фирми продукти
представяме
работа
 
Фактори, влияещи върху мебелите

Слънчевата светлина, особено ултравиолетовите лъчи, е изключително вредна за органичните материали (например дървото и кожата). Щетите от слънчевите лъчи се натрупват с времето и което е по-лошо - те са необратими. Така например маса, чиято повърхност е била изложена на разсейващи се слънчеви лъчи след няколко години ще понесе сравнително същите щети като една маса, която е била изложена за по-кратко време на пряка светлина. Освен това светлината увеличава температурата и осигурява енергията, необходима за химическото разграждане на покритията и оцветителите в дървото. В някои случаи тя дори постепенно унищожава структурата на клетките в материала. Много често под влияние на слънчевите лъчи безцветните политури пожълтяват или придобиват матов оттенък, а цветът на самото дърво под тях се променя. В резултат на това повреденото покритие и избелялата дървена повърхност не могат да бъдат възстановени до първоначалното си състояние и се налага да се поставя ново покритие.

За да ограничите вредните ефекти на светлината преместете всички мебели така, че до тях да не достига пряка слънчева светлина. Можете също да поставите подходящи завеси или щори, за да намалите интензивността на лъчите и за да ги разпръснете в пространството. Същото, макар и в по-малка степен, се отнася и за изкуствената светлина - затова гасете лампите в помещенията винаги, когато не са Ви нужни. Съществува и опцията да поставите върху прозорците специални филтри, които да задържат в голяма степен вредните УВ лъчи.

Мебелите могат да бъдат повредени и от високата влажност във въздуха. Дървото и останалите органични материали реагират на промените в относителната влажност в или извън помещенията като се разширяват или свиват, за да постигнат баланс с влагата в околната среда. За идеално ниво на влажност се считат показателите между 40% и 60%. Ако влажността е твърде висока (над 70%) дървото и другите естествени материали се разширяват. Ако по някакъв начин обаче това движение е ограничено, при спадането на нивото на влажност и съответното свиване, материалът може да се нацепи. Заради реакцията и промените на основата (дървото), при тези колебания се нарушава и структурата и на покритието, както и свръзката между двата пласта. Продължителното задържане на високи нива на влажност в околната среда създава условия за развитие на плесен и появата на инсекти (насекоми). За да намалите рисковете от повреждане на мебелите, поставете ги на място с минимални колебания в температурата и влажността. Избягвайте таванските помещения и мазетата, както и близостта до запалени камини и включени отоплителни уреди.

Насекоми

Когато в околната среда се развият благоприятни условия за това, може да се стигне до масова поява на насекоми, към които органичните материали (например дървото и кожата) стават особено податливи. Често срещан вредител по мебелите е дървоядът, който снася яйцата си във вътрешността на дървото, а ларвите му изкопават в материала малки тунелчета по посока на влакната, създавайки своеобразни галерии. Ако забележите малки дупчици по повърхността на мебелите, това означава, че оттам са излезли възрастните насекоми и материалът е прояден отвътре. В този случай е важно да разберете дали вътре в него все още има ларви, които биха могли да се развият и да продължат цикъла. Ако дупките са се появили наскоро те са светли на цвят и около тях можете да забележите фин прашец – тези знаци са показател, че насекомите са активни и има голям риск набезите им да продължат. Ако разберете, че в някой от мебелите в дома Ви има активни вредители, веднага го изолирайте в голям полиетиленов плик (или фолио). Следващата стъпка е дезинфекцията на мебела – тук съществуват различни методи, които могат да бъдат приложени, но всички те е най-добре да бъдат извършени от специалист по унищожаването на вредители.

У дома

Някога се е считало, че мебелите от естествени материали имат нужда от "подхранване" с различни смеси от масла, за да се предпазят от изсъхване. Тези смеси подобряват временно външния вид на дървения материал, но не са в състояние да го предпазят от изсушаване. Ако относителната влажност на въздуха в помещението остане под 30% за по-дълго време, нито едно масло не би могло да предпази мебелите от последвалото изсушаване. В някои случаи маслата дори могат да изсушат допълнително дървото - лененото масло например при честа употреба преобразува някои видове покрития в лепкава субстанция и по този начин потъмнява и поврежда структурата на материала. Затова най-добрият вариант е да държите мебелите си в стабилна околна среда - както по отношение на влажността, така и по отношение на температурата. Избягвайте също така препаратите за полиране на мебели със съдържание на силикон, тъй като те оставят след себе си тънък филм и така могат влязат във взаимодействие с препаратите, които ще използвате след време.

Най-добрият начин за поддръжка и защита на мебелите с безцветно покритие е слой восъчна паста. Восъкът е много устойчив материал, който не се променя химически с течение на времето и по тази причина осигурява защита срещу влага и замърсявания от въздуха. Един тънък слой, нанесен веднъж годишно върху повърхностите по начина, описан в инструкциите върху продукта, е напълно достатъчен, за да бъде покритието защитено. Не е подходящо обаче да използвате восъка върху боядисани или лакирани повърхности, както и върху плоскости с недобре закрепена облицовка или пък лющещо се покритие. След като веднъж е нанесен защитен слой восък върху повърхността, остава само да я почиствате редовно от прах и замърсявания с помощта на мека кърпа. Прахът и мръсотията са вредни за покритието, тъй като могат да го надраскат и повредят.






Няма коментари


ключови думи
мебели, насекоми, дървояд, полиране, поддръжка, слънчева светлина, щети, вредно влияние

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg