фирми продукти
представяме
работа
 
Митове относно мебелите от дърво

Всички сме чували какви ли не твърдения за мебелите в бита ни. Време е да разберем кои от тях са истина и кои - само митове.

Мит 1: Ръчно изработените мебели от миналото са били правени по-качествено от съвременните
Всъщност съвременните методи и материали за сглобяване на мебелите са се увеличили значително от времето на ръчно изработваните предмети. Противоположно на широко разпространеното мнение, един от най-старите методи за сглобяване на мебелите винаги е било лепилото. А лепилата, с които разполагаме днес са много по-добри от тогавашните. Освен това съвременните покрития и политури са резултат на множество подобрения в старите методи - те притежават по-голяма издръжливост, предпазват дървения материал много по-добре и му придават по-силен блясък. Освен това днес дървото се изсушава в пещи, което прави материалът по-сух и по-здрав отколкото сушената на въздух дървесина.

Мит 2: Дървеният защитен слой трябва да бъде подхранван
Този мит е в резултат на погрешно разбиране. Да, с течение на времето защитният слой наистина може да изгуби мазнини от съдържанието си, което от своя страна да причини напукването му. Въпреки това няма смисъл да подхранвате покритието с повече мазнини, тъй като каквото и да правите, то ще продължава да се износва и никакво подхранване не може да помогне да бъде спрян този процес. Това обаче не означава, че е безсмислено да обработвате дървото с восък или политура - нанасянето на твърд восък поне веднъж годишно дава най-добрата защита на дървения материал. Масите и останалите мебели, които се използват всекидневно, е добре да бъдат обработвани с восък поне четири пъти годишно. Восъкът предпазва от надраскване на дървото, придава му по-красив вид и дори действа срещу наслагването на прах по мебелите.

Мит 3: Дървеният материал е жив и има нужда да диша
Дървеният материал е жив само докато е част от дървото (храста). Материалът, от който са направени мебелите няма нужда нито да диша, нито да бъде подхранван с каквито и да е масла. Друг е въпросът, че дървеният материал притежава редица качества, сред които е свойството да "диша", тоест да поглъща или отдава влагата в зависимост от измененията на атмосферните условия, като по този начин поддържа в дома оптимални нива на влажност и кислороден баланс.


Мит 4: Обработеният дървен материал не е качествен
Това може да бъде плоча от дървесни частици (ПДЧ) или пък шперплат - обработеният дървен материал дава редица възможности и начини на употреба. Всъщност дори може да се каже, че плоскостите, които се правят от няколко пласта дърво, могат да бъдат доста по-здрави и издръжливи от стандартните дървени плоскости. Най-качествените продукти от обработката на дървото се изграждат така, че нишките на всеки слой да бъдат насочени в различна посока - така материалът се предпазва от свиване и разширяване.

Мит 5: Дървената облицовка (фурнир) не е качествена
Това е може би най-големият мит за мебелите. При желание за покупка на качествена мебелировка, повечето потребители не желаят дори да погледнат всякакъв вид облицовани (фурнировани) мебели. Всъщност обаче едни от най-качествените, най-издръжливи и най-красиви мебели, които се предлагат на пазара, са с фурнир. Откъде обаче идва тогава погрешното разбиране? Голяма част от горчивия опит на потребителите с облицовани мебели е свързан със сглобяеми варианти, които в по-голямата си част са облицовани с друг вид материал (например хартиен или винилов), щампован така, че да наподобява дърво. В края на краищата този материал се отлепя или разслоява и по този начин разваля цялата мебел. По този начин хората започват да свързват думата "фурнир" с некачествените и евтини мебели, които са виждали. Всъщност истината е, че истинските дървени фурнири датират още от времето на Древен Египет - тогава са използвали тънък слой от някое по-екзотично дърво с цел да предпазят дървото отдолу и да направят мебела още по-здрав и красив.

Мит 6: Всички части от един комплект трябва да паснат точно
Дори ако целият комплект от маса и няколко стола са направени от едно и също дърво (растение), съществува голяма вероятност те да се различават в някаква степен по цвят и шарка. Това всъщност е едно от най-хубавите качества на естествените материали (дърво, кожа, камък) - че те са натурални и имат несиметрични шарки, които правят всяка мебел уникална сама по себе си.


22 май 2010 14:46 | До някъде вярно, а някъде - не
От: Станчев
Всъщност голяма част от статията си е самата истина с изключение на това,че единствените плоскости от обработено дърво по- зсрави от масивната дървесина може да бъде само шперплатът, и то може да е по - качествено само от някои видове дървесина. Друг е въпросът, че чрез някои способи за оизработка и сглобяване или наслояване на дървесина се постига такава здравина и качество, че никоя плоскост не би могла да го замести - да неговорим да е с по - добро качество!!! Вземете за пример изработването на куполи и мостове от масивна дървесина в канадското строителство !!!Ако се чудите за какво говоря просто напишете в GOOGLE - Timber frame ili LOG HOUSE and buildings и разгледаите снимките!!! По въпроса за мебелите от миналото също не съм съгласен тъикато в миналото са използвани сглобки и техники допринасящи за много по - голяма здравина и еластичност, а от там и по-нисък процент на чупливост. Вярно е че в съвременното производство има огромен избор на скрепителни елементи и обков но те са далеч по - слаби от сглобките направени от самият материал. Като най- лек пример бих дал с разликата между обикновена табуретка и ратанова такава или се замислете кои корпусни мебели са по - здрави - тези захванати чрез винтове шведски разглобки и разни други подобни елементи или тези които са диблосани ( елементите са свързан чрез дибли), и двоино свързващи болтове , като болтовете се ползват за по - добро прилепване на отделните корпуси!!! Иначе за лепилата - няма спор,че сувремените са по - качествени от тези от едно време!!! А за мит 6 ми се струва, че автора малко е изкарал думите от контекста. Хората като казват ''части''- обикновено имат предвид плота на масата към краката или таблите на леглата кум страниците или страниците на корпусните мбели кум дуната и т.н, а не бсяка отделна дъска която е част от плота или страницата или каквото е там изделието! Едва ли някои се заяжда за това че текстурата на дурвото не съвпада !!! Ако тръгнем да търсим чак такова качество - трябва да сме готови да си изръсим джобовете и то много!!! Дори се съмнявам че средностатистическият Българин може да си позволи подобни мебели!!!
11 септември 2009 17:49 | нищо от това не е вярно
От: гледайте си работата!
пълни глупости!
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
митове, дърво, мебели, мебели от дърво, фурнир, лепила, облицовки, защита, полиране, дървен материал

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg