11 кухненски приспособления, които всеки трябва да има
Разбира се, с какво ще оборудвате своята кухня е напълно личен избор, но можете да разгледате списъка с няколко кухненски аксесоара, които е добре да има във всяка кухня. Ако не за друго, то поне заради факта, че те правят приготвянето на храната много по-лесно и бързо, в ера, в която не можем да си позволим да пилеем и без това оскъдното си свободно време.
1. Кошница за готвене на пара
Готвенето на пара е най-здравословният начин за приготвяне на храната, при който се запазват витамините и полезните съставки. Ако не разполагате с уред, можете да използвате специалните кошнички за готвене на пара, които се поставя вътре в тенджерата. Повечето кошници за тази цел са от метал, но има и друг вариант – тези от бамбук, които са още по-полезни за здравето. Те са екологични и лесни за употреба – бамбукът абсорбира кондензацията, което запазва целостта на зеленчуците, плодовете и другите продукти. Тези кошнички са съставени от няколко съда, поставени един в друг и могат да се използват като съд за сервиране на приготвената храна.
2. Кухненски ножици
Те са специално изработени за срязване на опаковки и нарязване на подправки и сурово месо. Те могат да имат разнообразни приспособления за кухнята - с добре изработените инструменти можете дори да нарежете пицата на парчета.
3. Центрофуга за зеленчуци
Макар на пръв поглед да изглежда странна приумица, центрофугата за зеленчуци има доста практични функции – освен за подсушаване на листните зеленчуци (маруля, спанак), тя може да се използва за почистване на бобови храни от примеси, за отцеждане на тиквички, както и за измиване на плодовете и нелистните зеленчуци. Решетката на уреда прецежда нечистотиите и водата само с няколко завъртания, а подсушените продукти поемат много по-добре подправките.
4. Машина за газирана вода
Здравословният вариант на газираните напитки за почитателите на тези безалкохолни – машина за газиране на водата и напитките. Тя е лесна за употреба и е чудесен акцент към кухненското обзавеждане. Добавете малко лимонов сок и шепа замразени плодове, и получавате здравословна напитка без изкуствени съставки.
5. Чопър
Макар на пазара да се предлагат множество уреди, които съчетават много функции в едно, те често заемат много място, а повечето им функционалности почти не се използват. Затова е добре да имате ръчен или електрически чопър, който нарязва, наситня и накълцва продуктите с няколко движения. Инструментите са няколко вида, включително такъв с натиск върху бутон и такъв с преса – решетка. Вие можете да изберете от какво имате нужда – от бързо нарязване на лука, накълцване на доматите за салата или пък от картофени пръчици за пържене.
6. Ренде - мандолина
Алтернатива на стандартните рендета, мандолината нарязва продуктите с няколко движения. Най-често уредът разполага с държач за безопасност и с опции за регулиране на дебелината и формата на нарязване. Понякога само с няколко приставки можете за минутки да нарежете всички съставки на супата, салатата или печеното. Резените стават с еднаква дебелина и това спомага за равномерното им сготвяне.
7. Ръчен блендер
За да не се налага да изваждате кухненския робот всеки път, когато готвите, ръчният блендер ще Ви бъде много полезен. С него ще пасирате съставките, ще направите пюретата и ще накълцате продуктите за ястията.
8. Преса за чесън
Нарязването на чесъна обикновено отнема много време за накълцване – за целта ще Ви е от помощ добре познатата преса за чесън. Ръчният инструмент ще Ви осигури чеснова паста за ястията, без да изцапате с парчета цялата кухня и да умиришете ръцете си. Можете да пресовате зеленчука директно в ястията, за да спестите време и съдове.
9. Уред за гофрети/ сандвичи
Компактен и лесен за употреба, този уред ще Ви помогне да препечете бързо филийки за сандвич или да запечете тост с малко месо, кашкавал и зеленчуци. В зависимост от вида му, в него можете да изпечете панини, гофрети или зеленчукови парчета.
10. Пергаментова кухненска хартия (за печене)
Хартията не е точно аксесоар, но е много полезна при готвене – тя спестява време за чистене на съдовете при печене, за стъргане на храната от дъното им и за изваждане на курабийките при изпичането. С едно движение ще извадите ястията, а използваната хартия изхвърлете в кошчето за смет – съдовете пък се почистват с няколко бързи движения. По същия начин можете да използвате и пликове за печене, както и кухненско фолио, но при тях някои храни и подправки променят състава си.
11. Белачка за плодове и зеленчуци
Малък, лесен за употреба и семпъл като дизайн, този инструмент е истинско съкровище за домакинята. С негова помощ зеленчуците и плодовете се белят с няколко движения, без да се изрязва половината от тях, оставайки по кората. С помощта на този функционален инструмент можете и да нарежете продуктите на много тънки парчета.
Източник: rd.com
17 май 2011 12:32 | нещо и от мен
От: pokita
Аз бих добавила и нож за риба (за премахване на люспите от кожата).
От: pokita
1 резултат в 1 страница