фирми продукти
представяме
работа
 
Психология на баланса в интериорния дизайн

Интериорният дизайн оказва огромно въздействие върху нашето съзнание и подсъзнание. Вярвате или не, разположението на мебелите в дома или офиса ви може да ви направи по-щастливи. Ако се съмнявате в това, по-добре прочетете съветите на интериорните дизайнери и преценете сами.

Симетрията прави дизайна семпъл

Психология на баланса в интериорния дизайн

На всички ни се е случвало да видим красиво обзаведена стая и да не можем да откъснем очи от нея. Без съмнение всеки иска да постигне такъв ефект и в собствения си дом, но как можем да сме сигурни, че ще се получи, при положение че интериорът е сбор от много специфични елементи. Симетрията е ключът към успеха.

Според психолозите въпреки че очите възприемат информацията постепенно, мозъкът събира всички образи в една картина. Това означава, че ние възприемаме всички помещения – кухни, дневни, бани и т.н. като една обща визия и едва след това се концентрираме върху отделните елементи на дизайна.

Психология на баланса в интериорния дизайн

Ето защо повечето хора харесват балансираните интериори – те лесно се възприемат и обработват от съзнанието ни. Разпознавайки повтарящите се елементи, мозъкът ни по-лесно може да асимилира индивидуалните характеристики на интериора. Лесното възприемане на симетричните пространства ги прави по-приятни и предпочитани за нашия мозък и съответно за нас.

Опитайте се да внесете симетрия в интериора на дома си. Например двойка нощни шкафчета или стенни лампи в спалнята. Дайте на мозъка нещо познато, за което да се хване, и ще постигнете великолепни резултати.

Балансът ни прави щастливи

Психология на баланса в интериорния дизайн

Според психолозите съществува връзка между симетрията и позитивната нагласа. В направените проучвания участниците проявили склонност да асоциират симетричните образи с положителни думи, а несиметричните с отрицателни. Нещо повече, при изследване на мускулната група, използвана за усмихване, се оказало, че хората са по-склонни да се усмихват при вида на симетрични образи.

Огледални образи

Първия път, щом пристъпим прага на непознат дом, нашият мозък автоматично преценява две неща – естетичност и функционалност. Най-добрите интериори са комбинация от двете. Как да постигнете това и във вашето жилище? Отговорът е прост – със симетрия.

Психология на баланса в интериорния дизайн

Първо определете фокусната точка на помещението, след което я обградете със симетрично разположени елементи. Подчертайте красивата картина на стената с двойка библиотеки с рафтове или дефинирайте зоната на камината с красиви и функционални фотьойли.

Асиметрията запазва интереса

Психология на баланса в интериорния дизайн

Естествено със симетрията не е добре да се прекалява, защото интериорът придобива прекалено рафиниран и изкуствен вид. Асиметрията ще придаде дълбочина и автентичност на помещенията в дома ви, както и задължителното усещане за домашен уют.


Източник: freshome.com







28 януари 2015 12:58 | естетика
От: Димова
За красотата какво да кажеш,гледаш и мълчиш.
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
интериорен дизайн, интериор, съвети за интериора

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg