фирми продукти
представяме
работа
 
8 озеленени покриви по света

Зеленината не е предимство само на отдалечените от големите градове поляни. Архитектите залагат на модерните тенденции да се комбинират природа и технологии, за да се пресъздаде тучната зеленина на поляните и върху покривите на сградите, включително и високите небостъргачи. Тази еко тенденция нараства и набира популярност, като напояването се извършва чрез абсорбиране на дъжд, работи на принципа на дренажна система и е страхотен изолатор.

8 озеленени покриви по света


1. Общинската сграда на Чикаго


8 озеленени покриви по света

Озеленените повърхности на покрива на тази обществена сграда включва трева, пейки и пътеки. Насред шума на огромния град хората могат да се разходят до покрива и да се отдадат на релаксация, заобиколени от небостъргачи. Озеленяването включва повече от двадесет хиляди растения, от които стотина храстчета и две дървета. Структурата разполага със сложна система за опора на конструкцията със зеленина, с дренаж и система за напояване. Поставени са и няколко пласта за защита на покрива.


2. Медицински център Уолтър Рийд, Вашингтон

8 озеленени покриви по света

Центърът е създаден основно, за да обслужва военни и вече не е активен, но според експерти озеленените повърхности на покрива действат страхотно на болните. Според тях пейзажите с природа ускоряват физическото възстановяване на болните, които се лекуват в болницата. Върху покрива не могат да се разхождат хора, но заради разчупената конструкция зеленината може да се види от прозорците на болничните стаи.


3. Музей L'Historial de la Vendée, Франция

8 озеленени покриви по света

Сградата на този френски музей съдържа повече от три хиляди предмета антики. Покривът е оформен чрез зелени растения, които са типични за региона. Открит през 2006 г., покривът е с размер около осем хиляди квадратни метра. Озеленените покриви обикновено изискват инвестиция заради внимателното изграждане на основата, но те осигуряват енергийна ефективност и спестяват до 75% от сметките.


4. Църква с тревист покрив, Исландия

8 озеленени покриви по света

Озеленените покриви може да са модерна тенденция, но това не означава, че са изобретени едва в нашия век. От стотици години хората изграждат сгради, върху които се оформя изолационен пласт от зеленина. Пластът обикновено е много тънък, тъй като тогава не са използвани съвременни техники за изграждане. Вероятно е първите такива съоръжения да са били Висящите градини на Вавилон, създадени според митовете през 600 г. преди Христа. Този зелен тип покриви са особено разпространени и до наши дни в Исландия и Скандинавия.


5. Хотел Rogner Bad Blumau, Австрия

8 озеленени покриви по света

Спа съоръжението осигурява страхотни условия за релаксация насред австрийска гора. Зелените покриви на сградите се сливат с околната среда и зеленината по поляните на гората, а неравните повърхности оттичат дъждовете. Растенията играят ролята на натурални филтри за водата и се употребяват за охлаждане на въздуха чрез изпарение. Натуралната визия на хотела успокоява и освежава.


6. Национален трезор, Атина, Гърция


8 озеленени покриви по света

В тенденция на зелената архитектура гръцкото министерство на финансите инсталира зелен покрив върху сградата на националния трезор, наречен oikostegi. Заради това нововъведение сметките за климатици намаляват с 50% на етажа под покрива, а с 9% в сградата. Заради растенията много насекоми отиват върху покрива и способстват за разпространението. Екосистемата се развива почти самостоятелно, включително по отношение на напояването, като способства за пестене на питейна вода чрез събиране на вода от дъждовете.


7. Закрит пазар, Британска Колумбия, Канада


8 озеленени покриви по света

Техниките на Стария свят могат да се вградят и в Новия свят. Покривът на този закрит пазар е изработен от норвежки имигранти в канадската провинция Британска Колумбия. В тяхната родна страна този принцип на изграждане на покривите е много разпространен. Вместо да косят тревата, те са пуснали няколко животни на паша.


8. Къщата на хобита, Монтана, Съединени американски щати


8 озеленени покриви по света

За онези, които харесват историите за хобитите тази къща е страхотна възможност да изживеят мечтаната релаксация. Хобитската къща се намира в американския щат Монтана и е покрита с трева. Авторът на къщата е изработил всички детайли спрямо описанията в книгите, а не е обръща толкова внимание на енергийните аспекти. Детайлите от дървесина са съобразени с оригиналните истории.


Източник: mnn.com







Няма коментари


ключови думи
озеленени покриви, архитектура, еко проекти, дизайн

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg