фирми продукти
представяме
работа
 
6 повърхности вкъщи, които може би не почиствате, а трябва

Не всички хора държат толкова на чистотата вкъщи, че да търчат с парцала ежедневно, но основните зони за почистване обикновено включват банята, кухнята и настилките. Има някои повърхности, които вероятно само най-запалените чистофайници почистват редовно. Това обаче е грешка от гледна точка на хигиената, тъй като се оказва, че някои от тях са доста замърсени. Вижте кои са онези зони вкъщи, които може би пренебрегвате несправедливо.


Торби за многократна употреба

6 повърхности вкъщи, които може би не почиствате, а трябва

Много от нас имат навика да употребяват чанти за еднократна употреба, затова торбичките от тъкан често се пренебрегват от хигиенна гледна точка. В зависимост от това какво пазарувате и как е опакована стоката, чантите за многократна употреба е добре да се перат поне веднъж седмично, ако не след всяка употреба. Ако пазарувате плодове и зеленчукови храни, като ги слагате директно в торбата, перете я често, тъй като има опасност да замърсите храни като хляб и напитки, които не се мият преди употреба. Според проучвания 97% от потребителите никога не перат чантите, а се оказва, че половината от тях съдържат фекални бактерии и ешерихия коли.


Главата на душа

6 повърхности вкъщи, които може би не почиствате, а трябва

Много хора обичат да започнат сутринта си с хладен душ, който ободрява и зарежда с енергия. Никой обаче не иска да се къпе със замърсена вода, в която има бактерии. Ако не сте почиствали скоро главата на душа в банята си, вероятно точно това правите всеки път, когато си взимате душ. Според проучвания, върху 30% от душовете били открити Mycobacterium avium, бактерии и гъбички. Първата находка представлява микроби, които могат да причинят белодробни инфекции. Тъй като много микроби могат да са резистентни на хлор, най-добре е да почиствате главата на душа с разтвор от вода и оцет, а след това да отстраните мръсотията с използвана четка за зъби. Пластмасовите душ глави са по-податливи на бактерии от металните, затова е добре да замените старата пластмасова част с нова от метал.


Клавиатурата на компютъра

Може би сте наясно, че в офиса най-замърсените повърхности са тези на телефонната слушалка и на клавиатурите, върху които са намерени повече фекални бактерии, отколкото върху тоалетната чиния. И докато тоалетната обикновено се почиства редовно, много хора пренебрегват клавиатурата на компютъра си, докато тя не започне да отказва да функционира. Смята се, че върху нея могат да се открият до 5 пъти повече бактерии, отколкото върху зоните в банята, които смятаме за най-замърсени. Част от тях са резистентни на метицилин Staphylococcus aureus, E. Coli и стафилококи. Домашните компютри, макар да не се употребяват от толкова много хора, не са защитени от бактерии, тъй като се използват понякога по време на чистене и ядене. Почиствайте редовно клавиатурата с прахосмукачка, за да отстраните малките замърсявания и твърди частички, след което минете върху нея с памук, който е напоен с малко спирт. Почистете също мишката и дистанционното на уредите.


Завесите

6 повърхности вкъщи, които може би не почиствате, а трябва

Макар да висят пасивно до стените, завесите са магнит за домашна прах, мръсотия, животински косми, алергени и пърхот. Това важи особено за многослойните плътни завеси с много гънки. Обикновените завеси перете с мек прах за пране и окачете, за да съхнат без гънки. Между пранетата ги почиствайте с прахосмукачка, на която сте сложили четка.


Кошчетата за смет

Смята се, че кухнята е най-замърсената стая в къщата, по-мръсна дори от банята. Най-замърсената част от нея е кошчето за смет, което много хора рядко се сещат да почистят, ако употребяват торби за сметта. Колкото плътно да сте сложили торбата, винаги има опасност част от съдържанието й да протече и да трансформира кошчето в развъдник на микроби. Почиствайте повърхностите му поне веднъж седмично с антисептичен препарат, за да редуцирате опасността от развитие на E. Coli, салмонела, трихиноза и други гадни бактерии. Не забравяйте да измиете добре кухненската дъска, тъй като тя е употребявана за обработване на сурова храна.


Входните изтривалки

6 повърхности вкъщи, които може би не почиствате, а трябва

Често забравяме за силно замърсената изтривалка пред входната врата, а ако тя не върши работата си, част от мръсотията от обувките се внася вътре в къщата, след което можете да изцапате настилката в стаите или да я погълнете. Върху подметките на обувките често има фекални бактерии, които изтърквате върху изтривалката, а ако не я перете поне веднъж на няколко месеца, структурата й не може да задържа голяма част от тях, така че те остават върху обувките. Най-лесно можете да измиете изтривалка с маркуч и твърда четка за настилки. Преди да я използвате отново, трябва да сте уверени, че е напълно суха, за да не развъди гъбички.


Източник: care2.com







Няма коментари


ключови думи
почистване, съвети за почистване, почистване в дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg