фирми продукти
представяме
работа
 
Балансът на ин и ян в дома и на работното място

ин и янСимволът "ин и ян" вече е познат на всички. Той изобразява равновесие, взаимно допълване и съединение на двете части на цялото. Светлата част на кръга е ян – активното, мъжкото, небесното начало. Тъмната част на кръга е ин – пасивното, женското, земното.

В източните философии обичат да правят таблици с двете противоположности.

 

tablica.jpg

 

Ян началото е активно, мъжко, доминиращо, положително. То е пълно със сила и енергия. Ин началото е приемащо, женско, подчиняващо се, отрицателно. То поддържа, храни, подкрепя. Но всяко понятие, което се отнася към ин, съдържа в себе си зародиш или частичка от ян. Аналогично всяко понятие ян, съдържа в себе си ин. Това показва и всяка от двете точки в символа. Затова правилно е да се говори за преобладаващо ин или преобладаващо ян.

Във всяко пространство, във всеки дом, офис трябва да се поддържа относителен баланс на ин и ян. Затова е необходимо да се знае кои предмети и свойства към кое начало се отнасят. Ин – това са: тъмните тонове, мекото и приглушено осветление, плавните линии, тишината, прохладата, меката мебел, килими, меките повърхности, възглавниците, масивната мебел, тихата спокойна музика. Ян – това са ярките цветове, силната светлина, правите линии, силната музика, топлината, твърдата мебел (например столове), огледалните и лъскави повърхности, силната и жизнена музика.

Хората по характер също са повече ин или ян (по рождение) и съответно може да избират благоприятна за тях среда. Личността ян е активна, властна, концентрирана, невъздържана; личността ин е по-възприемчива, феерична, нежна, спокойна, привличаща. На личността ян и е необходима среда ин за да забави темпото, да се поуспокои. И обратното – на личността ин и е необходима среда ян, за да се активизира. Но има една подробност – когато човек е в депресия, той има склонност да потъва още повече в тази депресия и ще предпочете затъмнена стая, тишина и килим. А всъщност в момента са му необходими ярка дневна светлина, червен или оранжев цвят и движение, както и да не остава сам за дълго. По такъв начин – внасяйки в обстановката противоположните качества, може да се постигне благотворен ефект – да се преодолее депресията или да се успокоят бурни емоции.

Балансът на ин и ян в дома предполага наличието на достатъчно осветление, но и възможност за затъмняване, ако човек иска. Използването не само но меки, топли и уютни материи, но и гланцови, лъскави, стимулираци повърхности. Разбира се, трябва да се гледа и цялостният баланс за хората, които живеят в дома – какво работят, как искат да се чувстват когато се приберат в къщи, склонни ли са към депресия или са оптимисти и т.н.

Балансът на ин и ян в офиса обикновено трябва да е изместен в полза на ян, т.е. да преобладава активното начало, по-активни цветове, добро движение на енергия. В спалнята, в СПА центрове, в почивни бази е обратно – трябва да преобладава ин – спокойна, отпускаща атмосфера, тишина и възможност за релакс.

Какво правим, ако спим и работим в едно и също пространство (нещо, което по принцип е недопустимо според Фън Шуй)? Зоната, в която спим оформяме с преобладание на ин, т.е. по-меки и отпускащи цветове, а зоната за работа – повече ян, възможност за по-силно осветление, ярки акценти и т.н.

Цветовете също може да се делят на ин и ян. Цветове ян са червен, жълт, оранжев, пурпурен. Ин цветове са син, сив, синьо-зелено, синьо-лилаво. Зеленото е средата на видимия спектър на светлината. Може да се отнесе към ин или ян в зависимост от нюанса – синьо-зелено или жълто-зелено.

koledna-zvezda.jpgИ ето един пример от живота, който може да се отнесе към много добрия Фън Шуй: зимата е период на свиване, на превес на ин енергиите. Тогава в много от нашите домове грейва цветето "коледна звезда", което със своите ярки червени листа-цветове внася елемента ян, създава настроение и стимул за живот.

Когато енергиите ин и ян са добре балансирани, ние се чувстваме комфортно. Аз се придържам към мнението, че в домовете ни все пак леко трябва да преобладава ян-ската енергия, защото тя носи живота. Добре е да поддържаме чистота и порядък, защото безпорядъкът и застоят на енергия се отнасят към ин. Добре е да проветряваме всеки ден "на течение", макар и за 5 минути - за да раздвижваме енергиите. Добре е да не държим цял ден пуснати щорите или плътните пердета – нека влиза слънчева светлина, за да бъде домът ни по-хармоничен и да ни подкрепя.

 

Автор: инж. Елза Панайотова - Фън Шуй експертНяма коментари


ключови думи
ин, ян, символ, баланс, дома, работното място, равновесие, източни философии

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg