фирми продукти
представяме
работа
 
6 съвета за превенция на пожар вкъщи

Започва отоплителният сезон и много хора се топлят с печка на дърва или с уреди, които могат да предизвикат пожар, ако не се употребяват правилно. Освен това наближават празничните дни, в които хората използват декоративни свещи, за да създадат празнична атмосфера. Това също е предпоставка за пожар, особено ако вкъщи имате малки деца. Вижте няколко съвета за превенция на пожари у дома.


1. Никога не пушете в леглото в спалнята

6 съвета за превенция на пожар вкъщи

Никога не палете цигара, докато сте в леглото, особено вечер преди сън. Лесно можете да се унесете, а цигарата да падне върху завивките, да ги подпали и да избухне пожар. Същото важи за пушенето на дивана пред телевизора, тъй като, ако заспите можете да бутнете цигарата върху тапицерията и да я подпалите.


2. Направете план за евакуация при пожар

Начертайте план на къщата си и определете вариантите за евакуация от всички стаи, в случай, че избухне пожар. Много важно е да научите по-големите деца как да реагират, ако има пожар, особено ако са сами у дома. Добре е да тествате плана, като преминете по маршрута до вратата със затворени очи, тъй като при пожар можете да сте заслепени от дима. Трябва да знаете колко стъпала трябва да минете и коя врата води навън.


3. Дръжте в кухнята малък пожарогасител

6 съвета за превенция на пожар вкъщи

Дръжте в кухнята си малък пожарогасител, за да го използвате в случай на пожар. Има голяма вероятност да използвате вода, тъй като мивката е наблизо, а както знаем много неща, например горяща мазнина, не бива да се гасят с вода. Така пожарогасителят ще е наблизо, за да го използвате при нужда. Всъщност е добре да имате пожарогасител под ръка във всяка стая, но в кухнята възможността за пожар е най-голяма. Ако във всекидневната стая имате открита камина, сложете и там пожарогасител.


4. Не употребявайте повредени електрически кабели

6 съвета за превенция на пожар вкъщи

Внимавайте да не прокарвате кабелите под килима, особено ако са повредени, тъй като ако стъпвате често върху тях, можете да ги скъсате и да причините пожар. По същата причина дръжте кабелите далеч от нагрети повърхности, за да не стопите външната защита. Ако забележите увреждане по кабела, веднага го заменете, за да не рискувате електричеството да причини пожар, особено когато не сте в стаята да го загасите.


5. Пазете децата

6 съвета за превенция на пожар вкъщи

Ако имате малки деца трябва да сте особено внимателни. Дори да нямате собствени деца, трябва да внимавате какво оставяте включено, ако имате гости с деца. Дръжте запалките, кибритите и запалимите течности далеч от техния досег. Децата често си играят с кибрит и запалка, могат да включат кухненската печка или да обърнат и да запалят без да искат тигана с мазнина. Освен това малките деца е по-вероятно да не чуят пожарната аларма, ако имате такава, в сравнение с възрастните.



6. Дръжте отоплителните уреди поне на 1 метър от запалими вещи

Ако използвате отоплителен уред с пряк огън или който има силно нагряващи се части, дръжте го поне на 1 метър разстояние от всякакви запалими вещи, най-вече от пердета и килими, които могат да пламнат за секунди. Ако имате камина с открит огън, зоната покрай нея не трябва да е с килим или мокет. Същото важи за празничните декоративни свещи, които не трябва да се оставят запалени в стаята, ако не сте вътре.


Източник: realsimple.com







Няма коментари


ключови думи
полезни съвети, превенция на пожар, съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg