухъл и ръжда – намокрете петната със смес от лимонов сок и сол, и след това оставете тъканите за няколко часа на слънце. Слънцето ще избели петната без да се налага да използвате белина. Изплакнете тъканите и ги подсушете.

17. Почистете месинговите и медни аксесоари
– смесете сол, брашно и оцет, докато получите паста. С пастата изтъркайте металните части и я оставете няколко часа да действа. Избършете и излъскайте с мек парцал.

18. Почистете хладилника – сместа от трапезна сол и газирана вода може да се използва за почистване на повърхностите на хладилниците. Използвайте парцал, напоен със сместа, за да избършете вътрешността на уреда – тя ще почисти и дезодорира без да се налага да употребявате токсични препарати.

19. Премахнете ръжда – смесете сол и крем тартар, като добавите малко вода, за да създадете паста. Втрийте сместа върху ръждивите петна върху повърхностите от метал и я оставете да изсъхне. Изтъркайте и излъскайте метала със сух парцал. Можете да пробвате и друга смес – от сол и лимон.

20. Почистете стъклените съдове за кафе – добавете сол и ледени кубчета към стъклената кана за кафе, разклатете добре и изплакнете. Солта е чудесен абразив, който почиства дъното на каната, а ледът подпомага нейната функция.

 31 неочаквани употреби на готварската сол - 221. Атакувайте петната от вино – ако някой разлее чаша с вино върху памучната или ленена покривка, не се притеснявайте – попийте със салфетка виното и поръсете петната със сол. Тя ще попие винената течност от фибрите на тъканите. Изчакайте тридесетина минути и накиснете покривката в студена вода – изперете както обикновено.

22. Туширайте сапунената пяна
– при пране сапунената пяна сякаш никога не е достатъчна, но понякога пяната наистина препълва. Ако искате да намалите количеството на балончетата, наръсете ги с малко сол.

23. Запазете сиренето за по-дълго време – предпазете сиренето и кашкавала от плесенясване, като преди да ги поставите в хладилника, ги увиете в салфетка, напоена със солена вода.

24.  Освежете цветовете – когато перете цветни тъкани, например щамповани завеси, използвайте солена вода, която ще освежи цветовете. Използвайте сол, за да подсилите цветовете на избелелите килими, като ги натъркате с парцалче, напоено в силен солен разтвор и ги изстискате.

25. Средство срещу заледяване – един от най-старите трикове срещу заледяване на пътеките и стъпалата пред дома е солта. Наръсете със сол местата, които се заледяват – това прави почистването на снега по-лесно. Не прекалявайте, обаче, тъй като солта може да повреди настилката и растенията, които сте засадили да презимуват.

 31 неочаквани употреби на готварската сол - 226. Тествайте яйцата – за да проверите дали яйцата, които използвате, са пресни, потопете ги в дълбок съд с подсолена вода. Пресните яйца ще потънат, а старите ще се повдигнат от едната страна или ще се издигнат на повърхността, в зависимост от това колко време са престояли. Това се дължи на факта, че с времето въздушната камера на яйцата се увеличава.

27. Почистете замърсената ютия – ако повърхността на ютията е замърсена, наръсете малко сол върху парче хартия и прокарайте отгоре горещата ютия – солта ще изстърже нечистотиите и ще почисти метала.

28. Решете проблемите с цветните дрехи – солта се използва в текстилната индустрия, но тя е много практичен материал и за домашна употреба. Ако цветните Ви тъкани – закупени или боядисани, все още изпускат цвят, накиснете ги  за час в 2 литра вода с добавка на половин чаша оцет и половин чаша сол. Изплакнете тъканите и ако е необходимо, накиснете отново. Ако материите са многоцветни, обаче, цветовете могат да се смесят.

29. По-дълъг живот за четките за зъби – накиснете новите четки за зъби в солена вода, преди да ги използвате за пръв път, за да изтраят те повече време.

30. Облекчете ухапванията от насекоми – ако Ви е ужилила пчела, навлажнете кожата и превържете към нея малко сол, за да намалите подуването. Ако Ви ухапе комар, можете да направите компрес със солена вода, който да намали неприятните усещания. Можете да пробвате и смес от сол с растително олио.

31. Излекувайте петната от отровен бръшлян
– ако сте напарени от веществата, които отделя растението отровен бръшлян, което предизвиква обрив, направете лапа от сол и растително олио, или накиснете обрива със солен разтвор.


Източник: green.yahoo.com20 юни 2011 12:10 | солта
От: Мария Стоянова
Използвам солта и за други нещо - изуших бръшлян, плъзнал по външна стена, като го посипах с около 4 кг сол за около 6-8 кв.м. Резултата е много добър. Ако се наложи да повторя ще бъде да малки остатъци.
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
идеи за дома, практични приложения

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg