фирми продукти
представяме
работа
 
Съвети за боядисване у дома

Експерти съветват какво трябва и какво не трябва да правите, когато боядисвате повърхностите у дома си. Вижте техните съвети, като някои от тях се отнасят за конкретни техники на боядисване, а други са за всякакви повърхности в стаята.


Какво да правите

- Купете една кутия, за да видите разцветките на естествена и на изкуствена светлина, преди да боядисате всички стени в стаята. Нанесете боите върху парче шперплат и го местете из стаята, за да тествате тоновете. Така няма да се налага да връщате боята в магазина, защото разцветките се оказват неподходящи за стаята.

Съвети за боядисване у дома

- Подгответе зоната за боядисване, почистете я от аксесоарите, преместете обзавеждането, избършете стените с парче тъкан и покрийте с бояджийско тиксо границите между повърхностите. Поставете на пода парчета найлон, за да не изцапате с бои, а още по-добре използвайте парчета стари тъкани, тъй като найлоните могат да се плъзгат.

- Махнете всякакви аксесоари от стените, включително дръжки на врати, корнизи, ключове, контакти, или ги предпазете от изцапване с бои, като залепите върху тях парчета найлон с малко тиксо. За дръжките на вратите можете да използвате алуминиево фолио, което следва формата на дръжката и предпазва много по-добре от найлона.

Съвети за боядисване у дома

- Предварително трябва да разполагате с всички необходими аксесоари за боядисване, за да не се налага да оставяте работата по средата, за да ходите до магазина или да търсите инструмента. Осигурете си няколко четки, мече, бояджийско тиксо, съдове за смесване на боите, парцалчета, найлон, отвертка, чук и стълба.

Съвети за боядисване у дома

- Изчислете предварително колко боя ще Ви е необходима и купете кутия или две повече, за да се застраховате от грешки. Ако част от боята остане, запазете я за поправки по-нататък. Има много сайтове с програмки, които изчисляват бързо и точно колко боя ще Ви е нужна грубо, като зададете размерите на помещенията.

- Употребявайте подходящи по размер и форма четки и мечета за боядисване на повърхностите. В зависимост от гъстотата на боите се консултирайте с продавачите в магазина, които да Ви посъветват за инструментите. За боядисване около фризовете и первазите е да употребявате ъглова четка, а ако стените са твърде грапави, можете да ги изгладите с малко грунд.

Съвети за боядисване у дома

- Поставете подходящи дрехи, за да не се изцапате, а на краката си поставете лесни за обуване обувки, така че да можете да се движите в и извън помещението.

Съвети за боядисване у дома

- Нанесете грунд върху стените, за да изгладите текстурата им преди да нанесете боите. Тази техника е особено полезна, ако искате да нанесете нова разцветка върху стара такава, като и двете разцветки са в наситени тонове. Например, ако искате да смените боята от кафяво в тъмнозелено, нанесете грунд, който координира с новата боя, за да изглежда тя така, както искате.

- Оставете част от използваните бои за по-късно, когато може да се наложи да пипнете с четка по повърхностите, ако боята се излющи или се окаже, че сте пропуснали някакви зони. Поставете ги в бурканчета с капаче и залепете етикети с наименованието на тона.

- Купете си няколко не много скъпи дунапренови и художнически четки, с които да нанесете боите върху малки зони на повърхностите, да обработите детайлните части и да оформите цветните мотиви върху стените и обзавеждането.

- Ако искате да постигнете наситен тон, добре е да нанесете поне три пласта върху стените – един пласт грунд и два от избрания оттенък боя.

Съвети за боядисване у дома


Какво да не правите


- Не бързайте – ще постигнете най-добри резултати, ако работите бавно и отделите малко време да тествате боите върху парче шперплат.

- Не започвайте да изливате боята от кутията, преди да пробиете отвори по ръбовете. С чук и гвоздейче обособете няколко отвора по ръба на кутията, за да се стича боята обратно, а не да засъхва по горната част.

- Не боядисвайте хаотично. Започнете с таваните, минете върху стените, вратите и первазите, а за накрая оставете пода.

Съвети за боядисване у дома

- Не нанасяйте латекс върху маслена боя или обратното, ако предварително не сте обработили стените. Поставете маска и минете върху стените с груба шкурка, избършете и нанесете грунд върху цялата повърхност, маслен или латексов.

- Не боядисвайте директно върху тапети. Ако можете, премахнете тапетите, изшкурете стените и нанесете грундираща основа. Можете да използвате малко замазка, за да изгладите повърхностите или уред за изшкурване, който ги изглажда само с няколко движения на диска.

Съвети за боядисване у дома

- Не затваряйте изцяло стаята – оставете вратите и прозорците отворени, за да осигурите вентилация.

- Не подценявайте времето, което изисква работата, тъй като боите стягат за поне денонощие, а трябва да изчаквате малко време между пластовете.

- Не оставяйте използваните четки и инструменти с боите върху тях. Почистете ги добре, за да могат да се използват занапред.

Съвети за боядисване у дома

- Не изхвърляйте боите и кутиите на сметта, а проверете за контейнери за опасни отпадъци и химически вещества.

- Не затваряйте капачетата на кутиите с боя преди да ги почистите по ръбовете с разтворител за бои. Поставете парче тъкан върху кутията, затворете капачето и обработете с чук.


Източник: hgtv.com







Няма коментари


ключови думи
полезни съвети, съвети за боядисване, идеи за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg