фирми продукти
представяме
работа
 
11 креативни идеи за абажурите

Освежете омръзналите Ви абажури във Вашия дом с тези лесни и евтини идеи. С тях можете да развихрите своето въображение и да съчетаете желаните детайли, цветове и десени.


1. Декоративна панделка


11 креативни идеи за абажурите

Едноцветните абажури ще грейнат в ярки цветове, ако използвате цветна декоративна панделка, за да ги облицовате по цялата повърхност. Можете да използвате един цвят или да съчетаете пластове от няколко цвята, но имайте предвид, че изпълнението ще е по-трудно. За да създадете тази красива декорация, залепете с лепило или двустранно залепваща лента единия край на декоративната панделка от вътрешната страна на абажура. Започнете да увивате панделката по широчина, като припокривате частично пластовете. Докато работите, изравнявайте слоевете, за да се получи равномерна облицовка. В горната част на абажура пластовете ще се припокрият в по-голяма степен, отколкото в долната им част. Другия край на декоративната панделка захванете отново откъм вътрешната част.


2. Декорация с цветна материя

11 креативни идеи за абажурите

Скучният абажур от типа ‘барабан’ може да се освежи бързо и лесно, само с парче цветен плат. Използвайте термоустойчиво спрей-лепило, за да облепите външната част на абажура с избрания плат, като работите внимателно по обиколката на детайла, за да предотвратите появата на гънки. Ръбовете на плата прегънете откъм вътрешната страна на абажура и ги залепете с лепило или двустранно залепваща се лента. Ако желаете, вместо това можете да добавите по две ленти плат в координиращи цветове и десени, с които да създадете декоративен кант по ръбовете, горен и долен.


3. Свежи десени и сатен


11 креативни идеи за абажурите

Използвайте ярък плат с ефектни вертикални мотиви, за да освежите абажура, тип ‘барабан’. Залепете плата по цялата повърхност на абажура, като използвате за целта термоустойчиво спрей-лепило. Двата ръба на плата прегънете по ръбовете на аксесоара и залепете откъм вътрешната страна. Добавете ефектен акцент, като залепите по периферията по една не много широка декоративна сатенена панделка – залепете ги на няколко милиметра от ръбовете, за да се вижда долният плат.


4. Провинциален акцент


11 креативни идеи за абажурите

Ако искате да добавите в интериорите си ненатрапчив провинциален акцент, ушийте на старите абажури лесни за направа ‘полички’. За целта обвийте абажура с парче ластична материя и срежете по размер, като добавите няколко сантиметра допълнително за подгъвите. Зашийте подгъвите на ръка или на шевна машина. В горната част на плата направете широк подгъв, зашийте и вмъкнете в подгъва парче ластик. Свийте частично по ръба и зашийте двата края на плата един към друг.


5. Декоративна хартия


11 креативни идеи за абажурите

Използвайте цветна декоративна хартия, за да облепите стария абажур – изрежете хартията спрямо размерите на абажура и я залепете от външната му част със спрей-лепило. По ръбовете можете да добавите едноцветни кантове от декоративна панделка, които да захванете както отвън, така и отвътре на абажура.


6. Декоративни детайли

11 креативни идеи за абажурите

Тези бързи декоративни детайли можете да добавите към готовите абажури, за да ги освежите, без да променяте коренно техния дизайн. Залепете с топъл силикон няколко розички от плат по долния ръб на абажура, като съчетаете два вида детайли – по-големи и по-малки.


7. Изискани детайли - стикери

11 креативни идеи за абажурите

Лесен и бърз начин да освежите скучния абажур – ако той е от подходящ материал, можете да облепите повърхността му с предварително изрязани по форма цветни стикери или детайли, изрязани от едноцветен самозалепващ се винил. Залепете детайлите в желаната конфигурация и гъстота, като ги притиснете добре към повърхността на абажура.


8. Деликатна вътрешна облицовка


11 креативни идеи за абажурите

Деликатна и ненатрапчива, тази декорация ще освежи едноцветните абажури тип ‘барабан’, но не от външната им страна, а от вътрешната. Неочакваният акцент можете да направите от парче декоративна материя, устойчива на топлина. Изрежете материята спрямо размерите на абажурите и я залепете с термоустойчиво спрей-лепило. Можете да добавите и декоративни кантове по ръбовете.


9. Дизайн с боя

11 креативни идеи за абажурите

Забавна и гъвкава, тази декорация ще даде свобода на Вашето въображение. Използвайте подходящи по вид бои и тънки четки за рисуване, за да създадете желаните мотиви върху външната повърхност на едноцветните абажури. Изрисувайте например цветни кръгчета и ги свържете с вертикални линийки. За очертаването на формите можете да използвате специални маркери с боя, за да бъдат линиите по-прецизни.


10. Плисе за абажура


11 креативни идеи за абажурите

За традиционните интериори можете да създадете тези романтични плисета – за целта ушийте калъфче от избраната материя, оформете плисетата  и пришийте в горната част на подгъвите по едно декоративно облечено копче.


11. Къдрава декоративна панделка


11 креативни идеи за абажурите

Перфектно решение за всяка стая, тези лесна декорация изисква само няколко парчета декоративна панделка с ластик – използвайте парчетата като кант по двата ръба на едноцветния абажур, горен и долен, така че панделката да излиза малко извън ръба. Залепете на място с термоустойчиво спрей-лепило.



Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, декорация, абажури, креативни идеи

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg