фирми продукти
представяме
работа
 
Цветни настроения

За всички е ясно, че цветовете имат огромно влияние върху настроението и върху цялостния дизайн на интериорите. Те играят ролята на фон, на акцент или пък създават контраст. Когато избирате цветовете за своя дом, Вие създавате атмосфера, настроение, естетика и силен акцент.

Цветни настроения

Независимо дали ще изберете ярки тонове или неутрални оттенъци, дали ще се спрете на своя любим цвят или на актуалните модни тенденции, цветовете притежават огромна сила при оформянето на интериорите. Вижте повече за основните цветове, техните разновидности и техните характеристики.


Червено


Цветни настроения

Червеното във всичките му разновидности – от керемидено,през цвят боровинка, мак, бургунди, чак до наситените розови оттенъци, стимулира сетивата и подсилва интензитета на палитрата. Тъй като е силен цвят, добре е да се използва пестеливо, в съчетание с неутрални тонове. Всички червени и розови нюанси се съчетават добре помежду си. Те са отлично решение за официални интериори, за традиционни всекидневни и за трапезарията, а в спалнята може да го използвате, за да създадете романтика, като внимавате да не използвате твърде агресивни оттенъци. Заедно с оранжевия цвят, червените нюанси създават топлина, но не трябва да се използват в малки помещения, тъй като смаляват оптически пространствата.


Оранжево

Цветни настроения

Оранжевото може да бъде ярко, например с цитрусови тонове на мандарина, златисто, кафеникава охра, топла канела или пък мек оттенък на праскова. Той е вторичен цвят и създава настроение в дизайна, но намалява оптически размерите на пространствата. Оранжевото носи чара на двете си съставки – червено и жълто, техния активен и свеж характер. Гостоприемен и топъл, цветът е особено подходящ за създаване на акценти в интериорите. За фон можете да използвате някои от по-ненаситените тонове, за да не създадете твърде агресивен дизайн. Оранжевото се съчетава чудесно с червено, жълто, с неутрални нюанси, с бежово и кафяво.


Жълто

Цветни настроения

С цвят на горчица или ванилия, лимонено жълто или пък пастелни тонове, жълтия цвят е може би най-жизнерадостният от всички цветове. Заедно с бялото, той е особено подходящ за по-тъмни помещения с по-малко светлина, тъй като те сякаш "огряват" интериорите и пречупват светлината. Оптимистичен и свеж, жълтият цвят е вероятно най-малко проблемният от всички цветове за употреба в интериорите, тъй като се съчетава чудесно с почти всички цветове, особено ако се използва по-ненаситен нюанс. Най-подходяща е комбинацията между жълто и кафяво, зелено или оранжево, в зависимост от оттенъците. Меките жълти и сини нюанси също са традиционна комбинация за интериорите.


Зелено


Цветни настроения

Зелените оттенъци – авокадо, зелен лимон, тревисто зелено, тъмнозелено и прочее, са хармонични и успокояващи. Жълтият цвят в състава му дава свежест, а синьото добавя успокояващ ефект. Асоцииран с природата, той е чудесен избор за интериори с органичен дизайн. Често се използва като неутрален цвят, за баланс с по-ярки цветове. Зеленото е подходящо за стените и се съчетава чудесно с жълто, бежово и синьо, но повечето зелени тонове се комбинират добре с всички цветове.


Синьо

Цветни настроения

Аква, морскосиньо, бебешко синьо, тъмносиньо – всички нюанси на този цвят носят енергията на водата, успокояват и създават усещане за безбрежност. Свързва се с интелектуалните дейности, стимулира мозъка, без да натоварва сетивата. Синьото е подходящо за спалнята, за кабинета, за банята, всекидневната и детската стая. То разширява оптически пространствата, затова може да се използва в неограничени количества за малки помещения. Може да се използва като фон за стените и се съчетава добре със зелено, жълто, бяло и кафяво.


Виолетово

Цветни настроения

Цвят на слива, патладжан или лавандула, виолетовото може да бъде както нежен фон, така и ефектен детайл. Наситените нюанси не са подходящи за всеки интериор, тъй като тяхното въздействие е твърде силно, но люляковите и лавандулови оттенъци стоят чудесно във всяка комбинация. Виолетовото е вторичен цвят и носи в себе си контраста – между агресията на червеното и релаксиращите свойства на синьото. То създава атмосфера на тържественост и разкош в помещенията, а употребени в малки количества, виолетовите тонове са ефектен контраст на жълтите оттенъци в интериора. Цикламените нюанси се съчетават добре със зелено, синьо-лилавите – със студени светлосини тонове, а розово-лилавите – с меко розово.


Бяло

Цветни настроения

Бялото разполага с доста разновидности – искрящо бяло, слонова кост, яйчена черупка, крем, бяло със сив подтон. Отразява светлината, създава усещане за свежест и разширява визуално помещенията. Неутрален цвят, който се съчетава добре с всички цветове и участва в много традиционни комбинации – например с червено, черно или синьо. Еднакво добре се използва като фон и като контраст на ярките и наситени цветове. Ако се използва самостоятелно, белият цвят е твърде монотонен, но цветните акценти изпъкват чудесно на белия фон. По-подходящи като фон обаче са светлосивите оттенъци.


Черно

Цветни настроения

Наситено черно или графитено, този цвят трябва да се използва пестеливо, тъй като има силно въздействие върху дизайна. Подходящ е за официални помещения, съчетан с бяло, червено и сиво. Стеснява визуално помещенията, затова трябва да се използва само като акцент, създаващ баланс на неутралните и ярките тонове в палитрата.



Източник: houzz.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, дизайн, интериор

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg