фирми продукти
представяме
работа
 
Петте елемента в дома и офиса

В статията Петте елемента разказахме за взаимодействието между тях – кой елемент кого подхранва и кой кого контролира. Това е базова теория в китайската философия. Сега ще разгледаме кое в дома или в офиса към кой елемент може да се отнесе. И накрая ще дадем примери как да го използваме.

 

Разбира се, една от целите във фън шуй е постигане на баланс между елементите. Като този баланс може да е леко или по-силно изместен към елементите, които "подхранват" бизнеса или хората. Ще попитате веднага как се разбира кои елементи "подхранват" и колко да подсилваме даден елемент? Това вече е въпрос на доста знания, изчисления, опит или просто на интуитивно решение при някои хора.

 

огънОГЪН
Към елемента Огън се отнасят: камина, барбекю, печка, котлони, фурна, свещи, етерични масла, аромалампи.
Цвят – червен, оранжев, лилав, съответно предмети с тия цветове.
Форма – триъгълна, пирамидална, заострена.
Материали – кожа, вълна, пластмаса.
Огънят дава енергия и ентусиазъм, но твърде много огън, може да е разрушителен.
Идеи за дизайн: камина, произведения на изкуството с червено като доминиращ цвят; вълнен килим; дамаска с геометрична, ъгловата щампа, лампа с червен абажур, съдове за благовония.

 

земяЗЕМЯ
Към елемента Земя се отнасят керамични предмети, порцелан, камъни.
Цвят - жълт, бежов, кафяв. Форма – плоска, квадрат, куб.
Материали – глина, бетон, тухли, теракота.
Земята дава стабилност, солидност, но може да е потискаща, ако е прекалено силна.
Идеи за дизайн: керамични саксии и украшения, декоративни камъни, керамични скулптори, картини с изображения на планини, скали.

 

металМЕТАЛ
Към елемента Метал се отнасят предмети от желязо, сребро, злато, мед и други метали.
Цвят – бял, сребрист, златист.
Форма – кръгла, овална, сърповидна.
Материали – всякакъв метал.
Металът символизира сила и ред. В отрицателната му страна означава меч или нож и може да бъде разрушителен.
Идеи за дизайн: мебелен обков и дръжки за врати в металик цветове; метална скулптура, красиви метални украшения за бюро.

 

водаВОДА
Стъкло, огледала, фонтани, аквариуми – всичко това е типичен представител на елемента Вода.
Цвят – син, черен.
Форма - няма форма и приема всякаква форма.
Елементът Вода предполага неправилни форми, вълнообразни, асиметрични.
Материали – стъкло, огледала.
Водата символизира: яснота, общуване и размяна на идеи, чувствителност, движение. Водата може да бъде и спокойна (лекия дъжд), и склонна към насилие (ураганите).
Идеи за дизайн: кристални или стъклени украшения; фонтан, аквариум, гладки и обтекаеми форми, изображения на реки, морски пейзажи и риби. Най-добре е водата да е в движение за да генерира благотворна енергия.

 

дървоДЪРВО
Дървета, храсти, цветя, дървена мебел – всичко това е елемент Дърво.
Цвят – зелен във всичките му нюанси.
Форма – правоъгълна и изправена (ако е правоъгълна и легнала е към елемента Земя), цилиндрична.
Материали – дърво.
Дървото символизира растеж, съзидание. Дървото може да бъде отстъпчиво и огъващо се (бамбук, върба) или силно и неотстъпчиво (дъб).
Идеи за дизайн: мебели от дърво и ратан, натурален паркет (не ламинат), дамаски или тапети на цветя, живи растения, дървена скулптура, пейзаж с гора.

 

Ето сега три примера на приложение на цялата тази философия.

 

Пример 1 Апартамент, на който една част е еркер, т.е. част от него няма солидна основа, защото "виси" над земята. В частта, която е издадена във вид на еркер е добре да се сложат на пода цветя в керамични саксии или керамични статуетки. Керамиката ще подсили елемента Земя и ще даде стабилност.

 

Пример 2 Подарили са ни червена керамична кутийка във формата на пирамида, със сини мъниста по нея. И се питаме в кой сектор на стаята да я сложим. Преобладаващ обикновено е материалът - в случая е Земя (керамика). Но цветът е червен (Огън), а и формата е Огън (пирамида). А какво правят сините мъниста (Вода). Явно имаме комбинация от елементи и е трудно да се каже кой елемент е преобладаващ. Съответно не можем да подсилим някой елемент чрез тази кутийка, но може да я сложим където си пожелаем без да се съобразяваме със сектора по фън шуй.

 

Пример 3 Офис на фирма, която се занимава с продажба на недвижими имоти. Бизнесът съответства на елемента Земя. Добре е в офиса да има засилено присъствие на елемента Огън и елемента Земя. Това може да са бежови стени, червени свещи на подходящо място и т.н. Това ще подкрепи бизнеса.

 

Автор: инж. Елза Панайотова - Фън Шуй експертНяма коментари


ключови думи
пет елемента, дом, офис, фън шуй, огън, земя, вода, метал, дърво

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg