фирми продукти
представяме
работа
 
9 съвета за интериорната градина

Макар времето да се стопля и да приканва градинарите навън, не всички имат възможност да създадат градина на открито в двора на своята къща. Ако можете да оформите домашната градина само у дома или на терасата, вижте няколко съвета за това как да се грижите за растенията на закрито, за да се развиват те добре и да красят Вашите стаи през всички месеци.

9 съвета за интериорната градина


1. Позиционирайте внимателно растенията

9 съвета за интериорната градина

Внимателно позиционирайте растенията в стаята с оглед на техните характеристики и на това с какво пространство разполагате. Прочетете внимателно кой вид какви условия предпочита, за да се развива правилно. Разпределете внимателно зеленината в саксии и не се притеснявайте да размествате растенията, за да получите желания ефект в стаята.


2. Пресъздайте горска настилка

9 съвета за интериорната градина

Ако смятате, че стаите са твърде тъмни, за да се развиват в тях нормално растения, не се заблуждавайте от това, че растенията фотосинтезират, тоест обичат слънцето. Много видове предпочитат сенчести условия, особено ако отглеждате такива, които растат в тропическите и субтропически региони. В гъстите гори част от растенията виреят в долната част на екосистемата, където обикновено е сравнително тъмно, а до тях достига филтрирана слънчева светлина. Страхотна позиция е зоната до прозорци, с насоченост на изток или запад, с ефирни завеси.


3. Разположение спрямо характера

9 съвета за интериорната градина

Ако искате да отглеждате видове, които обичат силното слънце и виреят най-добре под неговите лъчи, поставете го на перваза с насоченост север – североизток. Редовно проверявайте нивата на влага в почвата и внимавайте да не прегорите листата. Ако видите даже леко изсъхване на листата, преместете навътре растението, за да не го повредите.


4. Растителност в банята

9 съвета за интериорната градина

Папрати и други влаголюбиви видове могат да се отглеждат в мокрите помещения, ако разполагате с достатъчно пространство. В тях те получават достатъчно влага чрез пръските във въздуха и парата.


5. Поливайте от дъното

9 съвета за интериорната градина

Ако изливате водата отгоре в посока надолу, тя може да не достигне до кореновата система на зеленината. Започнете изливането от дъното и напълнете чинията с вода. Този метод е особено подходящ за деликатни видове като фуксия, тъй като водата се просмуква нагоре през дренажните отвори на саксиите.


6. Далеч от течения

9 съвета за интериорната градина

Ако не искате растенията да умрат от студ или горещина, дръжте ги далече от течения на прозорци и отоплителни уреди.


7. Не поливайте прекалено


9 съвета за интериорната градина

Поливайте редовно, но не прекалено. Проверявайте състоянието на почвата и ако тя е суха на пипане, растението има нужда от вода. Прекаленото поливане е също толкова вредно, колкото и сушата, особено ако времето не е горещо. Ако пипнете почвата и по пръстите Ви не остане нищо, значи е време да налеете вода.


8. Роса върху зеленината

9 съвета за интериорната градина

Повечето видове обичат да бъдат пръскани с вода от спрей бутилка, която наподобява сутрешна роса. Течността трябва да е с нормална температура, като тази в стаята, а пръските да не са твърде тежки. Пръските са особено полезни за зеленина, която вирее в сухи помещения с отоплителни тела, които отнемат влагата от въздуха.


9. Ледени кубчета вода

9 съвета за интериорната градина

Лесен начин да осигурите вода на своите растения е да поставите няколко кубчета лед в саксиите. Те ще започнат да се топят и постепенно ще доставят вода на растенията чрез бавно просмукване.


Източник: Рийдърс Дайджест







Няма коментари


ключови думи
интериорна градина, полезни съвети, идеи за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg