фирми продукти
представяме
работа
 
Ефектни градински растения в пурпурно

Пурпурните оттенъци в двора или градината са ефектни и наситени, особено ако се комбинират с ярка зеленина и тонове на жълто, червено, бяло, оранжево и синьо. Ето някои от най-ефектните градински растения в пурпурни разцветки.


Теменуги

 Ефектни градински растения в пурпурно

Латинското наименование е Viola x wittrockiana. Теменугите са предпочитани от градинарите заради специфичната си форма и разнообразие от разцветки. Обичайните за теменужката оттенъци са синьо, пурпурно и виолетово, с тъмни и светли петънца по вътрешността, които изглеждат ефектно. Теменугите предпочитат слънчевите зони, а на сянка не растат добре.


Хелиотроп

 Ефектни градински растения в пурпурно

Латинското наименование е Heliotropium arborescens. Особено ценено заради приятния си лек ванилов аромат. Хелиотропът разцъфва в едри снопчета от дребни цветчета в пурпурно и бяло. Обича слънчевите зони, които са защитени от вятър. Трябва да знаете, че частите на хелиотропа съдържат отровно вещество, затова трябва да го пазите от деца и домашни любимци.


Пурпурна вероника

 Ефектни градински растения в пурпурно

Латинското наименование е Veronica. Високите стебла и острите съцветия на растението са обагрени в наситени пурпурни тонове, които контрастират на ярката зеленина. Верониката е непретенциозна и може да вирее из цялата градинка.


Скевола

 Ефектни градински растения в пурпурно

Латинското наименование е Scaevola aemula. Произходът на скеволата е от австралийския континент. Тя се отглежда основно като висящ вид, но може да се използва и в двора или градинката. Ако я отглеждате във висяща кошница, ярко обагрената скевола образува водопад от лавандулови цъфки. Растението предпочита слънчевите и полусенчести зони с добър дренаж.


Монарда

 Ефектни градински растения в пурпурно

Латинското наименование е Monarda didyma. Може би по-познато е наименованието бергамот, тъй като ароматът се използва широко в парфюмната индустрия. Познато е и като ‘пчелен балсам’, тъй като миризмата му привлича пчелите. Растението може да се намери в червеникаво-пурпурни и бургунди разцветки, а се комбинира страхотно с текстурата на риган и ехинацея.


Клематис

 Ефектни градински растения в пурпурно

Латинското наименование е Clematis x jackmanii. Особено ефектни са увивните разновидности на клематиса, които са основен цвят в декоративните висящи кошнички. Можете да го използвате и върху основа пергола или градинска конструкция за увивни разновидности. Клематисът е много издръжлив и е особено интересен в пурпурно. Обича зоните със слънце, но издържа на студ.


Мащерка и шапиче


 Ефектни градински растения в пурпурно

Латинските наименования са Thymus и Alchemilla mollis. Комбинацията от тези две лесни за отглеждане растения, които обичат слънчевите зони в градината, е особено ефектна, ако пурпурните тонове се включат в зона с жълто и зеено. Мащерката е не само цветна, но и практична като подправка. Яркожълтото непретенциозно шапиче оформя ярки петънца в екстериора.


Камбанка и жълт равнец


 Ефектни градински растения в пурпурно

Латинските наименования са Campanula и Achillea. Виолетовите камбанки са много интересни като форма и разцветка. Те обичат силното слънце и затова могат да се комбинират с жълт равнец, който подчертава ярките им виолетови разцветки с непринудената си семплота. Ако режете редовно изсъхналите цветчета на камбанките можете да им осигурите по-дълъг цъфтеж. Камбанките обичат умерена влага и добър дренаж.

Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
градина, градински растения, растения в пурпурно

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg