фирми продукти
представяме
работа
 
10-те най-често срещани грешки при закупуването на мебели

Според специалистите това са най-честите грешки, които правят хората, когато закупуват нова мебелировка за своя дом. Ето тяхното описание и някои идеи как да ги избегнем.

1. Липсата на подготовка
Хората често пристъпват към закупуването на мебелировка без предварително да са наясно с това, какво им харесва, какви дългосрочни цели искат да постигнат или дори какви за размерите на помещенията в дома им. Преди да пристъпите към покупката е добре да начертаете плана на помещенията, които искате да обзаведете, като впишете всички размери и подробности (в интернет можете да намерите дори онлайн инструменти за планиране от този сорт). Добре е да направите няколко снимки на помещението и да разгледате за идеи няколко списания за дизайн и мебели. Вземете от дома си няколко мостри на цветове - например малко парче от килима и от другите тъкани в стаята (например дамаските на останалите мебели в помещението). Ако не можете да отделите парче от материята обаче, можете да вземете цяла част от нея със себе си в магазина (например само калъфката на възглавницата) или да вземете цветова мостра с цвят, който се доближава силно до цвета на тъканта. Помислете за дългосрочните цели, които имате за помещението, което искате да обзаведете - харесвате ли как изглежда то в момента (ако е вече обзаведено изцяло или частично) или искате да промените цялостно стила му; ако желаете да правите радикална промяна, то как си представяте да изглежда стаята.

2. Подценява се предварителното измерване
Магазините имат начини да се възползват от субективността на чувството Ви за пропорция - например, ако една стока изглежда перфектна в магазина, който е с размери на половин футболно игрище и висок таван, то същата тази стока може да изглежда огромна във Вашия дом. За да избегнете подобен проблем, носете със себе си компактна ролка за измерване и измерете всички пропорции преди да отидете в магазина, за да закупите мебелировката - както размерите на помещението, така и размерите на мебелите, които имате до момента.

3. Не се взимат мостри
Тъканите и цветовете изглеждат различно при различна светлина - на изкуствено или естествено осветление, през деня или в сумрак. Преди да закупите тапицирана мебелировка е добре да поискате мостра от материята на тапицерията и да я вземете у дома. След като се приберете погледнете материята и нейния цвят при условията, в които ще бъде поставена бъдещата мебелировката - в помещението, в което ще я сложите след покупката. Ако тъканта и цветът Ви допадат, проверете как се съчетават те с останалото обзавеждане в стаята, както и с цвета на стените в нея.

4. Не се изпробва предварително мебелировката
Никога не купувайте мебели за сядане без да сте ги пробвали предварително. Седнете върху избрания фотьойл, стол или канапе, за да проверите дали бихте се чувствали комфортно в него. Ако става дума за канапе, което имате намерение да използвате за следобедната си дрямка или за четене, е добре дори да се изтегнете върху избрания модел в магазина (като внимавате да не го изцапате с обувките си, разбира се, или след като се събуете).

5. Купува се импулсивно
Понякога е доста трудно да се устои на мебел, която се продава с 50% намаление, но все пак помислете добре преди да вложите парите си в подобна покупка. Ако тя не пасне добре на размерите на помещението, на неговия стил и на цветовете на останалата част от обзавеждането, то парите Ви ще са отишли на вятъра. Освен това закупуването на мебелировка изисква време и прибързването води до редица рискове. А ако все пак не можете да устоите на изкушението, предварително се уверете, че можете да върнете стоката в определен срок, ако по някакъв начин тя не пасва във Вашия дом.

6. Избира се заедно с цяла група наставници
Колкото повече мнения има, толкова по-трудно е да се направи изборът. Когато отивате на обиколка по мебелните магазини не водете със себе си цял отбор от приятели и роднини, които да Ви помагат с избора - вземете само някой близък човек или приятел, в чиито добър вкус сте убедени.

7. Отказва се помощ
Освен ако не сте специалисти по вътрешен дизайн и/ли тапициране на мебели, то по-добре е да се доверите на специалист, дори това да е продавач-консултантът в магазина. Повечето продавачи наистина биха желали да Ви помогнат и ако им дадете този шанс, те биха могли да Ви ориентират в разнообразието на стоки и да изберат за Вас правилния продукт на добра цена.

8. Правят се покупките през уикенда
Ако Ви се налага да използвате помощта на продавач-консултанта и желаете да разполагате с цялото му внимание при посещението си в магазина, по-добре не оставайте всичко за почивните дни. През уикенда мебелните магазини са най-пълни и персоналът е най-зает с различни клиенти. По-добре отделете за посещение в магазина един ден от седмицата, за да можете да разчитате на пълното внимание на продавача, за достатъчно дълго време, за да Ви даде професионална помощ при избора.

9. Забравя се да бъдат измерени вратите и входовете
Вероятно сте чували истории за хора, които след като са си купили канапе например, се е оказало, че то не може да премине през входната врата, да бъде качено по стълбите или да влезе в асансьора. Не влизайте и Вие в тази статистика - уточнете предварително размерите на всички входове и пътища, които водят до помещението, в което ще разположите мебелировката и не забравяйте, че в краен случай прозорците също могат да бъдат алтернативен вход (ако живеете на някой от първите етажи). Ако живеете в апартамент или в сграда с асансьор, не забравяйте да измерите и неговите пропорции - както тези на вратата, така и тези на вътрешността му, като не забравяте да проверите каква е максималната тежест, която може да издържи той при превоза.

10. Плащат се твърде много пари
Понякога е по-добре да изчакате конкретната мебелировка да бъде намалена или магазинът да обяви разпродажба или дни с конкретно намаление в проценти (например по време на някои празници). Ако не Ви се чака по-подходящо време, можете все пак да попитате продавача дали има възможност да Ви направи отстъпка от няколко процента (обикновено между 3-5%) - понякога на персонала се дава възможност да свали малка сума от крайната цена, особено ако клиентът закупи повече от една стока. Ако обаче продавач-консултантът категорично Ви откаже отстъпка, не настоявайте - възможно е на него да не му е позволено да сваля от цената.
Много магазини предлагат изкусителни оферти за лизингово финансиране на покупките Ви, така че да можете да направите покупката веднага, а да я заплатите постепенно, след определен период от време. Лизинговото плащане обаче е алтернатива само в случай, че сте сигурни, че ще можете да плащате редовно вноските си и евентуалното оскъпяване (лихва). Ако не сте убедени, че ще се справите, по-добрият вариант е да започнете постепенно да отделяте средства за новата мебелировка и накрая да заплатите сумата кеш.


Няма коментари


ключови думи
мебели, покупки, подготовка, размери, правила, проблеми, обзавеждане

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg