фирми продукти
представяме
работа
 
Строителството на ключовата за Европа магистрала "Струма" отново се отлага

Строителството на ключовата за Европа магистрала Струма отново се отлагаСтроителството на магистрала "Струма" (Даскалово - ГКПП Кулата), за което настоява Европейската комисия, отново се отлага. Причината е, че търговете за избор на изпълнител ще се правят не от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), а от бъдещата проектна компания, която все още не е създадена. Това стана ясно вчера по време на отчета на ръководството на АПИ.

В началото на февруари регионалният министър Росен Плевнелиев обеща търговете за "Струма" да се проведат най-късно през пролетта. В същото време плановете му са проектната компания да бъде създадена най-рано през май. През септември 2009 г. при представянето на приоритетните пътните проекти Плевнелиев обещаваше през зимата на 2010 - 2011 г. да има избран строител за участъка от Долна Диканя до Дупница, а през пролетта да започне изборът за отсечките Дупница - Благоевград и Сандански - Марикостиново, което очевидно няма как да се случи.

Междувременно в края на 2010 г. председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу в писмо до премиера Бойко Борисов посочи, че "по ключови стратегически инвестиции като магистрала "Струма" е налице такова забавяне, което поставя под въпрос реалното им изпълнение до края на програмния период през 2013 г.".

Барозу посъветва премиера "спешно да се обсъди възможността за създаване на алтернативни процедури или структури за изпълнение с цел ускоряване на необходимите инвестиции". В сряда еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан е заявил пред министъра по еврофондовете Томислав Дончев, че "първата половина на 2011 г. е критично важна за България, тъй като през нея трябва да станат видими резултатите от големите проекти", предаде пресслужбата на Дончев.

Усвояването на евросредствата за инфраструктура е от изключителна важност, защото добрите резултати ще подсигурят на България по-добра позиция при преговорите за финансовата рамка на следващия програмен период.

От големите проекти в момента единствено се изпълнява магистрала "Тракия", като към края на 2010 г. по участъка от Стара Загора до Нова Загора са завършени 22% от строителните работи, от Нова Загора до Ямбол - 16%, и от Ямбол до Карнобат - 10%. Въпреки направените искания от фирмите за плащания за свършената работа все още не им е платено нищо освен аванса. Документите са в управляващия орган на оперативна програма "Транспорт", каза Божидар Йотов, председател на управителния съвет на АПИ.

През февруари ще бъдат отворени офертите за избор на строител и надзор по изграждането на магистрала "Марица". Днес се отварят офертите за строителен надзор на участъка от Оризово до Димитровград, а на 18 февруари ще бъдат отворени и за изпълнител. За втория лот от Димитровград до Харманли офертите ще бъдат отворени на 1 март. Целта ни е през април да има избрани изпълнители и през май строителството да започне, каза Божидар Йотов.

Другите търгове, които предстоят, са за пътя Кърджали - Подкова и връзката между Гара Яна и Софийския околовръстен път. Тези проекти се финансират по оперативна програма "Транспорт". От големите жп проекти се работи единствено по линията Свиленград - турска граница. Преди дни беше сключен договорът за ремонт на жп линията Пловдив - Бургас, а в момента тече процедурата за избор на изпълнител за жп линията Септември - Пловдив.

В ход са и пътните търгове от втория етап по оперативна програма "Регионално развитие", като на лот има по над 10 оферти. Целта е до началото на лятото да има избрани изпълнители и ремонтите да започнат, каза Йотов. По думите му със спестените средства от втората фаза през август ще може да се мисли за трета фаза по проекта. Имало възможност дори да бъдат пренасочени допълнително пари от други оси по програмата, каза Йотов.


11 февруари 2011 - в. Дневник




Няма коментари


ключови думи
пътно строителство, магистрална инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни проекти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg