фирми продукти
представяме
работа
 
10 неочаквани употреби на шеллака

Макар и старомоден на фона на модерното разнообразие от лакове и оцветители, шеллакът е практичен продукт за дома. Той е с естествен произход, тъй като представлява смола, секретирана от насекомо. Шеллакът обаче не се използва само за защита на дървесината, а има много странични приложения. Вижте няколко от тях.

 10 неочаквани употреби на шеллака


1. Направете си кърпа за почистване на повърхности у дома

 10 неочаквани употреби на шеллака

Натопете парче марля в разтвор от една част предварително разтворен шеллак на люспи и една част денатуриран алкохол. Изстискайте марлята и я оставете да изсъхне. Парчето тъкан можете да използвате за почистване на стените от натрупан прах и нечистотии, както и за други повърхности у дома. Лепкавата повърхност на тъканта залепва частиците и ги отстранява от повърхностите.


2. Подобрете дървесните повърхности

 10 неочаквани употреби на шеллака

Нанесете тънък слой шеллак, смесен в съотношение 1:1 със спирт, върху неравните дървени повърхности. Така дървесината ще е по-малко порьозна и грапава, за да я обработвате по-лесно с шкурка или боя.


3. Съхранете старите метални аксесоари

 10 неочаквани употреби на шеллака

Почистете металните аксесоари добре с мокра кърпа и спирт - например пантите на вратите, дръжките на чекмеджетата и захватките на шкафовете. Нанесете с мека четка тънък слой шеллак върху аксесоарите – това ще ги предпази от потъмняване и ръжда, и ще ги съхрани в добро състояние за по-дълго време.


4. Изравнете оцветителя

 10 неочаквани употреби на шеллака

Нанесете тънък слой върху дървените повърхности, особено ако те са от мека дървесина или чам, който действа като грунд. Чрез този слой оцветителя за дървесина ще се абсорбира в материала много по-равномерно. Ако използвате полиуретанов лак, шеллакът трябва да е без парафин, за да може лакът да залепне добре по повърхностите.


5. Предпазете инструментите от ръжда

 10 неочаквани употреби на шеллака

Нанесете тънък слой шеллак върху металните аксесоари и инструменти, за да ги предпазите от въздействието на влагата и мръсотията. Така ще предотвратите появата на ръжда, която се почиства много трудно от метала.


6. Поправете недостатъците по боядисаните повърхности


 10 неочаквани употреби на шеллака

Преди да нанесете нова боя върху стените с недостатъци, нанесете с мека четка шеллак върху повредените сектори. Можете да обработите петна, белези от изгаряне и всякакви остатъчни материали, за да предпазите новата боя от повреждане. Защитният слой ще попречи на петната да се процедят през боята.


7. Поправете петна от масло и газ

 10 неочаквани употреби на шеллака

Нанесете няколко слоя шеллак върху петната от минерални масла върху градинската алея на гаража, преди да добавите асфалт или защитен слой. Това ще предотврати изтичането на петната през асфалта, което може да разтвори и повреди материала.


8. Създайте френска политура

 10 неочаквани употреби на шеллака

Един от най-старите и лесни за поправяне политури за дървесина е френската политура. Нанесете шеллак без съдържание на парафин върху дървените мебели, като използвате мек парцал от тензух, обвит с памучна материя. Парцала потопете в минерално масло и обработете повърхностите.


9. Премахнете неприятните миризми под килимите

 10 неочаквани употреби на шеллака

Премахнете неприятните миризми от мухъл или домашни животни под килимите, като използвате шеллак. Махнете килима или мокета, почистете пода добре и създайте бариера срещу миризми с нанасяне на два слоя шеллак, преди да върнете килима обратно.


10. Запечатайте пукнатините в дървесината

 10 неочаквани употреби на шеллака

Когато съхранявате дървен материал или го оставяте да съхне, преди да го използвате, нанесете с четка шеллак върху секторите с отворени дървесни влакна, за да предпазите краищата от напукване и разцепване.

Източник: thisoldhouse.com







Няма коментари


ключови думи
шеллак, практичен продукт, приложения

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg