фирми продукти
представяме
работа
 
7 растения, които прочистват въздуха у дома

7 растения, които прочистват въздуха у дома

В днешното забързано ежедневие все повече хора прекарват почти цялото денонощие в затворени пространства. Макар че на всички е известно, че въздухът е големите градове е силно замърсен, според учените застоялият въздух в дома или офиса е още по-вреден за здравето. Редовното проветряване е един от начините да си осигурите свеж въздух, но можете да съчетаете полезното с приятното, като добавите в интериора на дома или офиса някое от растенията, показани по-долу. За тях учените твърдят, че прочистват въздуха и филтрират до 90% от вредните примеси и химикали – най-вече летливи органични вещества, които се отделят от препаратите, боите и дори от новите килими.

7 растения, които прочистват въздуха у дома

Доказано, е че правилно подбраните растения не само играят ролята на филтри, но и овлажняват въздуха в помещенията. Някои видове пък притежават бактерицидни свойства – те отделят във въздуха вещества, които убиват патогенните микроорганизми, освежават го и го дезинфекцират (например розамаринът, цитрусовите дръвчета, мушкатото). Доказано е също, че аспарагусите поглъщат частици от тежки метали, а кактусите неутрализират радиацията, особено ако се поставят в близост до компютри и монитори. За да се пречисти въздухът, не е необходимо домът да се превърне в градина – достатъчно е да изберете по две от тези полезни растения във всяко помещение.


1. Хлорофитум /Зелена лилия/ (Chlorophytum comosum)


7 растения, които прочистват въздуха у дома

На английски растението се нарича ‘Spider Plant’, тоест ‘растение – паяк’ – това се дължи на неговите ефектни разклонения, които се спускат встрани, подобно на паякова нишка. За хлорофитума се твърди, че попълва запасите от кислород и премахва обезврежда 85% от формалдехида и 80% от бензена във въздуха. Растението е непретенциозно и лесно за отглеждане, и макар че обич влагата, месестата му основа позволява да оцелее дълго време без вода. Има няколко симптома, че трябва да смените условията на отглеждане – ако листата са с кафяв връх, това означава, че въздухът е твърде сух, а ако те изгубят светлите си ивици, то мястото е прекалено тъмно. Непретенциозното растение е подходящо и за отглеждане в офиса, защото може да се остави без проблеми през почивните дни, когато няма да можете да го поливате.


2. Бостънска папрат (Nephrolepis exaltata bostoniensis)


7 растения, които прочистват въздуха у дома

Тя е не само много красива, но и полезна – растението овлажнява въздуха и премахва химикалите от него. Проблемът при бостънската папрат е, че тя изисква малко повече внимание – пълна сянка и много влага. Растението е особено подходящо за поставяне във висящи кошници или саксии, тъй като листата му образуват красив "водопад" от зеленина. Въпреки деликатния си външен вид, бостънската папрат може да живее десетилетия, стига да й осигурявате необходимите условия.


3. Английски бръшлян (Hedera helix)


7 растения, които прочистват въздуха у дома

Английският бръшлян е особено полезен за премахването на формалдехида във въздуха. Растението обича условията на сянка до полусянка и не харесва високите температури. Осигурете му и достатъчно влага – редовно напръсквайте листата му с вода и го пазете от пряка слънчева светлина. Въпреки красотата на неговия ‘килим’ от зеленина, не забравяйте, че растението е силно отровно.


4. Фикус (Ficus elastica)

7 растения, които прочистват въздуха у дома

Този вид фикус не изисква много светлина и вирее дори при по-ниски температури. Той премахва ефективно отровния формалдехид от въздуха и прочиства помещенията. Поливайте растението внимателно – добре е почвата трябва да просъхва между отделните поливания. Фикусът се нуждае от достатъчно вода, затова е добре редовно да напръсквате листата му с пулверизатор – през лятото използвайте хладка вода, а през зимата поливайте много малко.


5. Хамедорея /планинска палма/ (Chamaedorea elegans)


7 растения, които прочистват въздуха у дома

Хамедореята, наречена още бамбукова палма, е много ефективна при премахване на химикалите от въздуха. Растението е отлично и за сухи помещения, тъй като овлажнява въздуха. Хамедореята харесва помещения с полусянка и високи нива на влага. През лятото тя трябва се полива обилно, а в горещините листата му трябва да се пръскат с вода. При сух въздух листата на растението започват да покафеняват.


6. Спатифилум (Spathiphyllum Sp.)

7 растения, които прочистват въздуха у дома

Спатифилумът е от малкото цветя, които цъфтят лесно дори на сенчести места. Растението е не само красиво, но и лесно за отглеждане, а освен това премахва ефективно вредните химикали във въздуха - алкохоли, ацетон, трихлоретилен, бензен, формалдехид, въглероден двуокис. Спатифилумът изисква топлина и влажен въздух, и не понася добре течението. То трябва да бъде защитено от преки слънчеви лъчи, най-добре да бъде поставено при полусянка. През лятото почвата трябва да бъде умерено влажна, а растението периодично да се пръска с вода. През зимата то се полива по-умерено, с вода със стайна температура. Растението е отровно – то може да предизвика стомашно-чревни разстройства, а при попадане върху кожата, сокът може да причини силно раздразнение.


7. Аглаонема (Aglaonema)


7 растения, които прочистват въздуха у дома

Аглаонемата е отлична за общо пречистване на въздуха в затворени помещения. Растението предпочита непряка светлина и частична сянка – то трябва да се пази от силното слънце, което може да изсуши ефектните му листа. Аглаонемата обича топлината, затова минималните температури през зимата не трябва да са под 15 градуса. Ако листата й съхнат по краищата и се свиват, това е сигурен знак, че въздухът е прекалено сух. Растението расте бавно и има нужда от редовно подхранване, особено при цъфтене.



Източник: scienceray.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, интериор, полезни растения

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg