фирми продукти
представяме
работа
 
Рустикална мебелировка от дървени клонки

Рустикалните мебели обикновено са скъпи и трудни за намиране. Ако обаче искате да обзаведете дома или вилата си с такава мебелировка, можете да си я изработите сами от шперплат и няколко наръча дървени клонки. Така можете да създадете мебелировка, която да е с желаните от Вас височина и широчина. Макар да изглежда така, сякаш е изцяло създадена от дървени пръчки, вътрешността й е куха, така че мебелировката е сравнително лека и лесна за преместване.

Рустикална мебелировка от дървени клонки


Необходими материали:

- шперплат за изграждане на пейката и масичката
+ горна част на пейката и евентуално долна част - 1170 x 366 x 12 милиметра
+ странични части на пейката и разделител - 366 x 388 x 12 милиметра
+ предна и задна част на пейката - 1170 x 400 x 12 милиметра
+ горна част на масичката и евентуално долна част - 550 x 400 x 12 милиметра
+ странични части на масичката - 388 x 400 x 12 милиметра
+ предна и задна част на масичката - 550 x 400 x 12 милиметра
- 8 бройки дървени летви за крачетата на мебелировката - 50 x 25 x 50 милиметра
- дрелка
- трион
- пистолет за топъл силикон
- стъклена плоскост за масичката
- тапицирана седалка за пейката
- дървени клонки с различна дебелина
- черна акрилна боя
- винтове за дървесина
- лепило за дървесина


Инструкции:

1. Нарежете шперплата на отделните части, от които да изградите основата за пейката и за масичката. Можете да промените размерите или да ги оставите същите. Можете да оформите основата като кутия с или без дънна плоскост. Дънната плоскост ще Ви помогне да монтирате крачетата по-лесно. Маркирайте точките, които се намират на 6 милиметра от ръба, откъм по-късата страна на плота на масичката и откъм двете къси страни и едната дълга страна на предната и задната й част. Пробийте с дрелка няколко дупки и ги зинкеровайте.

Рустикална мебелировка от дървени клонки


2. Нанесете лепило за дървесина по ръба на плоскостите и захванете с винтове горната част на масичката за някоя от страничните части на конструкцията. Повторете с другата странична плоскост, така че да оформите структура с формата на П.

Рустикална мебелировка от дървени клонки


3. Захванете с лепило и с винтове за дървесина 1 краче и 1 вътрешен ъгъл, така че част от крачето да излиза с 20 милиметра извън плоскостта. Повторете с останалите 3 ъгъла. Сглобете конструкцията, като използвате винтове и лепило за дървесина. Особено важно е конструкцията на пейката да е достатъчно здрава, за да можете да сядате върху нея, така че можете да добавите дървени или метални скоби по ъгловите сглобки. Нанесете върху цялата конструкция черна боя и изчакайте боята да изсъхне.

4. Изградете по същия начин конструкцията на пейката, като сглобите няколко от частите й, монтирате крачетата в долната й част и нанесете черна боя. Пробийте предварително отворите с дрелка, като не забравяте да монтирате средната плоскост между двете основни.

Рустикална мебелировка от дървени клонки


5. Покрийте страничните части на масичката и на пейката. Системата е една и съща за двете, страничните части се покриват с нарязани дискове от по-дебели клонки, а отгоре и встрани се слагат наръчи с по-тънки клонки. Нарежете по-дебелите клонки на кръгли парчета с дебелина 2- 3 сантиметра и комбинирайте няколко диаметъра. Ако използвате трион, а не автоматична машина, дисковете могат да са неравни и трябва да ги изшкурите добре, преди да ги захванете върху основата на мебелировката.

Рустикална мебелировка от дървени клонки


6. Можете да монтирате страничните части на пейката и на масичката отделно, след като захванете дисковете върху тях. Захванете ги с лепило за дървесина, така че повърхностите отдолу да не се виждат. Изчакайте да изсъхне поне 24 часа.

Рустикална мебелировка от дървени клонки

Рустикална мебелировка от дървени клонки


7. Захванете кръглите дискове върху всички странични части, на масичката и на пейката. Можете да използвате силно лепило вместо топъл силикон, ако слагате твърде големи дискове, които силиконът не може да задържи.

Рустикална мебелировка от дървени клонки


8. Изберете няколко наръча прави пръчки. Подредете пръчките една до друга и ги изравнете. Изрежете ги на същата дължина, като пейката и масичката. Ако има малки издатини по повърхността им, изрежете ги с макетен нож.

Рустикална мебелировка от дървени клонки


9. Сложете първата пръчка върху повърхността на мебелировката и я обърнете така, че да има контакт с нея поне в 3 точки. Маркирайте точките върху пръчката или върху повърхността, за да можете да сложите лепилото.


10. Нанесете малко лепило върху пръчката или върху повърхността. Веднага сложете клонката върху мебелировката и притиснете добре, за да я захванете, докато стегне лепилото, за няколко секунди. Пробвайте да не огъвате пръчката, тъй като тя може да се отдели от шперплата. Сложете втората пръчка по същия тертип, като се опитвате да покриете напълно повърхността на масичката и на пейката. Сложете достатъчно клонки, за да покриете едната страна на мебелировката. Изчакайте силиконовото лепило да стегне.

Рустикална мебелировка от дървени клонки


11. Повторете с останалите страни на мебелировката, отгоре и отстрани, като подреждате клонките възможно най-близко една до друга. За пейката не покривайте горната част, тъй като там ще монтирате седалката. Ако тя ще стои до стената, покрийте с пръчки само предната плоскост на мебелировката. За масичката бъдете внимателни как ще подредите клонките върху горната част, тъй като трябва да можете да сложите стъклената плоскост.

Рустикална мебелировка от дървени клонки


12. Нанесете върху всички открити повърхности прозрачна защита, на спрей или с четка. Изчакайте сместа да изсъхне добре.

Рустикална мебелировка от дървени клонки


13. Захванете върху основата на масичката стъклената плоскост, като използвате силно лепило, за да не се размества стъклото. Можете да монтирате няколко дълги винта за дървесина, така че те да са на еднаква височина. Върху тях можете да опрете стъклената плоскост, като сложите силиконови протектори. Върху основата на пейката сложете ушита по размер седалка от дунапренова основа и здрава тапицерия.

Рустикална мебелировка от дървени клонки


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
рустикална мебелировка, рустикални мебели, направи си сам

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg