фирми продукти
представяме
работа
 
13 способа да се отървете от мравките в дома си

Ако живеете в къща или на първия етаж на сграда, вероятно често Ви се налага да се борите с проблеми с насекоми. Мравките успяват да достигнат и до по-високите етажи на сградите, намират пролуки и се промъкват до храната в кухнята. Веднъж установили източник на храна, те атакуват дома Ви на огромни армии, бавно, но настоятелно. Вижте няколко способа, с които можете да се отървете от мравките в дома и градината си.

13 способа да се отървете от мравките в дома си

1. Тиксо
Ако войска от мравки марширува в посока на буркана с конфитюр или купата с курабии, предпазете вкусотиите с малко тиксо. Обградете купата или съда с хартиено тиксо, поставено с лепкавата страна нагоре или използвайте двойнозалепващ продукт, който можете да захванете за повърхността на масата или кухненския шкаф.

13 способа да се отървете от мравките в дома си2. Пипетки
Ако трябва да изгоните от дома си мравки или хлебарки, използвайте обикновени пипетки, за да поставите малко борна киселина покрай пукнатините и отворите, откъдето влизат насекомите. С пипетки можете да достигнете до труднодостъпни зони и да поставите пудрата. Трябва да знаете, че борната киселина е токсична, ако се погълне от животни или малки деца.

3. Тебешир
С тебешир очертайте ивици покрай входовете, през които минават насекомите в дома Ви. Мравките ще отбягват тебешира заради калциевия карбонат, който е образуван от черупките на морски животни. Можете да използвате тебеширена пуда в градината, за да отблъснете насекоми и охлюви от растенията.

4. Брашно

Поставете ивици от брашно покрай задните ръбове на кухненските шкафове и входовете на насекомите. То ще отблъсне мравките и те няма да влязат в шкафовете или в стаята.

5. Саксии
За да унищожите мравуняците на огромните горски мравки, които хапят неприятно, използвайте керамична саксия. Обърнете я и я поставете върху мравуняка, а през отвора налейте вряща вода.

6. Лимони
Не е необходимо да използвате отровни инсектициди, за да се отървете от мравките в кухнята. Използвайте малко лимонов сок, за да обработите зоните, откъдето влизат те – врати и прозорци. Поставете покрай входната врата стърготини от лимонова кора. Капнете малко сок от лимон в пукнатините в стените, откъдето могат да минат насекомите. Цитрусите са много практични срещу хлебарки и бълхи – смесете сока от четири лимона с два литра вода и измийте с тази течност подовете, тъй като те мразят миризмата на лимони.

7. Портокали
Отървете се от мравки в градината, на верандата и терасата като използвате пюре от портокалови кори в малко топла вода. Поставете пюрето на входа на мравуняците, за да изгоните мравките от дома им.

8. Пипер
Мравките харесват захар, така че им дайте пипер. Лютивите чушки и пипера от тях не са особено харесвани от малките насекоми, затова ги използвайте покрай зоните, където се движат, за да ги прокудите от дома си. Можете да използвате пипер направо в отвора на мравуняка, за да накарате мравките да се махнат от дома си.

9. Контейнери

За да не се налага да гоните мравките от масата в двора или градината по време на обяд на открито, използвайте контейнери за храна. Поставете краката на масата в контейнер и го напълнете с вода. Така мравките няма да могат да се изкачат по краката върху масата и да нападат храната за обяда.

13 способа да се отървете от мравките в дома си10. Сол
Използвайте сол, за да обработите зоните, през които минават мравките. Те няма да искат да преминават поставената бариера и ще се върнат назад.

11. Подправки
Захарта, пиперът и брашното могат да се окажат недостатъчна защита от мравките, тъй като те са храна за тях. Можете да защитите продуктите в кухненския шкаф, тези и други, като поставите в съдовете за съхранение дафинов лист или го залепете за капачката. Можете да използвате подправката и в чекмеджетата, като комбинирате дафинов лист, салвия, пръчки канела и карамфилчета подправка, чийто аромат мравките не могат да понасят.

12. Пудра талк

Нетоксичен ефективен репелент е пудрата талк, която можете да поставите покрай входовете на насекомите, около вратите и прозорците. Ефективни са и крем тартар, боракс, сяра на прах, както и мента, засадена около къщата.

13. Оцет
Смесете равни части вода и оцет в бутилка спрей и напръскайте по мравуняците и зоните с насекоми. Мравките мразят мириса на оцета и ще избягат надалеч. Можете да използвате течността и по време на пикник или на обяд на открито в градината. Можете да използвате и неразреден оцет.


Източник: rd.com







Няма коментари


ключови думи
полезни съвети, идеи за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg