фирми продукти
представяме
работа
 
Закони и забрани в декорирането

Правилата на интериорния дизайн могат да бъдат както твърди и непреклонни, така и гъвкави и отворени към интерпретация. Експертите обаче са единодушни, че научаването на правилата е първата стъпка към свободното им нарушаване, когато е необходимо. Предлагаме Ви няколко "закона" в декорирането.

ЗАКОНИ

• Направете скица на етажните планова в дома си и измерете внимателно размерите на помещенията в тях. Предварително измерете също местоположението и размерите на вратите, прозорците, както и на някой специфични елементи (например електрическите контакти).
• Отделете малко време, за да определите своя личен стил. Това може да стане с помощта на идеите в специализираните списания за интериор, шоурумовете на мебелни магазини или пък интернет. Разглеждайки готовите идеи, за Вас ще е по-лесно да откриете кои стилове, елементи и цветове Ви харесват.
• Определете фокусната точка в помещението. Това може да бъде например камината, леглото, кринът или друг елемент, върху който искате да поставите акцента.
• Определете писмено стила на обзавеждане на всяко помещение, и то в най-малки подробности.
• Изберете един ключов предмет, върху който да фокусирате декораторските си решения. Този предмет може да бъде красиво килимче, покривка, картина или пък ваза. Той трябва да подчертава не само цветовата гама на помещението, но и неговия стил и атмосфера, които желаете да създадете.
• Координирайте вида и нюансите на тъканите и настилките още преди да започнете с основните покупки, както и преди да изберете цвета на боите.
• При възможност първо закупете големите елементи (килимите, пердетата, тапицираните мебели и пр.) и използвайте техния стил и нюанси, за да координирате останалите решения.
• Използвайте смес от шарки - големи или малки, карета, райета, геометрични фигури или пък чисти цветове.
• Оставяйте достатъчно място между мебелите, за да се движите свободно из помещението. Най-добре е предварително да определите кои са основните "пътеки" в помещението (например между вратата на стаята и гардероба) и да се съобразите с тяхното местоположение при подредбата на мебелите.
• Преди да изберете мебелировката и нейната подредба, се съобразете с функционалността на помещението. Така например, ако Вашата трапезария служи и за кабинет, Вие ще имате нужда от място, където да поставите бюро, библиотека, осветлението и шкафа за документи. И всичко това наред с обичайните мебели за помещението - маса за хранене, столове и прочее.
• Използвайте унифициращи (обединяващи) елементи - чисти цветове, дървесни тонове, настилки, мотиви, тъкани или други материали, в зависимост от случая.
• Прилагайте принципа на повторението при определяне на формите, цветовете, тъканите и шарките. Един акцент в червено в помещението може да изглежда като допълнителна хрумка, докато няколко червени акцента тук-таме биха допринесли за цялостния цветови нюанс на помещението.
• Планирайте предварително осветлението - целево, основно и драматично.

ЗАБРАНИ

Правилата при декориране са създадени, за да бъдат нарушавани. Все пак не трябва да забравяме, че не всеки проект може да се поддаде на всяко едно така наречено "правило". Въпреки това следващите няколко правила могат да Ви помогнат да оформите своя проект така, както може би не биха могли случайните методи. Дойде време за "забраните" в декорирането:
• Не избирайте метода на работа, при който първо боядисвате стените и едва след това започвате да търсите тъкани, които да пасват на вече боядисаните стени.
• Не боядисвайте помещението без предварително да сте изпробвали как ще стои цвета в него. Малките цветови мостри, които предлагат повечето магазини за бои не са особено подходящи за тази цел, тъй като те могат да Ви подлъжат относно нюанса и дълбочината на цвета. Затова за целта можете да използвате тестова дъска, която да боядисате в съответния цвят.
• Не слагайте мебелите плътно прилепени до стената и подредени по линията на четирите стени, освен ако не става дума за много малка стая. Групирането на мебелировката към центъра на стаята ще допринесе за усещането за уют и топлина.
• Не отвличайте вниманието от фокусната точка в помещението като подредите мебелите далеч от този така важен елемент.
• Не поставяйте мебели там, където биха попречили на свободното отваряне на вратите, гардеробите и шкафовете, или пък биха възпрепятствали свободното движение из помещението (или извършването на обичайните всекидневни дейности).
• Не претрупвайте стаята с десетки малки джунджурийки, освен ако не харесвате изключително много точно този вид на помещението. У повечето хора обаче това би създало усещане за претрупаност и хаотичност.
• Не се опитвайте да създадете цветова схема от крайно несъизмерими предмети. Първо намерете тъкан или материя, съдържаща всички цветове, които искате да използвате и чак след това променяйте и пребоядисвайте онези елементи, които не пасват на Вашия план.
• Не забравяйте детайлите. Ако сте решили да декорирате помещението в средиземноморски стил, потърсете елементи, които се асоциират със стила. Това може да бъдат например желязна поставка за лампа, дръжки за чекмеджета от закалено желязо или пък маса с декоративна мозайка. Ако пък харесвате провинциалния стил, можете да заложите на боядисани в бяло аксесоари, флорални акценти и/ ли дантелени материи.Няма коментари


ключови думи
декориране, закони, интериорен дизайн, помещения, забрани, обзавеждане, детайли

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg