Коледа наближава, а заедно с това нараства и желанието на всеки от нас да създаде отрано празнично настроение в дома си. Независимо с колко време и пари разполагате, за да направите коледната декорация, има разнообразие от идеи, от които да изберете тези, които Ви харесват най-много. Вижте един проект, който ще внесе в празничния интериор свежест и зеленина, а ароматът на канела ще Ви помогне да се настроите още по-бързо на коледна вълна. За да направите този красив аксесоар обаче, вероятно ще Ви се наложи да минете през някой цветарски магазин, за да се снабдите с някои специфични материали – останалото зависи от Вашия вкус и въображение.
Какво ще Ви е необходимо:
* пиафлора (специална цветарска "пяна") - плътен материал за аранжиране на цветя (от цветарските магазини)
* правоъгълна ваза или сандъче за растения
* клончета зеленина – например от бор или кедър
* цветарски пръчици (за аранжиране на цветя) – могат да се заменят със заострени пръчици от дърво
* няколко зелени ябълки
* по-желание: канелено масло
|
Пиафлора. |
Как да направите декорацията:
1. Накиснете блокчето пиафлора в хладка вода, за да поеме материалът част от влагата.
2. Поставете парчето цветарска пяна в избрания съд и го срежете така, че то да бъде на около 2-3 см. от ръба на съда (ако той е много дълбок, можете да поставите на дъното му нещо, което да повдигне блокчето, тъй като то е необходимо само в горната част на аранжировката).
3. Започнете да втъквате зелените клончета едно по едно в блокчето цветарска пяна, като работите в посока на часовниковата стрелка. В началото се поставят най-долните слоеве зеленина и постепенно се изгражда декорацията нагоре.
4. Над първия пласт направете втори пласт от зеленина, като повторите същата процедура – поставяйте клончетата нагъсто, като ги забивате в меката и гъвкава цветарска пяна. Сега е времето да поставите и другите елементи от декорацията – клончета със сухи плодове, шишарки и прочее, като ги втъквате между елховите клонки. Продължете по същия начин, докато оформите декорацията.
5. Забодете цветарските пръчици в ябълките и ги втъкнете между клончетата. За да запазите плодовете по-дълго свежи, предварително потопете пръчиците в малко канелено масло – то действа като антисептик и ще попречи на ябълките да се развалят бързо, а освен това ще ароматизира интериора (не яжте ябълките след употреба).
Източник: bhg.com