фирми продукти
представяме
работа
 
Ергономия на мебелировката

ergonomicsЕдно от най-проблемните места по отношение на ергономията е работното място до компютъра. Обикновено обаче идеите за ергономичност на мебелите важат с еднаква сила за всяка една област в дома и офиса. На първо време ще трябва да определите при какви условия ще използвате мебелите - в случая с компютърното работно място например, трябва да определите кой ще работи на това място, колко дълго време ще работи на него без почивка и дали на бюрото ще бъде сложен лаптоп или обикновен компютър. По същия начин, ако обмисляте обзавеждане на всекидневната със система за домашно кино, ще трябва да определите кой ще я използва, колко често ще става това и по колко време ще отделя всеки път. Колкото по-дълго Вие или Вашето семейство ще прекарвате пред компютъра или пред телевизора, толкова повече имате нужда да помислите за ергономията на мебелите. Ако това ще бъдат само по няколко минути на ден, то не е чак толкова наложително да съобразявате ергономичността на отделните елементи. Ако обаче някой от членовете на семейството ще прекарва на даденото място по един час или повече, тогава трябва сериозно да се замислите за решаване на проблема с ергономията. Ако обаче това време надхвърля четири часа, то е повече от наложително да предприемете някакви сериозни действия в тази посока.

ergonomicsГоляма част от идеите в ергономията са плод на здравия разум - например, че бюрото с компютъра не трябва да се клати, особено докато пишете на клавиатурата. Помислете също кои опции на компютъра използвате най-често - това определя в известна степен върху коя част да се фокусирате повече - върху местоположението на клавиатурата или това на мишката. Ако например в по-голяма част от времето ще пишете, уверете се, че клавиатурата Ви е поставена правилно. Ако обаче ще се занимавате основно със сърфиране в интернет или графичен дизайн, погрижете се да поставите мишката на оптимално удобно за ръката място. В тези случаи най-доброто разположение е там, където раменете и лактите Ви ще се чувстват отпуснати (без напрежение), а китките ще са изпънати. Като цяло избягвайте подложките за китка, тъй като те всъщност увеличават напрежението още повече, вместо да го намаляват.

ergonomicsКогато избирате стол, не прилагайте метода, използван доскоро - използване на обикновен кухненски стол за сядане пред бюрото с компютъра. Уверете се, че при сядане краката ви стъпват удобно на земята - ако има нужда нагласете стола така, че да Ви е комфортно (повечето столове за бюро са с опция за пневматично нагласяване на височината). Нуждата от стол, който може да се наглася спрямо височината на седящия е още по-голяма, когато на него се налага да сядат няколко различни човека. Освен това е добре да се спрете на мебел, при който седалката също може да се наглася. Леко наклонената назад позиция намалява напрежението в долната част на гърба и освен това отпуска част от мускулите на гърба. По същия начин, ако избирате система за домашно кино, уверете се, че ходилата Ви могат удобно да стъпват на земята или пък разполагате с място, където можете удобно да поставите краката си (например табуретка). Всеки вид мебел за сядане, който ще бъде използван за работа или почивка за дълъг период от време, е добре да предлага добра опора на лумбалните прешлени. Добрата опора на гърба е важна, защото в противен случай седящият нерядко измества тежестта си напред и сяда на ръба на стола (канапето, фотьойла) - подобна стойка, особено ако е за период от няколко часа, афектира негативно върху гърба и коленете.

ergonomicsИ последното нещо - огледайте добре обстановката наоколо. Не е добре голямо количество светлина от прозореца или осветлението да се отразява в монитора или телевизионния екран. Вземете предвид и фактора шум, особено що се отнася до местата, в които са разположени тонколони. Изследванията са доказали, че повечето шум в заобикалящата среда означава и повече стрес, а оттам - повече напрегнати мускули. Не забравяйте при работата си пред компютъра да правите кратки почивки за очите, през което време да премествате погледа си встрани (най-добре върху предмет в успокояващ зелен цвят) или да затворите за кратко очите си, за да отпочине зрението Ви. Не забравяйте да правите малки почивки и по време на дълго печатане на клавиатурата - станете, протегнете се (особено в областта на ръцете) или свършете някаква друга работа.Няма коментари


ключови думи
ергономичност, мебели, удобство, работно място, бюро, диван, столове, съвети, светлина

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg