фирми продукти
представяме
работа
 
10 неочаквани употреби на гъбичките

Домакинските гъбички – от целулоза или от изкуствен материал, присъстват във всеки дом, и често са пренебрегвани като помощник при грижата за него. Вижте няколко интересни идеи как да използвате тези евтини аксесоари в ежедневните си дейности.

10 неочаквани употреби на гъбичките

Освен за измиване на съдове и за почистване на повърхностите у дома, целулозните или дунапренови гъбички могат да Ви помогнат при решаването на някои проблеми у дома. Те са евтини и лесни за употреба, а тези, направени от целулоза, са и много екологични. Тяхната абсорбираща сила е много голяма, което може да Ви е от полза.


1. За покълване на семенца

10 неочаквани употреби на гъбичките

Използвайте обикновени целулозни гъбки, за да си осигурите покълнали семенца за домашната градина. Подходящи за целта са ленът и репичката, и всякакви друи бързо растящи видове. Навлажнете гъбката и я поставете в чинийка с малко вода. Отгоре поставете стъклена купа, обърната наобратно, която да изпълнява ролята на парник. Когато семенцата покълнат можете да ги засадите в саксия или лехи.


2. За почистване на петна от масла

10 неочаквани употреби на гъбичките

Поставете гъбка върху найлоново парче и ги сложете под колата в гаража или други съоръжения, изпускащи машинно масло. Докато поправите превозното средство, тя ще попива изпуснатото масло, за да не се налага да го почиствате от пода в гаража. Ако все пак видите петна, използвайте шепа пясък, който ще попие маслото от настилката.


3. За омекотяване на дръжките на инструментите


10 неочаквани употреби на гъбичките

Ако дръжките на инструментите в дома или двора са Ви неудобни, омекотете ги с парче гъбка. Увийте я около горната част на дръжката и я захванете с ластик или канап.


4. За уплътняване на пакетираните предмети

10 неочаквани употреби на гъбичките

Ако опаковате чупливи и деликатни предмети, уверете се, че сте ги уплътнили добре, за да намалите рисковете от повреждане. За уплътнение между тях и стените на кашоните използвайте нарязани на парчета гъбки от целулоза или дунапрен. Ако видът на предметите го позволява, можете да намокрите малко всяка гъбка, преди да я поставите в пакета – когато изсъхнат, те ще запълнят още по-добре процепите. Когато разопаковате пакетите, можете да използвате гъбките за друго нещо, например за почистване.


5. За подсушаване на високи и тесни съдове

10 неочаквани употреби на гъбичките

За да почистите тесните и високи съдове, например стъклени вази, прикрепете с ластик гъбичка към обикновена линийка или пък дръжка на инструмент. С така създадения аксесоар бръкнете в съда и почистете дъното и долната му част.


6. За сапуниерка

10 неочаквани употреби на гъбичките

За да запазите сапуните са по-дълго време, без да се размекват, след употреба ги поставяйте върху парче целулозна гъбичка. Абсорбиращата сила на гъбката ще попие водата от сапуна и няма да му позволи да се размекне.


7. За дезодориране на хладилника

10 неочаквани употреби на гъбичките

За да почистите хладилника, използвайте гъбка, напоена с малко бял оцет. След това измийте гъбката и поръсете върху нея малко сода за печене. Оставете я на някой от рафтовете, където содата ще попие неприятните миризми.


8. За предпазване на лесни за надраскване повърхности


10 неочаквани употреби на гъбичките

Ако се притеснявате, е новата ваза или мебел ще надраскат и повредят повърхностите на паркета Ви, нарежете на малки парчета целулозна гъбка и ги използвайте като уплътнения. Залепете с малко лепило или тиксо парченцата към дъното на аксесоара или мебела. По същия начин можете да уплътните рамките за картини върху стената.


9. За по-лесно отлепване на старите тапети

10 неочаквани употреби на гъбичките

Ако правите ремонт в дома си и не успявате да отлепите старите тапети, изпробвайте тази хитринка. Напоете гъбка с омекотител за дрехи, разтворен в малко гореща вода, и минете с нея върху тапетите. Оставете да попие. Течността ще разтвори лепилото и ще направи тапета по-лесен за отлепване.


10. За грижа за растенията, обичащи водата

10 неочаквани употреби на гъбичките

За да не остават без вода растенията, които трябва да се поливат по-често, използвайте голямо парче целулозна гъбичка. Поставете я на дъното на саксията и я напоете с вода, а отгоре поставете почвата за растенията – така те винаги ще имат резерв от вода.


Източник: thisoldhouse.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, интересни идеи, евтини аксесоари

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg