фирми продукти
представяме
работа
 
Неочаквани употреби на царевичното нишесте

Царевичното нишесте е често употребявана съставка в кулинарията, където се използва за сгъстяване на сосове, супи и пудинг. То обаче има още множество приложения извън кулинарното изкуство, които можете да използвате. Царевичното нишесте е достъпна съставка, която можете да приложите в грижа за дома и която винаги може да Ви е под ръка, когато Ви потрябва.

Неочаквани употреби на царевичното нишесте


Полирайте сребърните вещи

Можете да полирате с малко царевично нишесте сребърните прибори за хранене и сребърните повърхности в стаята. Смесете малко нишесте с вода, за да образуват паста и потопете парцалче в нея. С парцалчето обработете сребърните повърхности, като ги полирате добре, оставете сместа да изсъхне и минете със суха кърпа.


Почистете петната от мазнина върху тъканите

За да премахнете упоритите петна от мазнина върху тъканите, например от тапицерията на мебелировката или от завесите, поръсете малко царевично нишесте върху петното. Оставете няколко минутки нишестето да поеме мазнината и обработете зоната с четка, за да премахнете остатъчната част от нишесте. Можете да използвате оцет, за да разтворите още по-добре мазнините. След това изперете тъканите както обикновено. С тази техника можете да почистите кожените тапицерии и тъканите на килима.


Почистете мебелировката от препарати

Понякога върху мебелировката остават следи от почистващите препарати, които сте употребявали. Тези следи са неприятни и се премахват трудно. За да премахнете тези остатъци от почистващите съставки, поръсете малко царевично нишесте върху повърхността на мебелировката и го оставете да подейства няколко минутки, за да поеме течностите. Избършете с мека кърпа и излъскайте повърхностите добре.

Неочаквани употреби на царевичното нишесте


Избършете прозорците в стаята

Вместо да давате излишни средства за скъпи препарати за почистване на стъкло, избършете прозорците в стаята с евтина смес от подръчни материали, които могат да се намерят почти във всяка кухня. Смесете малко течност за миене на съдове или течен сапун с царевично нишесте, разредете ги с вода и използвайте разтвора за почистване на стъклата. Използвайте по 1 чаена лъжичка от двете съставки, а ги разредете в 3 литра вода. Разбъркайте добре сместа и почистете стъклата с гъба, която сте напоили с нея. Сапунът почиства мръсотията, а нишестето абсорбира мазнините. След като нанесете разтвора и минете с гъба, подсушете както обикновено.


Почистете повърхността на килимите

За замърсените повърхности на килима можете да използвате смес от сода за хляб и малко царевично нишесте. Содата поема миризмите, а нишестето поема мазнините в тъканите. Оставете сместа да подейства поне 1 час, след това изчеткайте килима с твърда четка и минете върху тъканта с прахосмукачка, за да отстраните сухата смес и поетата от нея мръсотия. Ако има някакви петна, премахнете ги предварително.


Изгладете тъканите

Някои хора употребяват спрей течност с нишесте, когато гладят дрехите си, за да стане тъканта им по-твърда, а петната от мръсотия и пот да се задържат по-трудно. Вместо да купувате нишестената течност, направете си я сами, като смесите 1 супена лъжичка царевично нишесте с половин литър вода. Прехвърлете течността в бутилка със спрей, разтръскайте добре и нанесете върху тъканите, преди да ги изгладите. Тъй като мръсотията и потта остават в царевичното нишесте по тъканта, те могат да се отстранят по-лесно при прането.


Източник: homesessive.com







Няма коментари


ключови думи
грижа за дома, идеи за дома, полезно и интересно

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg