фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направим външна фурна на дърва

Много хора си мечтаят за външна фурна, но или не могат да си я позволят, или все не намират време за това. Вижте един проект за външна фурна, който може да реализирате съвсем сами, без да плащате на скъпи майстори и без да използвате професионални инструменти. Може би той ще ви вдъхнови да реализирате мечтаната фурна на открито.

Как да си направим външна фурна на дърва

Необходими материали:
- тухли
- цимент
- бетонни блокчета
- тротоарни плочки

Как да я изработите:

Как да си направим външна фурна на дърва

Като начало трябва да изградите основата. За целта може да използвате бетонни блокчета и тротоарни плочи. Дори и да не сте бъркали цимент досега, не се отказвайте при първия провал – с малко повече старание ще се получи.

Как да си направим външна фурна на дърва

След като изградите основата, идва ред на самата пещ. Радиусът на тази е 55 см, а отворът в предната част е с диаметър 55 см. За пещ с подобни размери ще са ви необходими приблизително 225 тухли, срязани наполовина.

Как да си направим външна фурна на дърва

Ключът към успеха на този проект е приспособление, направено от панта на колело и дървена летвичка. Приспособлението е монтирано в центъра на пещта и служи за определяне на точната позиция на всяка тухла. Не е задължително обаче и вие да правите подобен уред – ще ви свърши работа и летвичка, с която да отмервате разстоянието от центъра.

Как да си направим външна фурна на дърва

След като иззидате първия ред на пещта, се заемете с арката на отвора. Използвайте дъска във формата на полукръг, около която иззидайте арката. В горната част ще се наложи малко да импровизирате, така че когато стигнете до там, преценете как ще е най-добре да завършите арката.

Как да си направим външна фурна на дърва

За основа използвайте същите тухли, като просто ги поставите на дъното, без да ги циментирате – така ще можете лесно да подмените някоя от тях, ако се пукне от горещината.

Как да си направим външна фурна на дърва

Продължете да зидате следващите редове на пещта, като прецизно поставяте всяка тухла на равно разстояние от центъра на основата и под еднакъв наклон.

Как да си направим външна фурна на дърва

Там, където куполът се среща с арката, е малко по-сложно и се налага тухлата да се отреже с точна големина, пасваща на празното пространство. Когато наклонът стане твърде голям и тухлите вече не се задържат, е време за втора фаза.

Как да си направим външна фурна на дърва

Поставете кръгла дървена основа във вътрешността на купола, която ще ви служи като опора. Важно е тя да се състои от две части, за да може след това да я извадите през отвора на пещта.

Как да си направим външна фурна на дърва

Поставете я на няколко импровизирани колони от тухли, след което сложете върху централната й част няколко отпадъчни дъски или циментово блокче, които да маркират къде ще е най-горната точка на купола, т. е. на разстояние 55 см от основата.

Как да си направим външна фурна на дърва

След това направете импривизиран купол от мокър пясък, който ще поддържа редовете с тухли, докато циментът стегне добре.

Как да си направим външна фурна на дърва

Иззидайте последните няколко реда на купола, като се стараете да го направите сравнително равен – в този момент това вече ще ви се удава много по-лесно, отколкото в началото. След като завършите пещта, оставете цимента да стегне за около 24 часа, след което може да извадите подпорната основа заедно с пясъка над нея.

Как да си направим външна фурна на дърва

Добре е предварително да постелете вътрешната част на пещта с найлон, за да ви е по-лесно да почистите след това и да избегнете влизането на пясък между тухлите на основата.

Как да си направим външна фурна на дърва

След като почистите пещта, може спокойно да запалите огън и да си приготвите нещо вкусно.

Как да си направим външна фурна на дърва


Източник: colin-julie.com







15 юни 2018 08:23 | Пещ
От: ППетров
Материалите са избрани правилно. Прави се от рингови тухли, които остдават топлината за около 3 часа.Не се прави от огнеопорни, защото те задържат и отдават топлината за по дълго време и агнето загаря. По доврият вариант е бзз комин. Димът излиза през вратата докато се загрее. Браво. Тази пещ ще пече!
23 януари 2018 10:07 | относно фурната
От: Гондов
Материалите се избират съобразно предназначението и: за печива или за фукня. И при двата случая при така изградената фурна комина се поставя отпред/вижте фурните в стари къщи/. А тухлите трябва освен да акумолират топлина, не трябва да загаря хляба.
23 юни 2017 11:57 | Половинчато
От: Дилян Стойков
Обяснени са основни принципи, но доста непълно. Използваните материали са под голям въпрос при пещ. Липсата на комин си е проблем отвсякъде. Липсва измазването на пеща, а то е ключ за движението на огъня после- иначе за какво ви е пещ!!? Ако мога да посъветвам мераклиите- не започвайте преди да проучите тези неща.
10 май 2017 09:06 | Гениално
От: Петър Бойчев
Гениално е това с летвичката, а още повече -с лопатката накрая. Все си мислех за пирон с канап, но това изобретение направо ме запали да правя такава пещ на вилата. Благодаря за идеята и подробното филмирано описание.
11 март 2017 20:11 | Прекрасно
От: Надежда Георгиева
Пррекрасно изпълнение, но сте си забравили коминчето :)
26 декември 2016 23:46 | Много Ви благодаря
От: Томи
Научих нещо ново току що, благодарение на Вас. Нямам търпение да изпробвам нещо подобно.
16 януари 2016 22:20 | Пещи зидани
От: Наньо
Може би е възможно едновременно изграждане на арката и купола,така тухлите ще се превържат и ще стане по здраво. Разбира се пак с използване на шаблоните както е показано. А дали ще стане с перлитени тухли ?
3 октомври 2015 07:04 | а комин
От: оро
А комин?
25 август 2015 12:12 | Браво
От: Милко
Много полезно и добре направено!
22 юли 2014 19:35 | фурна
От: pavel
няна комин и прави се с огнеупорни тухли и с огнеупорна смес, и аче идеята и изпълнението е супер
1 ]
10 резултата в 1 страница


ключови думи
външна фурна, направи си сам, фурна на дърва

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg