фирми продукти
представяме
работа
 
Хармоничната кухня според Фън Шуй

Приготвянето на храната винаги се е считало за много важно не само в Китай. Но във философията на Фън Шуй кухнята има съвсем пряка връзка с общото благополучие на семейството. Кухнята не бива да е първото пространство, в което се попада, влизайки от входната врата. Тя трябва да място със спокойна енергия, където могат да влизат всички от дома, но външен човек трябва да попада сравнително трудно. В никакъв случай, печката не трябва да се вижда от входната врата, както и да се намира срещу врата на санитарен възел.

 

Най-голямо внимание се отделя на печката. Стоящият пред печка човек трябва да вижда всеки влизащ в кухнята. Готвещият не бива да бъде "изненадван в гръ". Всяко раздразнение се отразява на храната и затова е добре винаги да готвим в добро настроение, с хубави мисли. Тогава храната ще е хранителна не само във физически план, но и на по-фино ниво – можем "да нахраним" близките си с любов например. В светлината на новата теория за торсионните полета и за структурирането на водата, физиката доказва влиянието на хубавите мисли върху водата, храната, растенията и т.н. Това се оказва не по-малко важно дори от качеството на продуктите, защото качеството също може да се промени с мисъл.

 

Неизправни или непочистени котлони пораждат неблагоприятна енергия, а това може да породи неприятности не само със здравето, но и на работата – източника на благосъстояние на семейството. Някои източници с Фън Шуй съвети предлагат поставяне на огледала зад котлоните "за увеличаване на богатството". Не ви го препоръчвам. Огледалата се отнасят към стихията Вода, котлоните – към стихията Огън, а по цикъла на петте елемента Водата "гаси" Огъня.

 

кухняФън Шуй разглежда и разположението на останалите предмети в кухнята спрямо печката. Това основно се отнася за хладилника, мивката, съдомиялната – всички са представители на елемента Вода. Понеже между елементите Вода (хладилник, мивка, съдомиялна) и Огън (печката) има конфликт, те не бива да се разполагат директно един срещу друг или в непосредствена близост. Например шкафче с ширина 30 см е достатъчно за да ги раздели. Като цяло най-удачното разположение на изброените уреди спрямо печката е под формата на буквата Г.

 

Разбира се, ако всички тези правила не могат да се спазят, Фън Шуй разполага с така наречените "лечения" – методи и средства за корекции. Например, ако докато готвите не виждате кой влиза, на вратата може да се поставят наниз малки мелодични звънчета (те звънят тихо) и те ще предупреждават при отваряне на вратата.

 

Общите правила във Фън Шуй като добро осветление, добра вентилация, удобство, чистота са важни и тук. По отношение на кофата за боклук има препоръка тя да не се вижда, най-добре е прибрана в шкафче и да се изхвърля по светлото време на деня.

 

Добре е кухнята да има една врата. Виждала съм кухни, които приличат на коридор – една врата на кухнята, срещу нея врата на терасата, на третата стена – врата към трапезарията. Става нещо като коридор. Кухнята предполага спокойно движеща се енергия.

 

плодовеНека да обсъдим най-често срещания вариант в новото строителство – дневна с кухненски бокс, отграден обикновено с бар-плот. Мен лично този вариант съвсем не ме притеснява, нищо че не е по правилата на Фън Шуй. Хубаво е, че домакинята няма да е откъсната, семейството на практика е повече заедно. Това, което може да се направи за да се постигне добър фън шуй е печката все пак да не е на най-видимото място. Освен това тя не бива да е под прозорец, там може да е мивката.

 

На клиентите предлагам да сложат пирамида "Универсум 2002" над хладилника за да възстановява и поддържа енергоинформационната структура на хранителните продукти в него.

 

Добре е на масата или на бар-плота да има винаги нещо за ядене – било то купа с плодове, сладкиши или захарница.

 

Автор: инж. Елза Панайотова - Фън Шуй експертНяма коментари


ключови думи
Кухня, Фън Шуй

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg