фирми продукти
представяме
работа
 
Как да пестим електроенергия

Първото нещо, което е необходимо да направите, е да поставите топлоизолация от вътрешната и външната страна на външните стени на вашето жилище или офис. Добрата топлоизолация ви гарантира покачване на температурата в помещенията с поне 2 градуса. Втората стъпка е уплътняването на прозорците. Най-доброто уплътнение е силиконът.

За да не се залепи силиконът за рамките на прозорците ви, е добре да използвате подходящо по ширина тиксо. Можете да използвате и гумени, дунапренови или метални ленти, които бихте могли да използвате и за вратите, като там, където е необходимо и възможно можете да поставите и прагове. Ако имате възможност, е добре да уплътните и пода и тавана на вашето жилище или офис. Използвайте новите енергоспестяващи строителни материали – термоизолационни мазилки, бои с термоизолационни качества, енергоспестяващи термоекранизиращи керамични покрития, топлоизолационни плочи от пенополиуретан и други.

Отоплението

Опитайте се да използвате най-мощните си консуматори на ел. енергия на нощен режим на работа. Отоплението с електрическа енергия възприемайте само като временно. Мислете за алтернативно отопление. Поддържайте в изправност отоплителните уреди и винаги ги поставяйте под прозорците. За да избегнете мухъла по стените, помислете за подобряване на вентилацията в помещенията. За да намалите загубите, можете да поставите фолио зад отоплителните тела. Когато не сте у дома, намалявайте мощността на отоплителните уреди. Ако използвате печка или камина на твърдо гориво, на изхода на комина монтирайте допълнителна серпентина. Закритите камини са по-ефективни от откритите. Най-добрият избор би бил закрита камина с водна риза, тъй като тя разпределя равномерно топлината в цялото жилище.Осветлението

Почиствайте редовно лампите и осветителните тела.
Поддържайте прозорците винаги чисти.
Боядисвайте в по-светли тонове стените и таваните, върху които пада пряка слънчева светлина.
Използвайте енергоспестяващи или луминисцентни лампи. По този начин ще пестите между 10 и 15 % енергия от осветление. Където е възможно, използвайте локално осветление.

По материали на Министерство на енергетиката и енергийните ресурси24 ноември 2009 14:09 | отговор
От: comfort
Ето още една статия по въпроса: https://www.comfort.bg/bg/интересно/view/415.html.
24 ноември 2009 13:03 | относно всичко
От: детелина
мн добре но има още съвети които можете да дадете1
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
електроенергия, топлоизолация, жилище, офис, уплътняване, силикон, дунапрен, врати, прагове

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg