фирми продукти
представяме
работа
 
8 мита за почистването

Доверяваме се на съветите, които се предават през поколенията. Дали обаче те са най-добрият съветник за почистването на повърхностите у дома? Дали някои от тях не са само митове? Вижте няколко твърдения и информация от експерти.

8 мита за почистването


1. Белината най-доброто почистващо средство ли е?


Всъщност белината не почиства, тя дезинфекцира. Тя убива бактериите и може да отстрани упорити петна от тъканите. Тя обаче не може да почисти повърхностите и да отстрани нечистотията от тях. За целта трябва да използвате почистваща кърпа и да избършете добре няколко пъти. Белината не е подходяща за немалко дейности в помещенията, тъй като отделя токсични газове, особено ако се смеси с амонячни съединения. Контакта с белина може да раздразни кожата и е опасен за деца и животни. Тя може да повреди някои тъкани и повърхности.


8 мита за почистването2. Професионалното почистване свива ли килимите?


Когато килимите били изработвани от натурални нишки, свиването на тъканите бил основен проблем от почистването на аксесоарите. Професионалните фирми за почистване обаче знаят как да се справят с различните типове тъкани, макар че днес повечето килими се изработват от синтетични влакна. Това намалява рисковете от свиване почти напълно. Доверете се на професионална фирма и проверявайте дали тъканите са напълно сухи след поччистване.


3. Всичко ли може да почистим с оцет?

Макар оцетът да е полезен за много почистващи дейности из помещенията, за някои повърхности той върши съвсем малко работа, а може да нанесе вреда. Разреден с вода, оцетът е чудесен дезинфектант, който няма токсично действие. Той обаче не трябва да се използва за настилки от твърда дървесина, тъй като киселината в оцета може да повреди дървесината, както и за порести повърхности. Не е добра идея да използвате течността и за почистване на петна от килимите, тъй като той може да замаскира миризмата, но да не отстрани проблема. Килимите почиствайте с малко сода за печене или с препарат.


8 мита за почистването4. Повече почистващ препарат означава ли по-добро почистване?

Ако предозирате почистващите детергенти има вероятност вместо да отстраните проблема, да създадете повече. Повечето сапун или течен препарат няма да направи повърхностите по-чисти, а повишава риска да не изплакнете добре повърхностите и да оставите част от препаратите по тях. В уредите, например пералня и миялна, многото препарат създава много пяна, която може да ги повреди.


5. Трябва ли да полираме мебелировката редовно?

Някои хора считат, че трябва да полират дървените мебели всеки път, когато почистват стаите. Ако не се избере правилно, продуктът може да повреди дървесината и да матира повърхностите. Маслата в препаратите привличат частиците прах и нечистотия, а това създава условия за многократно почистване на повърхностите. Най-добре използвайте само микрофибърна кърпа.


6. Амонякът добър ли е за почистване на повърхностите?


Често амонякът се счита за натурален агент, но той не е най-добрият вариант за почистване на повърхностите. Миризмата му може да причини раздразнение на лигавиците и респираторни проблеми, ако се вдишат изпаренията от амонячната течност. Амонякът може да се използва за почистване на стъкла и огледала, но в концентрация не повече от десетина процента. Можете да замените почистващите трикове с амоняк с гореща вода или паста от вода и сода за хляб.


8 мита за почистването7. Прахосмукачките вредни ли са за килимите?

Макар много хора да почистват редовно килимите с прахосмукачка, експерти смятат, че грубата четка на накрайника може да повреди нишките на тъканите. И все пак мръсотията обикновено носи повече вреда на аксесоарите, затова не трябва да се притеснявате, ако намерите топки влакна в торбичката на прахосмукачката. Обикновено тъканите се повреждат съвсем малко, ако ги почиствате по два-три пъти в седмицата, а ако не ги почиствате добре, има риск от развитие на бактерии.


8. Вестниците почистват ли добре огледала и стъкла?


Този мит е полуистина. Вестниците наистина почистват добре огледални и стъклени повърхности и аксесоари, но има и по-добри продукти и приспособления за почистване. Мастилото от страниците може да остави размазани ивици, а мократа хартия трябва да се сменя редовно. Можете да използвате кърпи за гладки повърхности или микрофибърни кърпи, които са много по-практични и се използват многократно.


Източник: housekeeping.about.com







Няма коментари


ключови думи
почистване, идеи за дома

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg