фирми продукти
представяме
работа
 
Как да пестим от осветлението вкъщи

Предлагаме Ви няколко стратегии как да пестите пари от осветлението вкъщи. Ако се придържате към съветите, които ще прочетете по-долу, потреблението на електроенергията в дома Ви ще се редуцира, в резултат на което сметките за ток, това огромно перо от семейния бюджет, значително ще се понижат. От енергоспестяващите крушки до интелигентните ключове за регулиране на светлината – всички тези изобретения ще Ви помогнат да пестите парите си.

Как да пестим от осветлението вкъщи


Изгасяйте лампата след себе си

Как да пестим от осветлението вкъщи

Съществува един мит, че честото включване и изключване на лампите води до по-голямо потребление на електричество, сравнено с положението, ако светят постоянно. Няма нищо вярно в това твърдение. Има само едно изключение и това са флуоресцентните крушки - те ще изгорят по-бързо, ако много често ги включвате и изключвате. За всички останали осветителни тела си създайте навик, когато излизате от стаята да ги изгасяте.


Сменете крушките

Как да пестим от осветлението вкъщи

Смяната на обикновените крушки с флуоресцентни или LED такива редуцира разходите Ви по два начина: всяка една флуоресцентна или LED лампа спестява годишно около 10 лв. от сметката за ток, а освен това техният живот е много по-дълъг от този на обикновените източници на светлина. За сравнение ще посочим, че жизненият цикъл на обикновена крушка е около 1 година, на флуоресцентните - 9 години, а на LED - цели 22 години.

 
Регулирайте осветлението


Как да пестим от осветлението вкъщи

Поставянето на димери (реостати), които регулират осветлението, ще Ви спести годишно около 50 лв. от сметката за ток. Повечето са универсални, подходящи за всякакви осветителни тела, от полилеи до нощни лампи. Има и модели, които са специално разработени за флуоресцентни и LED крушки - те Ви гарантират още по-голяма икономия и въпреки по-високата цена, инвестицията си заслужава.


Светли тонове за повече светлина

Как да пестим от осветлението вкъщи

Светлият цвят на стените незабавно осветява помещението. Ако изберете латекс със сатенен завършек, частиците му ще отразяват светлината от повърхността и ще я разпределят равномерно в пространството. Огледалото също разпръсква светлината. За повече светлина е много важно редовно да премахвате полепналата прах по крушките и абажурите.

 
Интелигентно осветление

Как да пестим от осветлението вкъщи

Ако Вие или останалите членове от семейството Ви редовно забравяте крушките да светят, подменете обикновените ключове със сензорни такива, които автоматично изключват осветлението няколко минути след като сте напуснали стаята. Такива ключове са особено подходящи за килери или перални помещения.  


Много осветителни тела


Как да пестим от осветлението вкъщи

Когато в едно помещение има няколко източника на светлина – полилеи, настолни и стенни лампи, е лесно да се контролира точното количество, което е нужно във всеки един момент. Ако просто ще четете книга, не е нужно да свети големият полилей, който комбинира в себе си няколко крушки. Използвайте настолната лампа. Това ще намали потреблението на електричество със 75%. Интериорните дизайнери съветват, именно от такива съображения, във всекидневната да имате най-малко три източника на светлина.

 
Икономично градинско осветление

Как да пестим от осветлението вкъщи

В двора или градината използвайте осветителни тела, които реагират на движение. Освен удобство и икономия, те гарантират и сигурност. Можете да избирате от голямо разнообразие от модели и стилове. За алейното осветление например заложете на нисковолтови LED лампи.


Източник: womansday.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, икономия на ток

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg