фирми продукти
представяме
работа
 
Ефектни каменни саксии

Направете си сами тези лесни, но много ефектни саксии за градинските растения, които освен функционална, могат да изпълняват и декоративна цел.

                                          саксии за растения


Какво Ви е необходимо:

* пластмасов съд с размер малко по-голям от този на желаната саксия
* пясък
* няколко големи плоски камъка (плочи)
* смес за цимент
* черна акрилна боя
* 2 броя дървени дюбела с диаметър 1.2 см.
* латексови ръкавици
* предпазна маска за лице
* почвена смес, мъх и желаните растения за засаждане


Как да го направите:

1. Напълнете пластмасовия съд с пясък до половината.

2. Намокрете пясъка до степен да можете да оформите от него топка. Направете в пясъка дупка с размерите и формата на желаната от Вас саксия.

3. Поставете камъните/ каменните плочи по стените на дупката, като ги подредите по желания начин (добре е да припокривате частично съседните камъни). На дъното й изравнете нивото на пясъка, добавяйки допълнително вода при необходимост.

4. Смесете 4 части цимент с 1 част вода - добавете малко черна акрилна боя във водата преди да направите сместа.

Съвет: Докато оформяте сместа е препоръчително да носите предпазни ръкавици, маска за устата и очила, тъй като има риск част от сухата смес за цимента да попадне във въздуха.

5. Изсипете сместа в дупката и избутайте част от нея по стените, за да навлезе между каменните плочи и да покрие вътрешната им част.

6. Забийте двата дюбела в циментовата смес на дъното на дупката, за да направите дренажните отвори на саксията (предварително ги намажете с малко мазнина).

7. Оставете цимента да стегне за поне едно денонощие и махнете двата дюбела. Извадете готовата саксия от пясъка и я напълнете с почвената смес. Засадете желаните растения и запълнете пространствата около тях с малко мъх.

Забележка: Така създадените саксии са най-подходящи за употреба в двора или градината, тъй като има риск от протичане на вода при поливане. Ако искате да ги използвате на терасата или вътре в дома, погрижете се под тях да има съд, който да събира водата.


Източник: marthastewart.comНяма коментари


ключови думи
саксии, градина, растения

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg