фирми продукти
представяме
работа
 
Плетените мебели

туПлетените мебели най-често се правят от два основни материала - ратан и бамбук. Разбира се има и други растения, които служат за изплитането на мебели, но те не са чак толкова използвани, колкото тези две.

Ратанът е вид палма, която расте в тропическите гори във вид на увивно растение. Ратановият материал не е кух и за разлика от бамбука е масивен, а същевременно лек. Бодливите му листа обикновено се премахват ръчно преди растението да бъде занесено за обработка. След това най-външният слой се отделя от сърцевината и от него се изработват пръчките, от които впоследствие се изплитат различни предмети. Вътрешната част от стеблото се използва след обработка, при която от нея се оформят плоски, кръгли или овални ленти, от които се правят плетени мебели. Плетените мебели от дълго време са предпочитани за обзавеждане на верандата, терасата и градината. Счита се, че подобна мебелировка е била използвана още по времето на Древен Шумер и Древен Египет.

Понятия в областта на плетените мебели

• Бамбук - всъщност бамбукът е трева - вид екзотична тръстика. Той обаче има изключително голяма издръжливост на опън – по-голяма дори от тази на стоманата. Бамбукът се използва често в обзавеждането - също както дървото той понякога се нацепва, но за разлика от дървените плоскости това нацепване не нарушава структурната цялост на мебела. Бамбукът също се използва от древни времена. Подобно на ратана, той е много по-здрав материал, отколкото изглежда на пръв поглед, защото влакната му преминават по цялата дължина на стъблото. Бамбукът е бил тестван, за да се сравни с бетона, стоманата и тухлите - резултатът от тестовете показал, че бамбуковият материал е по-здрав от всички материали, с изключение на стоманата.

• Лико (рафия) - това е друг материал за изработката на плетени мебели. Ликото се изплита във формата на въже преди да се използва. Въжето се увива около метална тел, за да се подсилят свръзките на мебела и се обвива със защитен слой.

• Сърцевина - това е вътрешната част на ратана след премахването на обвивката.

• Тръстика - тръстиковите стъбла също се усукват във формата на въже, като въжето се увива около метална тел, за да се подсилят свръзките на мебела, след което се обвива със защитен слой.

• Хартиено влакно - някои плетени мебели се правят от хартиени влакна, усукани във формата на въже - въжето се увива около метална тел, за да се подсилят свръзките на мебела, а след това се обвива със защитен слой.

• Прерийна (степна) трева - това е един по-екзотичен материал за изплитане на мебели. Степната трева се използва за тази цел, след като отделните стръкчета се увият заедно под формата на въже - то се оформя по същи начин, както при тръстиката и хартиените влакна. Същата е техниката на изплитане на мебели от друг екзотичен материал - морска трева.

• Ратан - вид палма, която расте под формата на увивно растение. Ратанът е едно от най-здравите материали от типа на дървото - той е по-твърд от повечето видове твърда дървесина, издръжливостта му е почти толкова голяма, колкото тази на стоманата. Тъй като (както при бамбука) влакната на ратановото растение преминават по цялата дължина на стъблото му, те оформят мрежа, която осигурява здравината и гъвкавостта на материала. Ратанът се изплита докато растението е все още зелено или пък преди употребата се накисва или обработва с пара - по този начин материалът става достатъчно еластичен, за да се работи с него. След като един път изсъхне обаче, ратанът запазва трайно формата си. Той е порест материал и затова поема лесно оцветители.

• Върба - някои хора отделят върбовите мебели в отделна категория от плетените, но двата вида имат много сходства като вид и методи на изплитане. Върбовите клонки също са много гъвкави и поемат добре оцветители.


Няма коментари


ключови думи
ратан, мебели, мебели от ратан, бамбук, рафия, плетени мебели

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg