фирми продукти
представяме
работа
 
Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома

Ако живеете в къща или разполагате с вила с двор, вижте как можете да го оформите, за да създадете ред и функция. Пред сградата можете да обособите пътека до гаража, с асфалт или чакъл, и да оформите кътчета за сядане и отмора, скрити от любопитни погледи. Добавете няколко ароматни растения, високи дървета за сянка и цъфтящи храсти, и ще разполагате с чудесно кътче за ваканцията и почивните дни.

Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома

Тайната на лесната поддръжка се крие в това да се подберат правилните растения, храсти и дървета. Трябва да се съобразите с климатичните особености на мястото, както и с това с какви растения можете да се снабдите, колко грижи изискват те и прочее. Ако не успеете да откриете в списъка нито едно подходящо за Вас растение/ храст/ дърво, посъветвайте се със специалист на мястото, където закупувате стоката, който ще Ви посъветва с какво можете да замените даденото растение. Информирайте се и за характеристиките на използваните растения, както и за специфичните грижи, които трябва да полагате за тях.


Легенда


Този градински план е създаден с максимална гъвкавост и съдържа основни препоръки за растителните видове.

Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома

A. Дръвче, създаващо сянка
– 1 бр. (приблизителна височина на възрастното растение – 15 м.)
B. Вечнозелено дръвче– 1 бр. (приблизителна височина на възрастното растение – 15 м.)
C. Орнаментно дръвче или храст - 1 бр. (приблизителна височина на възрастното растение –3.6-6 м.)
D. Орнаментно дръвче– 1 бр. (приблизителна височина на възрастното растение – 3-3.6 м.)
E. Вечнозелен или гъст храст за създаване на уединение – поне 8 броя (приблизителна височина на възрастното растение – 2.5-4.5 м.)
F. Цъфтящ или вечнозелен храст за основата – 9 бр. (приблизителна височина на възрастното растение – 1.2 м.)
G. Цъфтящ храст– 8 бр. (приблизителна височина на възрастното растение – 1.2-1.8 м.)
H. Вечнозелено растение – 11 броя (приблизителна височина на възрастното растение – 30-45 см.)
I. Цъфтящ храст, нисък и широк- 14 броя (приблизителна височина на възрастното растение – 30-90 см.)
J. Тревисто растение, покриващо земята- броят на растенията зависи от вида им K. Смес от целогодишни растения- броят и размерите на растенията зависи от вида им


Списък на предложения за растенията

(Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и алтернативни, което означава, че Вие трябва да изберете едно от тях или друго растение по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома A. Шестил /норвежки клен/ (Acer platanoides)

Алтернативи:
Гледичия /медна акация/ (Gleditsia triacanthos)
Червен дъб (Quercus rubra)
Липа (Tilia cordata)

Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома G.Керия(Kerria japonica)

Алтернативи:
Хортензия (Hydrangea macrophylla)
Градински жасмин (Philadelphus microphyllus)
Смрадлика (Rhus)


Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома

B. Едноцветна ела
(Abies concolor)

Алтернативи:

Вееймутов бор (Pinus strobus)
Смърч (Picea abies)
Гигантска ела (Abies grandis)

Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома H. Жълта хвойна(Juniperus horizontalis)

Алтернативи:

Смрика (Juniperus Sabina)
Жасмин (Jasminum)
Тис (Taxus)



Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома C. Глог(Crataegus crusgalli)

Алтернативи:
Чашкодрян (Euonymus)
Ябълка (Malus)
Калина (Viburnum lentago)



Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома I. Храстовидно прозорче(Potentilla fruticosa)

Алтернативи:
Чимшир (Buxus microphylla)
Спирея (Spirea)
Леукотое (Leucothoe axillaries)
Котонеастър (Cotoneaster salicifolius)


Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома
D. Ябълка(Malus)

Алтернативи:
Арония (Aronia arbutifolia)
Люляк (Syringa meyeri)
Ива (Salix caprea)
Глог (Crataegus laevigata)


Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома J. Тревисто растение, покриващо земята - например лилиум джудже или смес от непета и кореопсис





Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома E. Синя смрика(Juniperus scopulorum)

Алтернативи:
Западна туя (Thuja occidentalis)
Кедър (Juniperus virginiana)
Тис (Taxus cuspidate)



Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома K. Смес от едногодишни растения с пролетни луковици
Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома
F. Хортензия
(Hydrangea arborescens)

Алтернативи:
Френско грозде (Ribes alpinum)
Абелия (Abelia x grandiflora)
Люляк (Syringa meyeri)


   


1. Градински план на проекта


При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:

Градински проекти: Уютен и практичен двор пред дома• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта (18 квадратчета х 1.5 м = около 27 м), но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите, като спазите съществуващото съотношение и увеличите/ намалите броя на растенията от всеки вид (или пък като премахнете от плана някои растения).
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Повечето от избраните растения не са капризни в това отношение, но добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.

2. Създаване на основата


За да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехите. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на всяка леха.

Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.

3. Направете ръба

Най-добре е да направите ръб около очертанията на лехата, за да попречите на тревата и другите растения да прораснат извън границите. За целта можете да използвате камък илитухли.

4. Засаждане

Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.

Храстите засадете като предварително направите дупка с диаметър около 2 пъти по-голям от този на коренището им, като при засаждането най-горната им част трябва да е малко над повърхността – запълнете дупката с пръст и отъпчете добре; полейте веднага със слаба струя за поне 15- 20 минути.

Дърветата засадете, след като сте изкопали дупка, малко по-голяма от диаметъра на коренището (или на саксията, в която е поставено дървото). Дупката трябва да бъде достатъчно дълбока, за да може коренището на дървото да бъде малко над повърхността. Когато дръвчето е поставено в дупката в изправено положение, запълнете я с пръст на 1/3, отъпчете леко и полейте. Повторете процедурата още два пъти, докато запълните цялата дупка. Накрая направете около нея своеобразна „яка” от пръст, за да задържа вода към коренището. Полейте дръвчето със слаба струя за поне 30 минути.

5. Грижа за растенията


Първите няколко месеца са от особена важност за растежа наградината. Добре е първите 2 седмици да поливате растенията през ден, а следващите 2 седмици – по 2 пъти седмично. Втората година можете да оставите на природата да свърши своята работа, като основната Ви работа е да поливате градината и да се справяте с плевелите. Ако се налага да подрязвате храстите и дърветата, направете това през късната зима, преди да започнат разлистването и цъфтежът. Изключение от това правило са храстите, цъфтящи през пролетта, които се кастрят веднага след цъфтеж.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
градински проект, практичен двор, декорация

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg