фирми продукти
представяме
работа
 
Съвременните сгради

Ще разгледаме няколко случая на съвременни архитектурни решения в светлината на фън шуй. Не упреквам архитектите, те правят това, което се иска от тях. По-скоро обръщам внимание на по-финия и невидим енергиен аспект на някои ситуации. 

 

Често използван елемент в съвременните офис сгради са огледалните прозорци, дори цели огледални фасади. От една страна, огледалата отразяват. Те връщат обратно енергията Ци, която би трябвало освен от входната врата да влезе и през прозорците на сградата за да захрани хората, живеещи или работещи в сградата. Това означава, че достъпът на енергия през прозорците е доста ограничен, ако те са огледални. Съответно усеща се недостиг на живителната енергия Ци в такива сгради. От друга страна, огледалните прозорци и елементи отразяват отсрещните сгради, но обикновено в разкривен вид. Когато се вгледаме в една огледално фасада, в нея виждаме отразена отсрещната сграда. Но отразеният вид на отсрещната сграда не е правилен и красив като истинската. А това никак не е добре за отразената сграда. Как бихме се чувствали ние, ако постоянно се оглеждаме в криво огледало?! Не е добре и за хората, работещи в сградата с огледални прозорци.

 

Басейн на покрива или син покрив (синият цвят се отнася към елемента вода). Харесва ли ви идеята? Дори и да ви харесва, фън шуй на препоръчва такова нещо. "Вода върху планината" е едно от главните табу във фън шуй. Водата може да потопи всичко, което е под нея: и късмета на хората, и здравето им, и техните финанси. А син покрив или цял басейн е "твърде много вода". Мястото на водата е долу, върху земята, а не "върху главата".

 

Почти във всички случаи сградата се строи максимално по очертанията на разрешеното. При това се получават доста необикновени форми. Понякога заради 4-5 кв. м. повече на етаж, се получават много странни форми на самото пространство и неизползваеми места в жилището. А колко по-лесно и за строители и за живеещи би било едни правоъгълни форми. Когато стените се пресичат под прав ъгъл, там може да се сложи и легло, и мека мебел и шкаф.  Когато се пресичат под остър ъгъл, там се получава застой на енергията Ци, не може да се сложат лесно мебели, трябва да се мисли с какво "да се изправи ъгъла". Сложността при обзавеждането не е единствения проблем. Човек подсъзнателно е свикнал и се чувства добре с правилни форми. Останалите предизвикват напрежение и по-трудна ориентация.

 

 

Автор: инж. Елза Панайотова - Фън Шуй експерт

 Няма коментари


ключови думи
огледални прозорци, фън шуй, енергията Ци, енергия, вода

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg