фирми продукти
представяме
работа
 
5 скрити риска за здравето у дома

Редовно почиствате кошчето за смет, бършете мръсотията от рафтчетата и перете завесата в банята, за да избегнете появата на плесени. Оказва се обаче, че в дома Ви вероятно има скрити фактори, които носят риск за здравето и Вие не подозирате за тях. Вижте някои от тях и как да редуцирате рисковете, които носят те.


1. Рискове в гардероба – Изхвърлете протритите маратонки


 5 скрити риска за здравето у дома

Ако използвате редовно спортните обувки за тичане в парка или тренировки, те трябва да са в добро състояние. Ако са протрити и са изгубили формата си, обувките носят риск за стъпалата и трябва да се заменят с нови. Маратонките обикновено имат живот между 450 и 650 километра, което е средно шест месеца. Добре е да съхранявате всички обувки не в гардероба на спалнята, а в гардероб или шкаф за обувки в антрето, тъй като дори и почистени, по подметките им мръсотия, която може да се отдели във въздуха на стаята и да се погълне. В тази мръсотия има всякакви токсини, включително асфалт, пестициди, автомобилно масло.


2. Рискове в кухнята – Заменете алармите за дим на повече от десет години

 5 скрити риска за здравето у дома

Вероятно редовно сменяте батериите на детекторите за дим, монтирани в кухнята и из цялата къща, но трябва да знаете, че устройствата имат средна продължителност на живот десетина години. Ако ги задържите повече време, те могат да Ви подведат, тъй като не гарантират улавянето на признаци на пожар. Батериите трябва да се сменят поне веднъж годишно, като експерти препоръчват устройствата да се монтират вътре и извън спалните, както и на всеки етаж от дома, ако живеете в къща. Според експертите е добре да монтирате и устройства за улавяне на въглероден двуокис във въздуха, особено ако се отоплявате с печка.


3. Рискове в банята: Изхвърлете старите лекарства и козметика


 5 скрити риска за здравето у дома

Дори неотворените лекарства и тубички с козметика трябва да се изхвърлят след изтичане на техния срок на годност, отбелязан на опаковката на продукта. Изхвърлете всякакви разтвори за нос и лещи, слънцезащитни кремове и мусове, медикаменти. Ако опаковките са били съхранявани на по-високи температури или на пряка слънчева светлина дори за кратко, трябва да се изхвърлят веднага. Рисковете от употреба на развалена козметика може да са сериозни – алергии, обриви, подуване, а на лекарствата – натравяне или най-малкото неефективност.


4. Рискове в хладилника – Сменете филтъра на каната за вода


 5 скрити риска за здравето у дома

Вероятно сте наясно с рисковете от употреба на пластмасови бутилки за вода, малки или големи, обособени за домакинствата. Тъй като качеството на водата във Вашия дом може да не е особено добро, можете да използвате филтърна кана, която прочиства питейната вода с активен въглен. Даже водата от крана да не е много замърсена, хлорираната вода може да унищожи полезната флора в чревния тракт и да създаде условия за стомашно-чревни болести. Всяка филтърна кана има сменяем филтър за 100-120 литра питейна вода, а някои от тях разполагат с таймер върху капака. Ако не използвате каната всеки ден, можете да си записвате използваните литри. Обикновено по-бавното оттичане на течностите показва изхабяване на филтъра и трябва да поставите нов филтър.


5. Рискове в гаража – Изхвърлете пестицидите на повече от две години


 5 скрити риска за здравето у дома

Химикалите в старите препарати за градината няма да са ефективни. Опаковките обаче могат да се окажат опасни за здравето, тъй като повредените опаковки могат да изпускат част от пестицидите и те да попаднат във въздуха. Тези токсини, използвани за градинските растения, могат да доведат до редица заболявания, основно респираторни и алергични. Това важи и за препаратите за защита от насекоми, които използвате в дома си, химикали за унищожаване на мравки, хлебарки, комари.


Източник: Рийдърс Дайджест







Няма коментари


ключови думи
полезни съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg