фирми продукти
представяме
работа
 
Подреден дом за по-дълго време

Вероятно почистването и подреждането не са сред любимите Ви занимания в грижите за дома. Затова можете да използвате някои от тези съвети за почистване и грижа за изрядността, за да си спестите време и средства чрез по-ефективна работа.

Подреден дом за по-дълго време


# Произведения на изкуството

Преди да почистите картините и да ги окачите върху стените, поставете на ръцете си памучни ръкавици. Мазнината от пръстите Ви може да се пропие в цветовете на произведенията на изкуството и да ги съсипе с времето.

Подреден дом за по-дълго време# Обзавеждане
Поставете по едно парцалче, по възможност микрофибър, на няколко места из дома си – върху нощното шкафче, в кухнята, в чекмеджето на масичката за кафе във всекидневната. Така ще се подсещате по-често да минавате с парцалчето по повърхностите, за да не се натрупва мръсотия. Честите почиствания спестяват дългото и изморително неделно чистене.

Щампованите тъкани скриват мръсотията по-лесно от едноцветните тапицерии, затова избирайте тъмни или разноцветни материи. Предпочитайте да покривате дивана и фотьойлите с калъфи, вместо с пришита тапицерия, тъй като калъфите могат да се изпират много по-лесно, отколкото се почиства тапицерията.

Почиствайте домашните любимци с микрофибърен парцал или с мокра гумена ръкавица, тъй като тези аксесоари отстраняват космите. Това намалява мръсотията върху килима и тапицериите на обзавеждането.

 # Настилки и подове

Осемдесет процента от мръсотията в дома е в суха форма и е запечатан в материите и повърхностите. Затова е много важно да поставите на входа на дома си и вътре в антрето голяма изтривалка, която да задържа нечистотиите, за да не ги разнесете из помещенията в дома си. Добре е да нанесете върху настилките силант, който запечатва повърхностите и не позволява да задържат мръсотия.

Подреден дом за по-дълго времеЗа да предпазите подовете от надраскване, да речем ако местите често мебелите в стаята, нарежете на тънки кръгове няколко коркови тапи и ги залепете в долната част на всяка мебел. Така те ще се придвижват много по-лесно и няма да оставят неприятни драскотини – мръсотията се натрупва под тях и образува грапавини

# Осветителни тела

Един път в седмицата напръсквайте леко крушките в стаите с ароматизатор за помещения. За да не повредите аксесоарите пръскайте от разстояние поне 30-50 сантиметра. Когато включите лампите, горещината от нагрятата жичка на крушките отделя аромата от течността.

 # Прозорци, завеси, щори

Ако не използвате пердетата и щорите редовно, върху тях се натрупват нечистотии, които с времето се превръщат в трудна за почистване маса. Дори да няма необходимост, отваряйте редовно щорите и дърпайте завесите, даже за няколко минути, за да освободите насъбралата се мръсотия върху тях. Почистете настилката под тях с парцал, за да оберете праха.

# Стени
Подреждайте мебелите на поне 15 сантиметра от стените, вместо да ги бутате плътно до стената. Освен че създава много по-приятна аранжировка на обзавеждането, тази техника намалява петната по стените от замърсените мебели. Освен това така ще можете да почистите настилката зад дивана и фотьойлите много по-лесно, без да размествате.


Подреден дом за по-дълго времеСписък със задачи:

* Почистете мръсотията по мебелите, като започнете с масите, гардеробите и рафтовете с книги. После минете върху уредите, като използвате кърпа от микрофибър. На този етап не се занимавайте с вътрешността на мебелите.

* Почистете телефоните и дистанционните, като използвате спирт или дезинфектант. Те са магнит за микробите, затова трябва да ги почистите щателно.

* Минете с прахосмукачка върху тапицерията на обзавеждането. Ако използвате калъфчета, свалете ги и ги изперете. Пришитите тапицерии избършете с четка, препарат и парцалче. Ако има петна, използвайте малко препарат и изтъркайте.

* Измийте прозорците с препарат за стъкла и избършете с намачкани вестници. Избършете рамките на прозорците и вратите с парцал.

* Използвайте приспособление с удължител, за да премахнете мръсотията от лампите и абажурите, от таванския вентилатор и вградените луни.

* Избършете вътрешността на чекмеджетата и шкафовете. Ако се налага извадете вещите, почистете и ги върнете.

Подреден дом за по-дълго време* Минете с накрайник на прахосмукачка по щорите и пердетата, за да оберете праха, насъбрал се по тях. Използвайте парцал и препарат, и оставете да изсъхнат.

* Почистете картините и произведенията на изкуството, рамките и стъклените приспособления. Използвайте препарат за прозорци за стъклените части на масичката за кафе, на шкафовете и картините.

* Минете с прахосмукачка матраците и почистете закътаните сектори около леглото. Сменете чаршафите и изтупайте одеялата, кувертюрите, покривките за маса и всички тъкани на пода или през терасата.

* Най-накрая оставете почистването на настилките и килимите, тъй като те събират мръсотията от почистването на всички аксесоари. Почистете с прахосмукачка и парцал, като преместите по-големите мебели, за да минете отдолу. Практични са мебелите с колелца, които се местят бързо и лесно. Почиствайте и колелцата, тъй като те събират мръсотия, която може да надраска и повреди настилката.



Източник: realsimple.com







Няма коментари


ключови думи
полезни съвети, грижи за дома, съвети за почистване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg