фирми продукти
представяме
работа
 
Ламинат върху мокета

Върху стария мокет да се положи модерен ламинатен паркет!


Това от една страна, спестява много труд и мръсотия, свързани с отлепването на мокета, с изстъргването на остатъците от лепилото и закърпването на разкъртената тук- там циментова замазка. Мокетът ще изпълнява ролята на сравнително добра звукоизолираща преграда срещу преминаване на ударния шум, породен от ходене и удари върху твърдата подова настилка. В известна степен така ще се подобри и топлоизолацията на подовата конструкция.


Условието за това е мокетът, макар и износен, да бъде здраво залепен към основата и да не бъде с дълъг косъм. Друго важно условие е повърхността, върху която е залепен мокетът, да бъде равна. Това се проверява с двуметров мастар, като големината на пролуката под него не бива да надхвърля 2мм. В противен случай може да се наложи подравняване, като в случая е най-удобно да се работи със суха смес за подравняване, която се разстила върху мокета.


Предимствата на ламинатните паркети: полагат се бързо и лесно; след полагането му паркетът е готов за експлоатация; не се нуждае от лакиране; поддържа се и се почиства много по-лесно, отколкото традиционният паркет от масивна дървесина.


Единственият недостатък на ламинатния паркет е, че ако повърхността му се повреди непоправимо, за разлика от паркета от масивни паркетини, той не може да се изцикли, а трябва да се подменя.


Посоката за полагане на дъските зависи от формата на помещението и разположението на вратите и прозорците в него. За предпочитане е дъските да се полагат по посоката, от която пада светлината. Същевременно при дълги и тесни помещения настилката се реди по-лесно, когато дъските се поставят напречно на по-дългата страна. Решението трябва да се съобрази и с остатъка, който ще се изрязва в краищата на дъските.


Паркетната подова настилка е изградена от здраво слепени по цялата дължина на кантовете паркетни дъски, но като цяло е свободно положена върху мокета. За да може да поеме евентуални термични разширения, тя не бива да опира плътно до стените, а помежду им се оставя фуга широка поне 8мм. Лепилото се нанася на непрекъсната ивица по цялата дължина на нутовете. Лепилото е достатъчно, когато избие равномерно по цялата дължина на фугата. Дъската се намества и притиска към предната с почукване през подложно трупче. За да се получи качествена настилка, без каквито и да било фуги, слепените дъски трябва силно да се притиснат една към друга, докато лепилото стегне. За целта има различни самоправски или фабрични приспособления, като вторите, естествено, са за предпочитане.


След пристягане на дъските една към друга през фугите неминуемо ще избие лепило, което трябва своевременно да се почисти с влажна и след това със суха кърпа. Краищата на паркетното покритие откъм отвори за врати или при преход към друг вид подова настилка трябва да бъдат защитени със специални декоративни метални лайсни, каквито се предлагат на пазара в доволно богат асортимент. Тесни фуги между паркета и плочките около камината, например, може да бъдат запълнени и с подходящо оцветена спрямо цвета на паркета силиконкаучукова паста.


По материали на сп. Розали2 май 2015 20:45 | Паркет върху мокет-НИКОГА
От: Трифонов
Само да знаете колко е вредно. Колкото и да се стараете да го почистите предварително, това е невъзможнп. Първоначално ще се чудите откъде идва лошата миризма, след това почвате да махате всичко.
19 юли 2010 18:48 | NE vyrhu moket
От: Rumi Dimitrova
V NIKAKYV SLU4AI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! absolutno e zabraneno zaradi otrovnite vestestva v moketa !!!!!!!! vyrhu du6eme moje, no NIKOGA VYRHU MOKET !!!!!!!!!!
30 ноември 2009 19:24 | ламинат върху дюшеме
От: венеция
мога ли да поставя ламинат върху дюшеме и как
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
паркет, мокет, настилки, редене, звукоизолоция, лепило, плоскости, почистване, фуги, нутове, подобряване

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg